FTALAN DIOKTYLU.pdf
(
1604 KB
)
Pobierz
Proces technologiczny
produkcji
ftalanu dioktylu
Joanna Lewandowska
Marta Martyła
1
Właściwości chemiczne i
fizyczne produktu
O
Ciecz bez barwy i zapachu
Temperatura wrzenia: 260˚C
OC
8
H
17
Temperatura zapłonu: 375˚C
Gęstość w temp. 20˚C: 983-
986 kg/m
3
OC
8
H
17
Zastosowanie: plastyfikator
O
http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/150047.pdf
2
Właściwości substratów
reakcji
Bezwodnik ftalowy:
2-etyloheksanol:
• Temperatura wrzenia:
195,15˚C
• Temperatura wrzenia:
285˚C
• Temperatura wrzenia
azeotropu (98,3%
alkohol, 1,7% woda):
194,45˚C
• Temperatura zapłonu:
570˚C
• Gęstość w temp. 20˚C:
1545 kg/m
3
• Gęstość w temp. 20˚C:
833 kg/m
3
3
Metody produkcji ftalanu
dioktylu
4
Zachodząca reakcja
:
O
O
O
C
8
H
17
OH
OC
8
H
17
C
8
H
17
OH
OC
8
H
17
+
2 H
2
O
O
OH
OC
8
H
17
O
O
O
Równanie reakcji ubocznej:
C
8
H
17
OC
8
H
17
2 C
8
H
17
OH
5
Plik z chomika:
marta1091990
Inne pliki z tego folderu:
1917_pdfy 17-11-2022.pdf
(233 KB)
Zadania poprawkowe.docx
(976 KB)
Kamil Zięba i Karolina Warchoł - Miasto gwiazd (La La Land).mp3
(2350 KB)
Metody chromatograficzne w kontroli składu i jakości żywności.pdf
(1607 KB)
Małecka M., Wybrane metody analizy żywności.rar
(16023 KB)
Inne foldery tego chomika:
Galeria
Prywatne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin