Tarta makowa.doc

(26 KB) Pobierz

Tarta makowa

Bakaliowa masa na kruchym spodzie to znacznie rzecz prostsza w przygotowaniu niż

makowiec, a smaczna silnie!

2,5 szklanki pszennej mąki, pół szklanki cukru

0,7 kostki masła – 15 dag, 2 żółtka

pół łyżeczki soli, cukier z prawdziwą wanilią

2 łyżki zimnej i kwaśnej śmietany

nadzienie:

1,5 szklanki maku, 3 łyżki miodu

0,7 szklanki słodkiej śmietanki 18%, 4 czubate łyżki cukru

szklanka łuskanych orzechów laskowych

łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

pół łyżeczki cynamonu, 2 jajka, cytryna, aromat rumowy

czas przygotowania: 70 minut

poziom trudności: łatwe

blacha: o średnicy 28 cm

Sposób przygotowania

1. Mąkę i zmrożone masło siekam nożem, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Dodaję

do tego żółtka, cukier i śmietanę, solę i bardzo, ale to bardzo szybko zagniatam w kulę.

Wyrabiam przez chwilę do uzyskania jednolitości. Ciasto dzielę na 3 części.

2. Dwoma częściami wylepiam formę do pieczenia – brzegi formy też wylepiam ciastem na

wysokość około 2-3 cm. Ciasto nakłuwam wielokrotnie widelcem i wstawiam do

zamrażalnika na 30 minut. Resztę ciasta owijam folią i również umieszczam

w zamrażalniku.

3. Przygotowuję nadzienie: mak gotuję ze śmietanką 5 minut na małym ogniu, następnie

studzę. Jajka ucieram z cukrem i miodem na pulchną masę, dodaję mak, skórkę

pomarańczową, posiekane orzechy, cynamon i aromat rumowy, mieszam dokładnie.

4. Masę układam na oziębionym cieście. Brzegi ciasta smaruję wodą. Pozostałe ciasto

rozwałkowuję na placek o grubości 0,5 cm. Wykrawam z niego kilkanaście równych

pasków o szerokości około 1-2 cm.

5. Dwa spore kawałki odkładam na bok. Z reszty pasków układam kratkę na masie: tak, by

na siebie zachodziły jak nici w materiale. Kiedy kratka jest ułożona na całej powierzchni,

pozostałe paski przyklejam do brzegów formy, by ukryć zakończenia pasków tworzących

kratkę.

6. Tartę wstawiam do zamrażalnika na 15 minut.

7. Zmrożone ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piekę je w tej

temperaturze około 10-15 minut, aż ciasto się zetnie, ale nie zacznie się rumienić.

Następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni, piekę ciasto 25-35 minut, aż będzie

złotobrązowe.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin