Tarta makowa
Bakaliowa masa na kruchym spodzie to znacznie rzecz prostsza w przygotowaniu niż
makowiec, a smaczna silnie!
2,5 szklanki pszennej mąki, pół szklanki cukru
0,7 kostki masła – 15 dag, 2 żółtka
pół łyżeczki soli, cukier z prawdziwą wanilią
2 łyżki zimnej i kwaśnej śmietany
nadzienie:
1,5 szklanki maku, 3 łyżki miodu
0,7 szklanki słodkiej śmietanki 18%, 4 czubate łyżki cukru
szklanka łuskanych orzechów laskowych
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
pół łyżeczki cynamonu, 2 jajka, cytryna, aromat rumowy
czas przygotowania: 70 minut
poziom trudności: łatwe
blacha: o średnicy 28 cm
Sposób przygotowania
1. Mąkę i zmrożone masło siekam nożem, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Dodaję
do tego żółtka, cukier i śmietanę, solę i bardzo, ale to bardzo szybko zagniatam w kulę.
Wyrabiam przez chwilę do uzyskania jednolitości. Ciasto dzielę na 3 części.
2. Dwoma częściami wylepiam formę do pieczenia – brzegi formy też wylepiam ciastem na
wysokość około 2-3 cm. Ciasto nakłuwam wielokrotnie widelcem i wstawiam do
zamrażalnika na 30 minut. Resztę ciasta owijam folią i również umieszczam
w zamrażalniku.
3. Przygotowuję nadzienie: mak gotuję ze śmietanką 5 minut na małym ogniu, następnie
studzę. Jajka ucieram z cukrem i miodem na pulchną masę, dodaję mak, skórkę
pomarańczową, posiekane orzechy, cynamon i aromat rumowy, mieszam dokładnie.
4. Masę układam na oziębionym cieście. Brzegi ciasta smaruję wodą. Pozostałe ciasto
rozwałkowuję na placek o grubości 0,5 cm. Wykrawam z niego kilkanaście równych
pasków o szerokości około 1-2 cm.
5. Dwa spore kawałki odkładam na bok. Z reszty pasków układam kratkę na masie: tak, by
na siebie zachodziły jak nici w materiale. Kiedy kratka jest ułożona na całej powierzchni,
pozostałe paski przyklejam do brzegów formy, by ukryć zakończenia pasków tworzących
kratkę.
6. Tartę wstawiam do zamrażalnika na 15 minut.
7. Zmrożone ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piekę je w tej
temperaturze około 10-15 minut, aż ciasto się zetnie, ale nie zacznie się rumienić.
Następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni, piekę ciasto 25-35 minut, aż będzie
złotobrązowe.
gosicka