Składniki, 2 porcje:• 2 filety z łososia po około 150 g każdy• garść młodych liści mieszanki sałat (np. szpinak, rukola, zwykła lub karbowana sałata, botwinka)• około 30 g tartego parmezanu• 1 mała młoda i łagodna cebulka cukrowa, pokrojona na plasterki• 10 dojrzałych i słodkich truskawek, przekrojonych na połówki• świeżo zmielony czarny pieprzWinegret i marynata sherry:• 2 łyżeczki musztardy• 2 łyżeczki miodu• 6 łyżek słodkiego wina sherry• sól i świeżo zmielony pieprz• 4 łyżki oliwy z oliwek extra virginPrzygotowanie:
· Wszystkie składniki (oprócz oliwy z oliwek) winegretu i marynaty wymieszać w miseczce. Podzielić na 2 części i jedną z nich wymieszać z oliwą z oliwek.
· Drugą część bez oliwy wykorzystać jako marynatę do łososia. Umieścić ją razem z rybą w woreczku, wymieszać, tak aby cały łosoś pokryty był marynatą. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
· Łososia wyjąć z marynaty i ułożyć na grillu. Grillować po 3 - 4 minuty z każdej strony, lub do czasu aż będzie wysmażony zgodnie z upodobaniami.
· Wymieszać liście sałaty z parmezanem, cebulką i truskawkami. Rozłożyć na talerze i polać połową winegretu z dodatkiem oliwy z oliwek. Ułożyć łososia i skropić go resztą winegretu, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Bozena-62