MAZURKI WIELKANOCNE
1. Mazurek kajmakowo-orzechowy
2. Mazurek bez pieczenia
3. Mazurek kajmakowy II
4. Mazurek kokosowy
5. Mazurek toffi a’la bajaderka
6. Mazurek wielkanocny
Mazurek kajmakowo-orzechowy
Składniki:
Ciasto:30 dkg mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia10 dkg cukru2 żółtka + jedno całe jajko10 dkg margaryny1 czubata łyżka smalcuPolewa:3 szklanki mleka 2%15 dkg masła30 dkg cukrucukier waniliowy - 1 torebka15 dkg rodzynek15 dkg posiekanych orzechów
Proporcje na dużą tortownicę.
Zagnieść ciasto, nasmarować tortownicę masłem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto. Piec ok.30 min. w dobrze nagrzanym piekarniku (ok.200 st. C). Upieczone pozostawić w tortownicy.Polewa:Mleko gotować z cukrem, cukrem waniliowym w garnku o grubym dnie, mieszając, co jakiś czas, żeby się nie przypaliło. Masa ma bulgotać, ale nie kipieć!! Kiedy zacznie gęstnieć, dodać masło i trzymać na ogniu aż masa zbrązowieje. Całe gotowanie trwa około 2 godzin i w tym czasie należy masę mieć na oku, ale nie trzeba jej poświęcać szczególnie dużo uwagi. Po prostu robimy sobie coś innego, a co jakiś czas mieszamy po dnie.Nie należy się martwić, że masa pomimo gotowania nie gęstnieje i nie brązowieje - trzeba cierpliwie czekać (mieszając). Na koniec do gęstej i brązowej masy wsypujemy orzechy, rodzynki, mieszamy raz ostatni i wylewamy na upieczone ciasto.Zostawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy.
Mazurek bez pieczenia
-15 dag masła-15 dag margaryny-25 dag cukru pudru-3 jaja-4 paczki herbatników (duże opakowania „bebe”)-10 dag orzechów-10 dag rodzynek-2-3 łyżki kakao-pół tabliczki czekolady-2 wafle
Herbatniki zmielić lub zetrzeć na tarce. Posiekać czekoladę i orzechy.Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej, czyli mniejszy garnek (z jajami) zanurzamy w większym, z gotującą się wodą. Odkładamy mikser dopiero, gdy masa stanie się doskonale puszysta.
Ostudzić.Masło i margarynę utrzeć. Do utartego tłuszczu dodawać po troszeczku ubite jaja. Po dokładnym utarciu masy dodawać do niej kolejno (cały czas mieszając): herbatniki, rodzynki, czekoladę, orzechy i kakao. Krem rozsmarować między waflami. Całość polać dowolną polewą czekoladową i udekorować tak, jak akurat mamy ochotę.
Mazurek kajmakowy II
Składniki
kruche ciasto:- 300 g mąki- 200 g schłodzonego masła- 100 g cukru pudru- 1 jajkomasa kajmakowa:- 1 szkl. tłustego mleka lub słodkiej śmietanki,- 10 łyżek cukru, - 6 dag masła, - esencja waniliowapoza tym:- marmolada- do dekoracji- dowolnie: orzechy, kandyzowane owoce, polewa czekoladowa, migdały, płatki migdałowe, małe zajączki i jajka z czekolady.
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z ziemnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Chłodzić ok. 45 minut.
Ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy rozwałkować jednakowe placki (najlepiej w 2 jednakowych blaszkach) o grubości ok. 1/2 cm. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach- aż ciasto będzie lekko rumiane i złote.
Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek też posmarować marmoladą, ale cieniutko.
Kajmak:
Mleko lub śmietanę gotować z cukrem stale mieszając, uważając by całość się nie przypaliła. Mleko należy gotować w dużym garnku, na dużym ogniu. Trwa to ok. 20 minut, ale warto, bo masa jest pyszna!
Gdy masa zgęstnieje a spuszczona z łyżki kropla szybko zastyga garnek zdając z ognia. Do przestudzonej masy dodać rozpuszczony tłuszcz i chwilę ucierać drewnianą pałką.Kajmak bardzo szybko wylać na mazurek. Gdy jest jeszcze ciepły udekorować, ponieważ bardzo szybko zastyga.
Mazurek kokosowy
ciasto kruche:300 g mąki100 g masła/margaryny100 ml śmietany2 żółtkałyżka cukru pudru
masa kokosowa:250 g wiórków kokosowych350 ml śmietany (słodka 12 lub 18%)3 łyżki cukru
dekoracja:2 białe czekolady (lub 2 polewy najlepiej białe)5-10 dkg masła2 łyżki mleka100 g suszonych moreli
Blacha 30 x 25 cm.
Ciasto kruche:
Zagnieść wszystkie składniki i wstawić ciasto na godzinę do lodówki.Następnie prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto, robiąc małe "boki", żeby masa później nie wypłynęła. Piec ok. 40 min. w temp. 180-1900C.Masa kokosowa:
200 g wiórków gotować ze śmietaną i cukrem na wolnym ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając. Ciepłą masę rozsmarować na upieczonym spodzie.
Dekoracja:Białe czekolady rozpuścić z 5-10 dkg masła i 2 łyżkami mleka. Polać nimi wystudzoną masę. Brzegi mazurka posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi, a środek ozdobić morelami według uznania.
Mazurek toffi a’la bajaderka
½ kg maki3 łyżki stołowe miodu½ szklanki cukru12,5 dkg masła lub margaryny2 całe jajkacukier waniliowy1 łyżeczka sody do masy: - 1 część upieczonego ciasta pokruszona - 25 dkg masła - 10 dkg rodzynek można je zalać 75 ml alkoholu albo sparzyć wrzątkiem i osuszyć - 10 dkg siekanych orzechów włoskich lub arachidowych- można dodać śliwki suszone pokrojone i smażoną skórkę pomarańczy- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2,5-3 godz. - kilka łyżek niskosłodzonego dżemu np. brzoskwiniowegoewentualnie na wierzch 2 paczki herbatników lub polewa czekoladowa gotowa lub polewa z 1 deserowej czekolady, 3 dkg masła i 3 łyżek śmietanki lub mleka.
Ze składników na ciasto zarobić i upiec 2 placki w temp.160-170 stopni C przez ok.20 min., forma 25 x 40 cm.
Jedno ciasto jeszcze ciepłe pokruszyć.
Na masę utrzeć masło z wystudzonym kremem toffi z puszki, dodać pokruszone ciasto, rodzynki i orzechy, smażoną skórkę pomarańczy.
Na 1 część ciasta, którą można posmarować cienko niskosłodzonym dżemem dajemy masę, wyrównujemy. Możemy teraz położyć herbatniki lub polać polewą albo inaczej udekorować.
Na zdjęciu ciasto z lewej strony, ciasto jest niskie. Można dodać do masy kakao wtedy góra będzie ciemniejsza albo ugotować mleko skondensowane kakaowe.
Mazurek wielkanocny
Ciasto : 0,5 kg mąki 0,5 szkl.cukru pudru 1 kostka masła 4 żóltka 2-3 łyżki śmietany 1 cukier waniliowy 2 dkg drożdży Masa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 18% 2 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 1 tabliczka czekolady deserowej
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, owinąćw folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Uformować spody z rantem dookoła Z tej porcji wychodzą 3 spody ok. 25 x 15cm. Upiec na jasnozłoty kolor. Przed upieczeniem nakłuć ciasto widelcem, żeby się nie wybrzuszało.
W rondelku zagotować śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym, gotować na wolnym ogniu ok. 8 min., dodać kakao i pokruszoną czekoladę, gotować razem jeszcze ok. 3 min. Lekko ostudzić. Wylać na kruche spody. Udekorować bakaliami.
Można przed wylaniem pomady spody pokryć cienką warstwą. marmolady. Jeżeli do pomady nie dodamy czekolady i kakao to otrzymamy pomadę waniliową (białą).
dodysiowa