Wykwintna zapiekanka
Składniki na 4 porcje:
50 dag mrożonych małży
5 dag chudej szynki
2 cebule
5 dag posiekanych migdałów
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżka soku i pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
3 łyżki masła
łyżka przesianej tartej bułki
sól szczypta pieprzu i cukru
sos:
10 dag krabów z puszki
2 surowe żółtka
1-2 ząbki czosnku
pół szklanki śmietanki kremówki
sól
pieprz
szczypta cukru
Mrożone małże wrzuć na 2 minuty do wrzątku, osącz i już w salaterce posyp otartą skórką i skrop sokiem z cytryny. Obrane cebule posiekaj, zeszklij na łyżce stopionego masła. Wymieszaj je z pokrojoną w cienkie paski szynką, chwilę smaż, po czym dodawaj małże, podlewając winem. Chwilę duś całość na niewielkim ogniu.
Przygotuj sos: roztarty z solą czosnek utrzyj z mięsem krabów i żółtkami na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec wymieszaj go ze śmietanką.
Przygotowawszy wszystkie składniki włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego łyżką masła i posypanego tartą bułką małże. Polej je krabowym sosem i posyp migdałami oraz grudkami pozostałego masła. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 10 minut.
Zapiekankę możesz podawać jako gorącą przekąskę, a także z frytkami lub ziemniakami.
hazelleyes86