W JEDNYM GARNKU Z fasolą i kiełbasą Щ ______25 dag białej fasoli,______ _______40 dag kiełbasy_______ (zwyczajna, podwawelska), ______2 papryki (30 dag),______ 1 cebula (10 dag), 2 ząbki czosnku, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki oleju, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżeczki mielonej ostrej ______papryki, sól, pieprz______ Fasolę opłukać, zalać 1 1 zimnej wody i pozostawić do napęcznienia na 24 godz. Gotować w tej samej, lecz posolonej wodzie na małym ogniu, około 2 godz. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę. Kiełbasę pokroić na cztery kawałki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z czosnkiem, włożyć paprykę oraz kiełbasę i smażyć 5-Ю min. Zawartość patelni przełożyć do ugotowanej fasoli, dodać koncentrat pomidorowy i mąkę rozprowadzoną 1/4 szklanki wody. Przyprawić mieloną papryką, solą oraz pieprzem i dusić 15 min. Potrawę podawać ze świeżym pieczywem. (4 porcje) 0 Z brukselką ІШ3 40 dag brukselki,_____ 10 dag wędzonego boczku, _____30 dag parówek,_____ 4 ziemniaki (40 dag), 2 cebule (15 dag), 15 dag białej części pora, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, 3 łyżki koncentratu ______pomidorowego,______ 2 szklanki bulionu z kostki, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki natki pietruszki, po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i estragonu, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól, pieprz Brukselkę oczyścić i opłukać. Por oczyścić, przekroić wzdłuż, opłukać i cienko pokroić. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju wraz z cebulą, czosnkiem oraz porem. Dodać bulion i wino, zagotować, włożyć ziemniaki oraz brukselkę, wymieszać i gotować około 20 min. Parówki obrać z osłonek, pokroić w jedno-centymetrowe plasterki i włożyć do potrawy. Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką oraz 1/2 szklanki wody, dodać do potrawy i zagotować. Pod koniec gotowania wsypać pokruszone zioła. Przyprawić papryką, pieprzem oraz solą i posypać natką. Podawać z pieczywem. (4 porcje) Z czerwoną kapustą 1/2 główki czerwonej ______kapusty (50 dag),______ 35 dag kiełbasy rzeszowskiej, 3 plasterki boczku (7 dag), 5 ziemniaków (50 dag), 1 burak (20 dag), 1 jabłko (reneta, boscop; 20 dag), 2 czerwone cebule (15 dag), 25 dag kiszonej kapusty, 3 szklanki rosołu wołowego z kostki, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 3/4 szklanki__ ugotowanej fasolki perłowej, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oleju, 1 łyżka mąki pszennej, ______1 łyżeczka kminku,______ 3 owoce jałowca, 2 goździki, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka estragonu, 1 1/2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz Burak umyć, zalać wodą i gotować pod przykryciem 50-60 min, do miękkości, następnie ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać i poszatkować. Ziemniaki, cebule oraz jabłko obrać, umyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju. Dodać cebulę i zeszklić. Włożyć kapustę, ziemniaki i jabłko, dusić około 5 min. Wlać rosół, dodać liść laurowy, jałowiec oraz goździki i gotować pod przykryciem, na małym ogniu, około 45 min. Kiszoną kapustę drobno pokroić, połączyć z potrawą, dodać fasolkę oraz kminek i gotować 15 min. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Do potrawy dodać buraczki, kiełbasę i czosnek. Przyprawić estragonem, pieprzem, solą i zagotować. Z mąki i wody sporządzić zawiesinę, wymieszać z 3 łyżkami wywaru, wlać do kapusty i ponownie zagotować. Potrawę zdjąć z ognia, a gdy nieco ostygnie, połączyć z jogurtem i posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem. (4 porcje) Warzywa Щ z jogurtem 2 bakłażany (50 dag), po 1/2 czerwonej, żółtej zielonej papryki (30 dag), 4 pomidory (35 dag), 3 łyżki oleju, 1 cebula (12 dag), 10 dag groszku świeżego t lub mrożonego, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 łyżki szczypiorku, sól, pieprz; do przybrania: 2 jajka ugotowane na twardo Bakłażany umyć, upiec w całości w piekarniku, ostudzić, obrać i rozgnieść widelcem. Papryki umyć, osaczyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ósemki. Cebulę obrać i posiekać. Groszek ugotować do miękkości w posolonym wrzątku i odcedzić. Na rozgrzanym oleju lekko zrumie-nić cebulę, dodać paprykę i chwilę smażyć, następnie włożyć bakłażany i pomidory. Dusić na małym ogniu 10-15 min, stale mieszając. Zdjąć z ognia, wlać jogurt i dalej ogrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Doprawić solą oraz pieprzem, dodać groszek i posypać szczypiorkiem. Już na talerzu przybrać ćwiartkami jajek. (4 porcje) Z brokułami Щ 2 brokuły, 1 średni kalafior, 1 pęczek rzodkiewek, 1 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego, 3/4 szklanki mleka,_____ 1 1/2 łyżki masła, 1 1/2 łyżki mąki pszennej, 2 żółtka, 10 dag startego żółtego sera (warmiński, tylżycki), 1 łyżeczka ostrej musztardy, _____1 łyżeczka łagodnej_____ _______przyprawy curry, szczypta gaiki muszkatołowej, sól, pieprz Brokuły i kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej posolonej wody i ugotować do miękkości, ale nie rozgotować (brokuły gotować 8-12 min, a kalafior -12-16 min). Ugotowane warzywa odcedzić. Rzodkiewki umyć i osuszyć. Połowę rzodkiewek zetrzeć na tarce do jarzyn, resztę pokroić na ćwiartki. Z masła oraz mąki zrobić białą zasmażkę. Powoli wlewać zimne mleko, ciągle mieszając, żeby nie utworzyły się grudki.- Potem dodać ser, starte rzodkiewki, musztardę, curry, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Sos gotować jeszcze 4 min. Następnie włożyć kalafior, brokuły oraz ćwiartki rzodkiewek. Potrawę ogrzewać pod przykryciem, na małym ogniu, około 10 min. Zdjąć z ognia, dodać żółtka, wlać jogurt i wymieszać. Podawać z pieczywem. (4 porcje) Danie z woka Щ 40 dag piersi indyka, 15 dag kurek lub pieczarek, 2 marchewki (15 dag), 10 dag białej części pora, 1/2 puszki kukurydzy (20 dag), ______1 cukinia (15 dag), 1 cebula (10 dag), 3 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, _____2 łyżki czystej wódki,_____ ______cukier, sól, pieprz______ Mięso umyć, osaczyć, pokroić na nieduże płatki, przełożyć do miski, polać sosem sojowym i wódką, przyprawić solą, cukrem i pieprzem, wymieszać i odstawić na 30 min. Marchewki obrać, umyć i pokroić w słupki. Grzyby oczyścić, umyć i osaczyć. Por umyć i pokroić w paski. Kukurydzę osaczyć z zalewy. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso i grzyby. Smażyć 4 min, a potem włożyć pozostałe warzywa i smażyć 3 min. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, pieczywem lub grzankami. (4 porcje) Risotto z bobem 1 1/2 szklanki długoziarnistego ryżu, 30 dag bobu,______ 15 dag chudego boczku, 10 dag sera gryfickiego pokrojonego w cienkie paski, 1 cebula (7 dag), 2 ząbki czosnku, 4 pomidory (30 dag), po 1 szklance bulionu z kostki i soku pomidorowego, 3 łyżki oleju, 2 łyżki natki pietruszki, po 1 łyżce świeżych _______posiekanych ziół_______ lub po 1 łyżeczce suszonych: cząbru i tymianku, sól, pieprz Bób zalać wrzątkiem, gotować 25 min, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i obrać. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ósemki i oczyścić z pestek. Ryż opłukać i osaczyć. Bulion wymieszać z sokiem pomidorowym. Boczek zeszklić na oleju, dodać cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać ryż, zalać wrzącym bulionem z sokiem. Gotować do chwili, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Następnie włożyć bób, pomidory i zioła. Przyprawić pieprzem, solą i wymieszać. Gotować jeszcze około 10 min. Potrawę posypać ratką pietruszki i paskami sera. Podawać z zieloną sałatą. (4 porcje) Z pomidorami I®3 i kapustą 70 dag białej kapusty, 5 pomidorów (60 dag), 50 dag mielonego mięsa wołowego, 3 cebule (20 dag), 2 szklanki rosołu wołowego z kostki, 3/4 szklanki śmietany 22-procentowej, 1 łyżka kminku, 6 łyżek oleju, sól, pieprz Kapustę opłukać, usunąć głąb, a liście poszatkować. Cebule obrać i posiekać. Pomidory sparzyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić na ćwiartki. Cebulę, kapustę i mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do garnka. Dodać rosół, pomidory, przyprawy i gotować 45 min. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wymieszać. Podawać z białym pieczywem. (4 porcje) Kuskus z mięsem U i owocami 25 dag kaszy kuskus, 25 dag cielęciny bez kości lub piersi kurczaka,_____ 1 jabłko (20 dag), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki migdałów, po 7 dag rodzynek, suszonych moreli (lub 15 dag świeżych - mogą być także brzoskwinie) i suszonych śliwek (lub 15 dag świeżych), 1 łyżka miodu, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka masła, po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i bazylii, 8 1 goździk, sól, pieprz Mięso umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso i smażyć 5 min, stale mieszając. Wlać 1/4 szklanki wody, mięso oprószyć pieprzem i dusić na małym ogniu 20 min. Migdały sparzyć, obrać i pokroić w paski. Owoce umyć, osaczyć, usunąć z nich pestki (z jabłka - gniazdo nasienne). Śliwki i morele pokroić w paski, a jabłko obrać i pokroić w kostkę. Do mięsa dodać miód, owoce, goździk i sól. Dusić na małym ogniu 20 min, do miękkości. Pod koniec duszenia wyjąć goździk, dodać tymianek, bazylię, masło i wymieszać. Kuskus zalać w misce posolonym wrzątkiem (tak aby woda była 1 cm ponad kaszą). Po 5-10 min wymieszać z uduszonym mięsem i migdałami. (2-3 porcje) Gulasz po flamandzku 70 dag mięsa wołowego (zrazowa), 3 cebule (30 dag), 11/2 szklanki jasnego piwa, 3 kromki pszennego chleba, ________5 łyżek oleju,________ 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka ostrej musztardy, ________1 liść laurowy,________ 1 łyżeczka suszonego tymianku, _________sól, pieprz_________ Mięso umyć, osaczyć, oczyścić z żył, pokroić w dużą kostkę, a następnie obtoczyć w mące, obsmaż...
anusieneczka