Zapiekanka mięsna z pęczakiem.rtf

(6 KB) Pobierz
Zapiekanka miêsna z pêczakiem

Zapiekanka mięsna z pęczakiem

 

Składniki:

2 szklanki pęczaku ugotowanego na sypko

25 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

cebula

2 łki koncentratu pomidorowego

10 dag startego sera edamskiego

2 łki oleju

tymianek

l, pieprz

masło do formy

 

Na rozgrzanym oleju podgrzewaj posiekaną cebulę, ażdzie żółta. Włóż mięso i smaż około 5 minut, rozdzielając widelcem tworzące się grudki. Całość wymieszaj z koncentratem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu. Po doprawieniu solą, pieprzem i tymiankiem, połącz z kaszą.

 

Masę przełóż do formy wysmarowanej masłem i posyp serem. Zapiekaj, aż na powierzchni powstanie chrupiąca skorupka. Podawaj z dodatkiem zielonej sałaty.

 

Danie nadaje się doskonale do odgrzewania.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin