Rogaliki krucho-drożdżowe.pdf

(40 KB) Pobierz
58404054 UNPDF
Rogaliki krucho-drożdżowe
Składniki Przepis
50 dag mąki pszennej
2 paczuszki drożdży instant
płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
kostka Kasi
2 jaja
5 łyżek mleka
2 cukry waniliowe
szczypta soli
Mąkę wymieszać z
drożdżami i proszkiem
do pieczenia i posiekać
z margaryną. Dodać
pozostałe składniki i
zagnieść gładkie ciasto.
Przykryć je ściereczką i wstawić do lodówki na dwie
godziny.
Posypać stolnicę albo blat mąką i rozwałkować
ciasto na grubość kilku milimetrów. Wykrawać
kwadraty albo trójkąty, nakładać powidła śliwkowe
lub zwykłą marmoladę i zwijać zgrabne, nieduże
rogaliki.
Piec do zrumienienia, czyli jakieś 15 minut. Ja akurat
robiłam to w piekarniku elektrycznym przy
włączonym termoobiegu i temperaturze 150 stopni.
Gotowe obficie posypać cukrem pudrem.
Są doskonałe na ciepło i na zimno, ale trzeba
pamiętać, żeby przechowywać je w pudełku albo
zawinięte w woreczek, bo mogą wyschnąć.
Przepis wzięty od Magdy Rzepki-Kosińskiej.
58404054.001.png 58404054.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin