Pierwsze papki warzywne i przeciery owocowe.doc

(118 KB) Pobierz
Pierwsze papki warzywne i przeciery owocowe

Pierwsze papki warzywne i przeciery owocowe

 

 

 

 

Bezmleczna papka ryżowa po 5 miesiącu

 

 

Składniki

·     10 gr płatków ryżowych

·     100 ml wody

·     100 gr łagodnego jabłka

·     łyżka masła

 

W garnuszku zagotuj wodę. Jabłko cienko obierz i drobno pokrój. Na wrzątek wrzuć jabłko i płatki ryżowe. Zagotuj dodaj masło wymieszaj i całość zmiksuj

Jak gotować rośliny strączkowe?

Namaczanie
Suszone rośliny strączkowe (z wyjątkiem soczewicy) trzeba przed gotowaniem namoczyć na noc.
Rano należy odlać wodę, wypłukać ziarna i gotować w nowej wodzie, co prawda powoduje to utratę części składników odżywczych, lecz za to mniej będzie substancji powodujących gazy.

Gotowanie
Pierwsze 10 minut gotowania wszystkich strączkowych, z wyjątkiem soczewicy i grochu w połówkach, powinno odbywać się na dużym ogniu bez przykrycia w celu rozłożenia toksycznych substancji.
Soja powinna gotować się na dużym ogniu przez godzinę. Gotować trzeba długo, na jak najwolniejszym ogniu, by ziarna były bardzo miękkie.

Doprawianie
Nasiona warzyw strączkowych należy solić pod koniec gotowania. Najlepiej tuż po ugotowaniu. Jeżeli będą posolone wcześniej, wydłuży się ich czas gotowania a łupiny mogą być twarde.
Kwaśne dodatki takie jak np. pomidory przedłużają czas gotowania. Dlatego dodaje się je wtedy, gdy nasiona są już prawie miękkie.
Przyprawy ułatwiające trawienie i dobrze komponujące się z warzywami strączkowymi to: bazylia, czosnek, estragon, kolendra, liść laurowy, lubczyk, majeranek, mięta, szałwia, tymianek.

Nasiona strączkowe przeznaczone na sałatkę należy odcedzić tuż po ugotowaniu.

Dobrze ugotowane nasiona strączkowe powinny być lekko chrupkie. Należy pamiętać, że nasiona roślin strączkowych należy zawsze gotować do miękkości. W niedogotowanych gromadzą się szkodliwe substancje antyodżywcze.

 

Fasola „Jaś" - ma mączystą konsystencję. Jest podstawą fasolki po bretońsku. Czas moczenia wynosi 12 godzin, gotowania 1,5 godz.

Fasola czarna - nie rozpada się w gotowaniu, nie traci też koloru. Ma pikantno-słodki smak, doskonale nadaje się do sałatek. Należy ją moczyć przez 12 godzin, gotować ok. 1 godz.

Fasola czerwona - jest słodka i mączysta. W zależności od odmiany ma różne barwy. Moczy się ja 12 godz. Gotuje 1,5 godziny.

Groch - może być w całości lub łupany. Łupany nadaje się na zupy i piure. Należy go moczyć przez 12 godzin, gotować 1,5-2 godz.

Soczewica - występuje w odmianach pomarańczowej i zielonej (na zupy i piure) oraz brązowej, szarej, czarnej i żółtej (do sałatek). Nie wymaga moczenia, należy ja gotować 45-60 min.

Ciecierzyca - ma ziarna beżowego koloru, po ugotowaniu jest mączysta o lekko orzechowy smaku. Doskonała do zapiekanek i tzw. potraw jednogarnkowych oraz do sałatek, puree i zup. Można ją także prażyć (po umyciu i osuszeniu wysypać na patelnię i zrumienić). Ciecierzycę moczymy przez 6 godzin, a gotujemy 2 godz.

 

 

 

 

Przecier z dyni po 5 miesiącu

 

 

Składniki

·     1 filiżanka pokrojonego w drobną kostkę miąższu dyni

·     3 łyżki wody

 

Miąższ dyni zalej w garnuszku trzema łyżkami wrzącej wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości (około 5 minut). Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.

Uwagi
Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj przegotowaną wodę.
Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.

 

 

 

 

Pasta z soczewicy po 6 miesiącu

 

 

Składniki

·     ugotowana bez soli czerwona/zielona soczewica,

·     kaszka kukurydziana w proporcji 3:1

 


Soczewicę zmiksuj z niewielką ilością wody z gotowania. Dodaj kaszkę, odczekaj ok. 15 min aż kaszka wchłonie wodę. Podawaj jako samodzielne danie.

 

 

 

 

Przecier z cukinii po 6 miesiącu

 

 

Składniki

·     filiżanka pokrojonej w kostkę cukini ze skórką

·     łyżeczka masła

 

Cukinię ugotuj do miękkości nad parą lub w odrobinie wody. Dodaj łyżeczkę świeżego masła. Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.

Przecier z dyniowatych po 6 miesiącu

 

 

Składniki

·     filiżanka pokrojonych w dużą kostkę: dyni, cukini, kabaczka, patisona

·     łyżeczka masła

 

Warzywa ugotuj do miękkości nad parą. Dodaj łyżeczkę świeżego masła. Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.

Uwagi
Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.

 

 

 

 

Przecier z czarnych jagód po 6 miesiącu

 

 

Składniki

·     200g czarnych jagód

·     20 ml przegotowanej wody mineralnej

·     łyżeczka kleiku ryżowego

 

Jagody umyj i przetrzyj przez sitko. W ciepłej wodzie rozprowadź kleik. Do kleiku dodaj przetarte jagody i wymieszaj.
Uwagi

·     Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj wodę.

·     Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.

·     Od 11 miesiąca możesz podawać z jogurtem naturalnym.

 

 

 

 

Papka z dyni i jabłka po 6 miesiącu

 

 

Składniki

·     50g obranej dyni

·     50g słodkiego jabłka

·     niewielka ilość wody

 

Dynie i jabłko pokrój w kostkę. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć dynie i jabłko, gotuj do miękkości. Przestudź i zmiksuj.
Uwagi

·     Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj przegotowaną wodę.

·     Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.

 

 

 

 


Papka z Brokuła po 6 miesiącu

 

 

Składniki

·     kilka różyczek brokuła

·     łyżeczka oliwy z oliwek

 

Brokuła ugotuj na parze, przełóż do miseczki dodaj oliwę i zmiksuj. Podaj po przestudzeniu.
Uwagi

·     Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj przegotowaną wodę.

·     Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.

 

 

Mus jabłkowy po 6 miesiącu

 

 

Składniki

·     duże słodkie jabłko

·     sok jabłkowy klarowny

·     łyżeczka kleiku ryżowego

 

Jabłko obierz, pokrój na cząstki. W garnuszku zagotuj niewielką ilość soku. Na wrzątek wrzuć pokrojone jabłko. Gotuj aż jabłko zmięknie. Przestudź i dodaj pozostały sok oraz kleik. Wszystko razem zmiksuj.

Uwagi

·     Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj soku.

·     Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego

 

 

 

 

Papka Marchewkowa - Marchwianka po 6 miesiącu

 

 

Składniki

·     marchewka

·     łyżeczka kleiku ryżowego

·     1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła

·     woda

 

Marchewkę umyj, cieniutko obierz i opłucz. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć marchewkę i gotuj do miękkości. Dodaj masło i kleik. Całość zmiksuj i jeszcze raz zagotuj. Podaj po przestudzeniu.

 

 

 

 

Papka z ziemniaka po 6 miesiącu

 

 

Składniki

·     1 ziemniak

·     łyżeczka masła

 

Ziemniaka ugotuj na parze lub w garnuszku wrzucając na wrzątek. Rozgnieć widelcem dodaj masło i wymieszaj.
Podaj po przestudzeniu.
Uwagi
Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj wodę z gotowania ziemniaka.

 

 

 

 

Papka z kalafiora po 6 miesiącu

 

 

Składniki

·     2 różyczki kalafiora

·     łyżka mleka modyfikowanego

·     łyżeczka masła

·     10g mięsa z piersi kurczaka

·     woda do ugotowania mięsa

 

W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko i gotuj ok 15 min, wywar wylej a mięsko posiekaj. Kalafiora ugotuj na parze ok 20min. W niewielkiej ilości wody rozprowadź mleko dodaj masło, posiekane mięsko i ugotowanego kalafiora. Całość zmiksuj. Podaj po przestudzeniu.
Uwagi

·     Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj wodę z gotowania kalafiora.

Papka warzywna z kurczakiem po 6 miesiącu

 

 

Składniki

·     ½ marchewki

·     ½ ziemniaka

·     1 różyczka brokuła

·     1 łyżeczka oliwy z oliwek

·     20g surowego mięsa kurczaka z piersi

·     100 ml wody

·     szczypta natki pietruszki

·     dodatkowo woda do ugotowania mięsa

 

W garnuszku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć mięso, ugotuj ok 10 min. Wywar wylej a mięso posiekaj.
Marchewkę i ziemniaka obierz i umyj. W garnuszku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć warzywa. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj brokuła. Dodaj oliwę, natkę i posiekane mięsko. Całość zmiksuj.

Podaj po przestudzeniu.
Uwagi

·     Od 8 miesiąca możesz dodać majeranek.

·     Jeżeli papka będzie za rzadka, możesz ja zagęścić kleikiem ryżowym.

 

 

 

 

Przecier z jabłek i moreli po 7 miesiącu

 

 

Składniki

·     słodkie i soczyste jabłko

·     2 dojrzałe morele

·     20 ml przegotowanej wody mineralnej

·     łyżeczka kleiku ryżowego

 

Jabłko umyj i utrzyj na tarce. Morelę obierz ze skórki, wyjmij pestkę i rozgnieć. W ciepłej wodzie rozprowadź kleik. Do kleiku dodaj przetarte owoce i wymieszaj.

Uwagi

·     Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj wodę.

·     Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.

·     Od 11 miesiąca możesz podawać z jogurtem naturalnym.

 

 

 

 

Przecier malinowy po 7 miesiącu

 

 

Składniki

·     ½ szklanki malin

·     10 ml przegotowanej wody mineralnej

·     łyżeczka kleiku ryżowego

 

Maliny umyj i przetrzyj przez gęste sitko. W ciepłej wodzie rozprowadź kleik. Do kleiku dodaj przetarte owoce i wymieszaj.

Uwagi

·     Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj wodę.

·     Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.

·     Od 11 miesiąca możesz podawać z jogurt...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin