Zad. 1 Żołądek jest grubym umięśnionym workiem, mogącym znacznie zwiększać swoją objętość. W zagięciach fałdów śluzówki żołądka znajdują się ujścia licznych gruczołów produkujących enzymy trawienne i wydzielających kwas solny.
Określ, który z elementów budowy żołądka zapobiega jego samotrawieniu. Wymień nazwę enzymu trawiennego produkowanego w żołądku.
Zad. 2 Do podanej krótkiej charakterystyki witamin przyporządkuj konkretną witaminę.
1. Jest jedną z witamin, którą możne produkować organizm człowieka, odpowiada za współtworzenie rodopsyny.
2. jest antyutleniaczem; niezbędna w syntezie kolagenu, a także wchłanianiu żelaza i wzmocnieniu odporności organizmu.
3. jest niezbędna w wytwarzaniu czynnika uczestniczącego w inicjowaniu krzepnięcia krwi.
Zad 3 Wśród poniższych stwierdzeń zaznacz dwa błędne i uzasadnij wybór każdego z nich.
a. Do enzymów glikolitycznych - katalizujących rozkład cukrów złożonych - zaliczamy amylazę, maltazę, laktazę i proteazę.
b. W jelicie grubym wyróżniamy kątnicę z wyrostkiem robaczkowym, okrężnicę i odbytnicę zakończoną odbytem.
c. Skurcze perystaltyczne to rytmiczne skurcze pasm mięśni poprzecznie prążkowanych, przesuwające zawartość przewodu pokarmowego.
d. W wątrobie nadwyżka glukozy jest przekształcana w glicerol i kwasy tłuszczowe.
e. Bakterie symbiotyczne występujące w jelicie grubym człowieka produkują witaminę K i witaminy z grupy B.
f. Żółć produkowana przez wątrobę emulguje tłuszcze, przez co zwiększają tempo ich trawienia.
Zad. 4 Wytłumacz dlaczego pepsyna nie trawi białek w jelicie cienkim.
Zad.5 Schemat: fragment peptydu z zaznaczonymi miejscami działania peptydaz.
Wśród peptydaz wyróżniamy endopeptydazy i egzopeptydazy.
a) określ, rozkład jakich wiązań chemicznych katalizowany jest przez peptydazy,
b) ustal, rozkład którego wiązania chemicznego (X czy Y) katalizowany jest przez egzopeptydazę.
Zad. 6 W diecie pilotów, którzy w czasie II wojny światowej odbywali loty nocne, były uwzględniane pokarmy zawierające stosunkowo dużo marchwi.
Wyjaśnij, dlaczego pokarmy zawierające stosunkowo dużo marchwi były bardzo potrzebne tym pilotom.
Zad. 7 Choroby układu krążenia występują obecnie u ludzi z niepokojąco wysoką częstotliwością.
Jednym ze sposobów obniżenia ryzyka zaburzeń w pracy serca i naczyń krwionośnych jest stosowanie właściwej diety.
Wybierz z proponowanych trzech jogurtów ten, który jest najbardziej wskazany dla osoby zagrożonej miażdżycą naczyń krwionośnych. Odpowiedź. uzasadnij jednym argumentem.
Zad. 8 Jedną z części przewodu pokarmowego człowieka jest jelito cienkie.
Podaj nazwę wskazanych strzałkami elementów jelita cienkiego i określ ich rolę biologiczną.
Zad. 9 Załóżmy, że na śniadanie została zjedzona bułka z masłem i posłodzonym białym serem. Wypisz nazwy odcinków przewodu pokarmowego, w których zostanie zapoczątkowane enzymatyczne trawienie każdego ze spożytych składników pokarmu. (bułki, masła, białego sera i cukru)
Zad.10 Schemat przedstawia budowę układu pokarmowego człowieka.
Podpisz wskazane strzałkami narządy oraz przedstaw rolę tych narządów odpowiednio albo w trawieniu cukrów albo w ich magazynowaniu.
Zad. 11 Wątroba stanowi największy gruczoł w organizmie człowieka.
Wymień cztery funkcje, jakie pełni wątroba w organizmie.
Zad. 12 Do jamy ustnej człowieka uchodzą trzy parzyste gruczoły ślinowe produkujące ok.1,5 l śliny na dobę. Ślina może być wydzielana na drodze odruchu bezwarunkowego lub warunkowego.
Podaj dwie funkcje śliny.
Zad. 10 Poniżej podano krzywe zależności między pH a aktywnością niektórych enzymów
Który z wykresów uzyskano dla:
a) pepsyny,
b) trypsyny.
Zad. 11 Wymień dwa hormony tkankowe wydzielane w układzie pokarmowym. Określ funkcję, jaką pełni każdy z nich.
cirelly