B.doc

(58 KB) Pobierz
1

1.innowacja marketingowa

To zastosowanie nowej metody marketingowej obejmującej znaczące zmiany w wyglądzie produktu, jego opakowaniu, pozycjonowaniu, promocji, polityce cenowej lub modelu biznesowym, wynikającej z nowej strategii marketingowej

przedsiębiorstwa.

Przykłady innowacji marketingowej to:

· wprowadzenie zasadniczo nowego opakowania,

· pierwsze zastosowanie licencjonowania produktów,

· pierwsze zastosowanie specjalnej oferty sklepu, która jest dostępna tylko dla właścicieli

karty lojalnościowej,

· wprowadzenie zasadniczo nowego symbolu marki produktów, które firma zamierza

umieścić na nowym rynku


2.innowacja wg shumpetera

Koncepcja Schumpetera

Formy innowacji:

1.       Nowe technologie produkcyjne

2.       Zastąpienie obecnych czynników produkcji innymi, zastosowanie nowych surowców czy półfabrykatów

3.       Nowe rynki zbytu

4.       Wprowadzenie nowego produktu lub produktu o nowej jakości

5.       Wprowadzenie nowej organizacji do przemysłu

3.wymień sektory przemysłu turystycznego i scharakteryzuje organizatora i agenta tur.

główne sektory przemysłu turystycznego:

- Sektor biur podróży

- Sektor transportu

- Sektor bazy noclegowej i gastronomii

- Sektor atrakcji turystycznych i infrastruktury konferencyjnej (i innej)

- Sektor promocji i informacji turystycznej

organizatorów turystyki (touroperatorów) - biura podróży organizujące imprezy turystyczne. Do obowiązków organizatora należy tworzenie programów, zamawianie świadczeń, zatrudnianie pilotów, zabezpieczenie transportu zgodnego z programem, realizowanie i rozliczanie zamówionych usług.

agentów turystycznych - biura podróży, których działanie polega na stałym pośredniczeniu w zawieraniu umów na rzecz touroperatorow lub innych usługodawców. Z tytułu pośrednictwa otrzymują one prowizję od touroperatora lub usługodawcy, która jest wliczana w cenę imprezy lub usługi.


4.liderzy innowacji i wysokośc wkażników

1.       Liderzy innowacji- znacznie wyższy od średniej dla UE-27 wskaźnik innowacyjności: Szwecja, Finlandia, Dania, wlk. Brytania, Niemcy, USA, Szwajcaria, Izrael, Japonia– wydaje mi się że chodzi o to i że tyle wystarczy , ale nie jestem pewna

2.       Zaawansowani inwestorzy- wskaźnik innowacyjności wyższy niż średnia dal UE-27: Luksemburg, Islandia, Irlandia, Austria, Holandia, Francja, Belgia, kanada

3.       Umiarkowani innowatorzy-indeks SII poniżej średniej UE-27: Estonia, Czechy, Słowenia, Cypr, Hiszpania, Włochy, Norwegia, Australia

4.       Kraje doganiające- indeks SII znacznie poniżej średniej UE: polska, Malta, Litwa, Węgry, Grecja, Portugalia, Słowenia, Bułgaria, Łotwa, Rumunia, Chorwacja

 


5.Jakie dokumenty i gdzie należy złożyć przy skategoryzowaniu

Wniosek- zaszeregowanie obiektów hotelarskich(Urząd Marszałkowski)

 

1.       Dokumenty potwierdzające spełnienie wymagań

a)       budowlanych- decyzja o pozwoleniu na budowę

b)       przeciwpożarowych - opinia miejscowej komendy Państwowej Straż Pożarnej

c)       Sanitarnych - opinia właściwego miejscowo inspektora sanitarnego

2.       REGON

3.       Odpis z KRS lub zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej

4.       Dowód opłaty za dokonanie oceny spełnienia wymagań przez obiekt hotelarski 

 


6.Zasady działania karty podatkowej i inne formy opodatkowania

Formy opodatkowania:

-karta podatkowa

-ryczalt ewidencjonowany

-zasady ogolne

-podatek liniowy 19%

 

Zasady dzialania karty podatkowej

Podmioty rozliczające się w formie karty podatkowej muszą pamiętać o kilku żelaznych zasadach, których naruszenie powoduje utratę prawa do stosowania karty:

- Nie mogą wykorzystywać osób niezatrudnionych na umowę o pracę oraz korzystać z usług innych firm, za wyjątkiem usług specjalistycznych;

- Nie mogą prowadzić innej działalności gospodarczej, poza jednym, dopuszczonym przez ustawę rodzajem tej działalności;

- Małżonek przedsiębiorcy nie może prowadzić działalności w tym samym zakresie;

- Przedsiębiorca nie może wytwarzać wyrobów akcyzowych;

- Prowadzona działalność gospodarcza musi być prowadzona na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

- Przedsiębiorca, kwotę podatku, ustaloną decyzją naczelnika urzędu skarbowego, pomniejszoną o część kwoty wpłaconej składki na

  ubezpieczenie zdrowotne (tj. tylko 7,75% podstawy jej wymiaru) obowiązany jest wpłacać na konto właściwego urzędu skarbowego

  do 7 dnia danego miesiąca – za miesiąc poprzedni, zaś za grudzień – do 28 grudnia roku podatkowego;

- Kartowicz musi - do 31 stycznia następnego roku - złożyć w urzędzie skarbowym deklarację PIT-16, w której wykażą składki

  zdrowotne zapłacone w poszczególnych miesiącach i odliczone od karty podatkowej.

 

7.Jakie składki odprowadza emeryt i rencista (różne kombinacje np. etat, 2 umowy, własna działalnośc itp.)

A)     emeryt i rencista a działalność gorp-tylko skladka zdrowotna. Rencista-ograniczenie co do dochodu

B)     emeryt i rencista na etacie-wszystkie składki ZUS, SA traktowani jak normalni pracownicy

C)     emeryt i rencista na UMOWIE ZLECENIE-pierwsza umowa pracodawca odprowadza wszystkie składki ZUS

D)     Em. I ren. KILKA UMOW-wybiera jedna umowe od której będą odprowadzane składki społeczne, natomiast skladka zdrowotna odprowadzana jest od wszystkich umow


 

8.po przekroczeniu jakiej kwoty przedsiębiorcy stają się automatycznie watowcami ??
wyliczenie działalności sezonowej za 2 miesiące (przy wacie)

Nowelaizacja ustawy o VAT z dniem 1.01.2010 podwyższa z 50 tys. zł do 100 tys. zł limit obrotów, po przekroczeniu których przedsiębiorca staje się podatnikiem VAT.to znalazłam w necie  ale w notatkach mamy podane 50 tys

 

Działalność sezonowa ( lub początek w innym m-cu niż I) np. kwota zwolnienia jest mniejsza np. 50000:365 dni w roku = 136,99 (stawka dzienna)

 

Przy dwumiesięcznej działalności (np. lipiec i sierpień)

2*31= 62 dni

62* 136,99 = 8 493,38 – zwolnienie

 


9.te tabelki z obliczaniem

Tu to nie kapuje o co chodzi


10. Pracownik zatrudniony na umowę zlecenie zarabia 1000 brutto (KUP 20%) i tam trzeba było wyliczyć jakieś koszty pracownika i pracodawcy...
 

SKŁADKA ZUS (CZĘŚĆ I)

1.Wynagrodzenie brutto

1000zł

Koszt pracownika

Koszt pracodawcy

Ubezpieczenie emerytalne (19,52%-po połowie pracownik i pracodawca.)

2.WARTOŚĆ EMERYTALNA

19,52%

9,76%

97,60zł

9,76%

97,60zł

Ubezpieczenie rentowe

3. WARTOŚĆ RENTOWA

6%

1,5%

15,00zł

4,5%

45,00zł

Ubezpieczenie chorobowe

4. WARTOŚĆ CHOROBOWA

2,45%

2,45%

-

0,00

-

Ubezpieczenie wypadkowe

5. WARTOŚĆ WYPADKOWA

1,67%

-

-

1,67%

0,00

Fundusz pracy

WARTOŚĆ FP

2,45%

 

2,45%

0,00

6. RAZEM ZUS

 

112,60

142,60

ZALICZKA NA PODATEK DOCHODOWY

7. Obliczanie podstawy do ubezpieczenie zdrowotnego

(Płaca brutto-Razem ZUS pracownika)

1000-112,60

887,40

8. Składka na ubezpieczenie zdrowotne

9% (pozycja 7*9%)

887,40*9%

79,87

9. Składka na ubezpieczenie zdrowotne do odliczenia od podatku -7,75%

(pozycja 7* 7,75%)

887,40*7,75%

68,77

10. Obliczanie zaliczki na podatek dochodowy

887,40

11. Koszty uzyskania przychodu

20% (20%*pozycja 7)

887,40*20%

177,48

12. Podstawa do opodatkowania

(zaokrąglić do pełnych złotych)

poz 7 – poz 11

88...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin