MAZURKI WIELKANOCNE.doc

(163 KB) Pobierz
MAZURKI

MAZURKI WIELKANOCNE

 

1.      Mazurek kajmakowo-orzechowy

2.      Mazurek bez pieczenia

3.      Mazurek kajmakowy II

4.      Mazurek kokosowy

5.      Mazurek toffi a’la bajaderka

6.      Mazurek wielkanocny

 

Mazurek kajmakowo-orzechowy

 

Składniki:

 

Ciasto:
30 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg cukru
2 żółtka + jedno całe jajko
10 dkg margaryny
1 czubata łyżka smalcu

Polewa:
3 szklanki mleka 2%
15 dkg masła
30 dkg cukru
cukier waniliowy - 1 torebka
15 dkg rodzynek
15 dkg posiekanych orzechów


 


Proporcje na dużą tortownicę.

 

Zagnieść ciasto, nasmarować tortownicę masłem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto. Piec ok.30 min. w dobrze nagrzanym piekarniku (ok.200 st. C). Upieczone pozostawić w tortownicy.

Polewa:
Mleko gotować z cukrem, cukrem waniliowym w garnku o grubym dnie, mieszając, co jakiś czas, żeby się nie przypaliło. Masa ma bulgotać, ale nie kipieć!! Kiedy zacznie gęstnieć, dodać masło i trzymać na ogniu aż masa zbrązowieje. Całe gotowanie trwa około 2 godzin i w tym czasie należy masę mieć na oku, ale nie trzeba jej poświęcać szczególnie dużo uwagi. Po prostu robimy sobie coś innego, a co jakiś czas mieszamy po dnie.
Nie należy się martwić, że masa pomimo gotowania nie gęstnieje i nie brązowieje - trzeba cierpliwie czekać (mieszając). Na koniec do gęstej i brązowej masy wsypujemy orzechy, rodzynki, mieszamy raz ostatni i wylewamy na upieczone ciasto.
Zostawiamy do wystygncia. Dekorujemy.

 

Mazurek bez pieczenia

 

Składniki:

 

-15 dag masła
-15 dag margaryny
-25 dag cukru pudru
-3 jaja
-4 paczki herbatników (duże opakowania „bebe”)
-10 dag orzechów
-10 dag rodzynek
-2-3 łyżki kakao
-pół tabliczki czekolady
-2 wafle

 

Herbatniki zmielić lub zetrzeć na tarce. Posiekać czekoladę i orzechy.
Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej, czyli mniejszy garnek (z jajami) zanurzamy w większym, z gotującą się wodą. Odkładamy mikser dopiero, gdy masa stanie się doskonale puszysta.

Ostudzić.
Masło i margarynę utrzeć. Do utartego tłuszczu dodawać po troszeczku ubite jaja. Po dokładnym utarciu masy dodawać do niej kolejno (cały czas mieszając): herbatniki, rodzynki, czekoladę, orzechy i kakao. Krem rozsmarować między waflami. Całość polać dowolną polewą czekoladową i udekorować tak, jak akurat mamy ochotę.

 

Mazurek kajmakowy II

 

Składniki

kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g schłodzonego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko

masa kajmakowa:
- 1 szkl. tłustego mleka lub słodkiej śmietanki,
- 10 łyżek cukru,
- 6 dag masła,
- esencja waniliowa

poza tym:
- marmolada
- do dekoracji- dowolnie: orzechy, kandyzowane owoce, polewa czekoladowa, migdały, płatki migdałowe, małe zajączki i jajka z czekolady.





 

 

 

 

 

 

 

Ciasto: 
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z ziemnym masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Chłodzić ok. 45 minut.

Ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy rozwałkować jednakowe placki (najlepiej w 2 jednakowych blaszkach) o grubości ok. 1/2 cm. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach- aż ciasto będzie lekko rumiane i złote.

Ostudzone placki przełożyć marmoladą. Górny placek też posmarować marmoladą, ale cieniutko.

 

Kajmak:

Mleko lub śmietanę gotować z cukrem stale mieszając, uważając by całość się nie przypaliła. Mleko należy gotować w dużym garnku, na dużym ogniu. Trwa to ok. 20  minut, ale warto, bo masa jest pyszna!

Gdy masa zgęstnieje a spuszczona z łyżki kropla szybko zastyga garnek zdając z ognia. Do przestudzonej masy dodać rozpuszczony tłuszcz i chwilę ucierać drewnianą pałką.

Kajmak bardzo szybko wylać na mazurek. Gdy jest jeszcze ciepły udekorować, ponieważ bardzo szybko zastyga.

 

Mazurek kokosowy

 

Składniki

ciasto kruche:
300 g mąki
100 g masła/margaryny
100 ml śmietany
2 żółtka
łyżka cukru pudru

 

masa kokosowa:
250 g wiórków kokosowych
350 ml śmietany (słodka 12 lub 18%)
3 łyżki cukru

 

dekoracja:
2 białe czekolady (lub 2 polewy najlepiej białe)
5-10 dkg masła
2 łyżki mleka
100 g suszonych moreli

 

Blacha 30 x 25 cm.

 

 

Ciasto kruche:

Zagnieść wszystkie składniki i wstawić ciasto na godzinę do lodówki.
Następnie prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto, robiąc małe "boki", żeby masa później nie wypłynęła. Piec ok. 40 min. w temp. 180-1900C.

Masa kokosowa:

200 g wiórków gotować ze śmietaną i cukrem na wolnym ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając. Ciepłą masę rozsmarować na upieczonym spodzie.

 

Dekoracja:
Białe czekolady rozpuścić z 5-10 dkg masła i 2 łyżkami mleka. Polać nimi wystudzoną masę. Brzegi mazurka posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi, a środek ozdobić morelami według uznania.

 

Mazurek toffi a’la bajaderka

 

Składniki

½ kg maki
3 łyżki stołowe miodu
½ szklanki cukru
12,5 dkg masła lub margaryny
2 całe jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody

do masy:
- 1 część upieczonego ciasta pokruszona
- 25 dkg masła
- 10 dkg rodzynek można je zalać 75 ml alkoholu albo sparzyć wrzątkiem i osuszyć
- 10 dkg siekanych orzechów włoskich lub arachidowych
- można dodać śliwki suszone pokrojone i smażoną skórkę pomarańczy
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2,5-3 godz.
- kilka łyżek niskosłodzonego dżemu np. brzoskwiniowego

ewentualnie na wierzch 2 paczki herbatników lub polewa czekoladowa gotowa
lub polewa z 1 deserowej czekolady, 3 dkg masła i 3 łyżek śmietanki lub mleka.

 

 

Ze składników na ciasto zarobić i upiec 2 placki w temp.160-170 stopni C przez ok.20 min., forma 25 x 40 cm.


Jedno ciasto jeszcze ciepłe pokruszyć.

Na masę utrzeć masło z wystudzonym kremem toffi z puszki, dodać pokruszone ciasto, rodzynki i orzechy, smażoną skórkę pomarańczy.

Na 1 część ciasta, którą można posmarować cienko niskosłodzonym dżemem dajemy masę, wyrównujemy. Możemy teraz położyć herbatniki lub polać polewą albo inaczej udekorować.

 

Na zdjęciu ciasto z lewej strony, ciasto jest niskie. Można dodać do masy kakao wtedy góra będzie ciemniejsza albo ugotować mleko skondensowane kakaowe.

 

Mazurek wielkanocny

 

Składniki

 Ciasto :
 0,5 kg mąki
 0,5 szkl.cukru pudru
 1 kostka masła
 4 żóltka
 2-3 łyżki śmietany
 1 cukier waniliowy
 2 dkg drożdży

  Masa:
 1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
 2 szkl. cukru
 1 cukier waniliowy
 2 łyżki kakao
 1 tabliczka czekolady deserowej

 


 

 

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, owinąć
w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Uformować spody z rantem dookoła Z tej porcji wychodzą 3 spody ok. 25 x 15cm. Upiec na jasnozłoty kolor. Przed upieczeniem nakłuć ciasto widelcem, żeby się nie wybrzuszało.


 W rondelku zagotować śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym, gotować na wolnym ogniu ok. 8 min., dodać kakao i pokruszoną czekoladę, gotować razem jeszcze ok. 3 min. Lekko ostudzić. Wylać na kruche spody. Udekorować bakaliami.


 Można przed wylaniem pomady spody pokryć cienką warstwą. marmolady. Jeżeli do pomady nie dodamy czekolady i kakao to otrzymamy pomadę waniliową (białą).

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin