W jednym garnku - dobre potrawy bo nie ma dużo zmywania.txt

(90 KB) Pobierz
W JEDNYM
GARNKU
Z fasolą i kiełbasą  Щ
______25 dag białej fasoli,______
_______40 dag kiełbasy_______
(zwyczajna, podwawelska), ______2 papryki (30 dag),______
1 cebula (10 dag), 2 ząbki czosnku, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki oleju,
1 łyżka mąki pszennej,
2 łyżeczki mielonej ostrej ______papryki, sól, pieprz______
Fasolę opłukać, zalać 1 1 zimnej wody i pozostawić do napęcznienia na 24 godz. Gotować w tej samej, lecz posolonej wodzie na małym ogniu,
około 2 godz. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę. Kiełbasę pokroić na cztery kawałki.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z czosnkiem, włożyć paprykę oraz kiełbasę i smażyć 5-Ю min. Zawartość patelni przełożyć do ugotowanej fasoli, dodać koncentrat pomidorowy i mąkę rozprowadzoną 1/4 szklanki wody. Przyprawić mieloną papryką, solą oraz pieprzem i dusić 15 min.
Potrawę podawać ze świeżym pieczywem. (4 porcje)
0
Z brukselką ІШ3
40 dag brukselki,_____
10 dag wędzonego boczku,
_____30 dag parówek,_____
4 ziemniaki (40 dag),
2 cebule (15 dag),
15 dag białej części pora,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki oleju,
3 łyżki koncentratu
______pomidorowego,______
2 szklanki bulionu z kostki, 1 szklanka białego
wytrawnego wina,
1 łyżka mąki pszennej,
2 łyżki natki pietruszki, po 1/2 łyżeczki suszonego
tymianku i estragonu,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól, pieprz
Brukselkę oczyścić i opłukać. Por oczyścić, przekroić wzdłuż, opłukać i cienko pokroić. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju wraz z cebulą, czosnkiem oraz porem. Dodać bulion i wino, zagotować, włożyć ziemniaki oraz brukselkę, wymieszać i gotować około 20 min. Parówki obrać z osłonek, pokroić w jedno-centymetrowe plasterki i włożyć do potrawy. Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką oraz 1/2 szklanki wody, dodać do potrawy i zagotować. Pod koniec gotowania wsypać pokruszone zioła. Przyprawić papryką, pieprzem oraz solą i posypać natką.
Podawać z pieczywem.
(4 porcje)
Z czerwoną kapustą
1/2 główki czerwonej
______kapusty (50 dag),______
35 dag kiełbasy rzeszowskiej, 3 plasterki boczku (7 dag),
5 ziemniaków (50 dag), 1 burak (20 dag), 1 jabłko (reneta, boscop; 20 dag),
2 czerwone cebule (15 dag), 25 dag kiszonej kapusty,
3 szklanki rosołu wołowego z kostki, 1/2 szklanki jogurtu
naturalnego, 3/4 szklanki__
ugotowanej fasolki perłowej,
1 ząbek czosnku, 1 łyżka oleju,
1 łyżka mąki pszennej,
______1 łyżeczka kminku,______
3 owoce jałowca, 2 goździki, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka
estragonu, 1 1/2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz
Burak umyć, zalać wodą i gotować pod przykryciem 50-60 min, do miękkości, następnie ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać i poszatkować. Ziemniaki, cebule oraz jabłko obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju. Dodać cebulę i zeszklić. Włożyć kapustę, ziemniaki i jabłko, dusić około 5 min. Wlać rosół, dodać liść laurowy, jałowiec oraz goździki i gotować pod przykryciem, na małym ogniu, około 45 min.
Kiszoną kapustę drobno pokroić, połączyć z potrawą, dodać fasolkę oraz kminek i gotować 15 min. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Do potrawy dodać buraczki, kiełbasę i czosnek. Przyprawić estragonem, pieprzem, solą i zagotować. Z mąki i wody sporządzić zawiesinę, wymieszać z 3 łyżkami wywaru, wlać do kapusty i ponownie zagotować. Potrawę zdjąć z ognia, a gdy nieco ostygnie, połączyć z jogurtem i posypać natką pietruszki.
Podawać z pieczywem.
(4 porcje)
Warzywa Щ z jogurtem
2 bakłażany (50 dag), po 1/2 czerwonej, żółtej zielonej papryki (30 dag),
4 pomidory (35 dag),
3 łyżki oleju,
1 cebula (12 dag),
10 dag groszku świeżego t lub mrożonego, 1 szklanka jogurtu naturalnego,
2 łyżki szczypiorku, sól,
pieprz; do przybrania:
2 jajka ugotowane na twardo
Bakłażany umyć, upiec w całości w piekarniku, ostudzić, obrać i rozgnieść widelcem. Papryki umyć, osaczyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ósemki. Cebulę obrać i posiekać. Groszek ugotować do miękkości w posolonym wrzątku i odcedzić.
Na rozgrzanym oleju lekko zrumie-nić cebulę, dodać paprykę i chwilę smażyć, następnie włożyć bakłażany i pomidory. Dusić na małym ogniu 10-15 min, stale mieszając. Zdjąć z ognia, wlać jogurt i dalej ogrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Doprawić solą oraz pieprzem, dodać groszek i posypać szczypiorkiem. Już na talerzu przybrać ćwiartkami jajek. (4 porcje)
Z brokułami Щ
2 brokuły, 1 średni kalafior,
1 pęczek rzodkiewek,
1 3/4 szklanki gęstego
jogurtu naturalnego,
3/4 szklanki mleka,_____
1 1/2 łyżki masła, 1 1/2 łyżki
mąki pszennej, 2 żółtka, 10 dag startego żółtego sera
(warmiński, tylżycki), 1 łyżeczka ostrej musztardy,
_____1 łyżeczka łagodnej_____
_______przyprawy curry,
szczypta gaiki muszkatołowej, sól, pieprz
Brokuły i kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć do wrzącej posolonej wody i ugotować do miękkości, ale nie rozgotować (brokuły gotować 8-12 min, a kalafior -12-16 min). Ugotowane warzywa odcedzić. Rzodkiewki umyć i osuszyć. Połowę rzodkiewek zetrzeć na tarce do jarzyn, resztę pokroić na ćwiartki.
Z masła oraz mąki zrobić białą zasmażkę. Powoli wlewać zimne
mleko, ciągle mieszając, żeby nie utworzyły się grudki.- Potem dodać ser, starte rzodkiewki, musztardę, curry, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Sos gotować jeszcze 4 min. Następnie włożyć kalafior, brokuły oraz ćwiartki rzodkiewek. Potrawę ogrzewać pod przykryciem, na małym ogniu, około 10 min. Zdjąć z ognia, dodać żółtka, wlać jogurt i wymieszać.
Podawać z pieczywem.
(4 porcje)
Danie z woka Щ
40 dag piersi indyka,
15 dag kurek lub pieczarek,
2 marchewki (15 dag),
10 dag białej części pora,
1/2 puszki kukurydzy (20 dag),
______1 cukinia (15 dag),
1 cebula (10 dag), 3 łyżki oleju,
2 łyżki sosu sojowego,
_____2 łyżki czystej wódki,_____
______cukier, sól, pieprz______
Mięso umyć, osaczyć, pokroić na nieduże płatki, przełożyć do miski, polać sosem sojowym i wódką, przyprawić solą, cukrem i pieprzem, wymieszać i odstawić na 30 min.
Marchewki obrać, umyć i pokroić w słupki. Grzyby oczyścić, umyć i osaczyć. Por umyć i pokroić w paski. Kukurydzę osaczyć z zalewy. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso i grzyby. Smażyć 4 min, a potem włożyć pozostałe warzywa i smażyć 3 min. Doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, pieczywem lub grzankami.
(4 porcje)
Risotto z bobem
1 1/2 szklanki długoziarnistego
ryżu, 30 dag bobu,______
15 dag chudego boczku,
10 dag sera gryfickiego
pokrojonego w cienkie paski,
1 cebula (7 dag), 2 ząbki
czosnku, 4 pomidory (30 dag),
po 1 szklance bulionu z kostki
i soku pomidorowego,
3 łyżki oleju, 2 łyżki natki
pietruszki, po 1 łyżce świeżych
_______posiekanych ziół_______
lub po 1 łyżeczce suszonych: cząbru i tymianku, sól, pieprz Bób zalać wrzątkiem, gotować 25 min, odcedzić, przelać na sicie
zimną wodą i obrać. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ósemki i oczyścić z pestek. Ryż opłukać i osaczyć. Bulion wymieszać z sokiem pomidorowym. Boczek zeszklić na oleju, dodać cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać ryż, zalać wrzącym bulionem z sokiem. Gotować do chwili, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Następnie włożyć bób, pomidory i zioła. Przyprawić pieprzem, solą i wymieszać. Gotować jeszcze około 10 min. Potrawę posypać ratką pietruszki i paskami sera.
Podawać z zieloną sałatą.
(4 porcje)
Z pomidorami I®3 i kapustą
70 dag białej kapusty,
5 pomidorów (60 dag),
50 dag mielonego mięsa
wołowego, 3 cebule (20 dag),
2 szklanki rosołu wołowego
z kostki, 3/4 szklanki śmietany 22-procentowej, 1 łyżka kminku, 6 łyżek oleju, sól, pieprz Kapustę opłukać, usunąć głąb, a liście poszatkować. Cebule obrać i posiekać. Pomidory sparzyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić na ćwiartki. Cebulę, kapustę i mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do garnka. Dodać rosół, pomidory, przyprawy i gotować 45 min. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wymieszać.
Podawać z białym pieczywem. (4 porcje)
Kuskus z mięsem  U
i owocami
25 dag kaszy kuskus,
25 dag cielęciny bez kości
lub piersi kurczaka,_____
1 jabłko (20 dag), 1 ząbek
czosnku, 2 łyżki migdałów,
po 7 dag rodzynek, suszonych
moreli (lub 15 dag świeżych -
mogą być także brzoskwinie)
i suszonych śliwek
(lub 15 dag świeżych),
1 łyżka miodu,
2 łyżki oleju, 1 łyżeczka masła, po 1/2 łyżeczki suszonego
tymianku i bazylii,
8
1 goździk, sól, pieprz
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso i smażyć 5 min, stale mieszając. Wlać 1/4 szklanki wody, mięso oprószyć pieprzem i dusić na małym ogniu 20 min. Migdały
sparzyć, obrać i pokroić w paski. Owoce umyć, osaczyć, usunąć z nich pestki (z jabłka - gniazdo nasienne). Śliwki i morele pokroić w paski, a jabłko obrać i pokroić w kostkę. Do mięsa dodać miód, owoce, goździk i sól. Dusić na małym ogniu 20 min, do miękkości. Pod koniec duszenia wyjąć goździk, dodać tymianek, bazylię, masło i wymieszać.
Kuskus zalać w misce posolonym wrzątkiem (tak aby woda była 1 cm ponad kaszą). Po 5-10 min wymieszać z uduszonym mięsem i migdałami.
(2-3 porcje)
Gulasz po flamandzku
70 dag mięsa wołowego
(zrazowa), 3 cebule (30 dag),
11/2 szklanki jasnego piwa,
3 kromki pszennego chleba,
________5 łyżek oleju,________
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka ostrej musztardy,
________1 liść laurowy,________
1 łyżeczka suszonego tymianku, _________sól, pieprz_________
Mięso umyć, osaczyć, oczyścić z żył, pokroić w dużą kostkę, a następnie obtoczyć w mące, obsmaż...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin