Surówka Aleex z kapusty pekiΣskiej, surówka z czerwonej kapusty.doc

(23 KB) Pobierz
Surówka Aleex z kapusty pekińskiej

Surówka Aleex z kapusty pekińskiej  

 

średniej wielkości kapusta pekińska

1 duża marchewka

1 duża cebula

sól

pieprz

szczypta cukru

szczypta kwasku cytrynowego (lub sok z cytryny do smaku)

majonez (najlepiej Kielecki)

ewentualnie : natka pietruszki

 

Kapustę przekroić wzdłuż, opłukać, odkroić twardą końcówkę, resztę poszatkować w cienkie paseczki.

Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach (wyjdą cieniutkie paseczki).

Cebulę pokroić w drobniutką kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem.

Na końcu dodać majonez. Można nieco ożywić kolor surówki dodając np.: posiekaną natkę pietruszki.

 

 

 

Surówka z czerwonej kapusty

 

1/2 główki małej czerwonej kapusty

1/2 główki małej białej kapusty

1 duże czerwone jabłko

1/2 małej czerwonej cebuli

4 marchewki

 

Sos:

1/2 szklanki majonezu (można dodać więcej)

1/4 szklanki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli, a nawet więcej

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu              

 

Z tej porcji wychodzi duża micha surówki, jeśli nie zapraszasz na obiad całej rodziny, lepiej użyj połowy składników.

Kapustę białą i czerwoną pokroić cienko w paseczki. Jabłko ze skórką i marchewką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

W małej miseczce połączyć składniki sosu i wymieszać dokładnie z surówką. Wszystko przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin