Smażone małże z czerwoną kapustą i bananemNa 2 osoby:Dwie male garscie miesa malz lub puszka wedzonych ostryg (być może można użyć mrożonych),odcedzona oliwa z oliwek,czosnek,sol,pieprz1/2 malej glowki kapusty (czerwonej)1 lyzka soku z cytryny1/2 lyzeczki majeranku1 banan2 lyzki cukru2 lyzki soku z cytryny1 lyzka pokruszonego bleu seraPol glowki kapusty poszatkowac cienko.Malze usmazyc szybko na malej ilosci oliwy z czosnkiem. Do tej patelni sypnac garsc wloskich orzechow, posypac majerankiem, popieprzyc obficie, podsmazyc chwile.Zdjac z patelni na gorace talerze, dodac do patelni kapuste, posolic troche, "wyszmyrgac", jak mowia poznaniacy, te patelnie kapusta, pokropic 1 lyzka soku z cytryny, jak zwiednie, przelozyc na talerze obok malz.Jednego banana podzielic na pol wzdluz. Ciagle na tej samej patelni skarmelizowac cukier, dodac sok z cytryny, i polowki banana. Nie smazyc za dlugo, bo banan sie rozleci, przewrocic na druga strone.Przelozyc banana na kapuste.Wszystko posypac bleu cheese.Podawac natychmiast.MagdalenaFrom: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)Oj, boje sie, ze mrozonymi malzami nie zastapi sie wedzonych ostryg. Ale oczywiscie przepis moza wyprobowac, pewnie wyjdzie cos dobrego.Klopot z mrozonymi malzami jest ten, ze sa one juz ugotowane. wiec we wszelkich przepisacj wymagajacych gotowania (smazenia, pieczenia itp.) beda one gotowane powtornie i ne beda nigdy mialy smaku zblizonego do malz swiezych. Nie dadza tez odpowiedniego smaku w zupach.Niemniej mozna ich uzyc jako namiastki w roznych potrawach z owocami morza. Np. do paelli.A ja robilem z nich calkiem znosny clam chowder -- taką amerykanska zupe z malzy.WladyslawFrom: wlos@tele.com.pl (Wladyslaw Los)Ja to zjadlem (z ostrygami) i bylo dobre. Jedyny problem to ze orzechy + banan + ser nadaja potrawie bardzo ciezki charakter mimo ze wcale nie jest ciezkostrawna. .Otworzylem do tego polwytrawne mozelskie wino i byl to blad. Wino musi byc mocno kontrastujace: bardzo wytrawne.Generalnie to dzieki za przepis.
hazelleyes86