Pierwsze papki warzywne i przeciery owocowe
Bezmleczna papka ryżowa po 5 miesiącu
Składniki
· 10 gr płatków ryżowych
· 100 ml wody
· 100 gr łagodnego jabłka
· łyżka masła
W garnuszku zagotuj wodę. Jabłko cienko obierz i drobno pokrój. Na wrzątek wrzuć jabłko i płatki ryżowe. Zagotuj dodaj masło wymieszaj i całość zmiksuj
Jak gotować rośliny strączkowe?NamaczanieSuszone rośliny strączkowe (z wyjątkiem soczewicy) trzeba przed gotowaniem namoczyć na noc. Rano należy odlać wodę, wypłukać ziarna i gotować w nowej wodzie, co prawda powoduje to utratę części składników odżywczych, lecz za to mniej będzie substancji powodujących gazy. GotowaniePierwsze 10 minut gotowania wszystkich strączkowych, z wyjątkiem soczewicy i grochu w połówkach, powinno odbywać się na dużym ogniu bez przykrycia w celu rozłożenia toksycznych substancji.Soja powinna gotować się na dużym ogniu przez godzinę. Gotować trzeba długo, na jak najwolniejszym ogniu, by ziarna były bardzo miękkie. DoprawianieNasiona warzyw strączkowych należy solić pod koniec gotowania. Najlepiej tuż po ugotowaniu. Jeżeli będą posolone wcześniej, wydłuży się ich czas gotowania a łupiny mogą być twarde. Kwaśne dodatki takie jak np. pomidory przedłużają czas gotowania. Dlatego dodaje się je wtedy, gdy nasiona są już prawie miękkie. Przyprawy ułatwiające trawienie i dobrze komponujące się z warzywami strączkowymi to: bazylia, czosnek, estragon, kolendra, liść laurowy, lubczyk, majeranek, mięta, szałwia, tymianek.Nasiona strączkowe przeznaczone na sałatkę należy odcedzić tuż po ugotowaniu.Dobrze ugotowane nasiona strączkowe powinny być lekko chrupkie. Należy pamiętać, że nasiona roślin strączkowych należy zawsze gotować do miękkości. W niedogotowanych gromadzą się szkodliwe substancje antyodżywcze.
Fasola „Jaś" - ma mączystą konsystencję. Jest podstawą fasolki po bretońsku. Czas moczenia wynosi 12 godzin, gotowania 1,5 godz.
Fasola czarna - nie rozpada się w gotowaniu, nie traci też koloru. Ma pikantno-słodki smak, doskonale nadaje się do sałatek. Należy ją moczyć przez 12 godzin, gotować ok. 1 godz.
Fasola czerwona - jest słodka i mączysta. W zależności od odmiany ma różne barwy. Moczy się ja 12 godz. Gotuje 1,5 godziny.
Groch - może być w całości lub łupany. Łupany nadaje się na zupy i piure. Należy go moczyć przez 12 godzin, gotować 1,5-2 godz.
Soczewica - występuje w odmianach pomarańczowej i zielonej (na zupy i piure) oraz brązowej, szarej, czarnej i żółtej (do sałatek). Nie wymaga moczenia, należy ja gotować 45-60 min.
Ciecierzyca - ma ziarna beżowego koloru, po ugotowaniu jest mączysta o lekko orzechowy smaku. Doskonała do zapiekanek i tzw. potraw jednogarnkowych oraz do sałatek, puree i zup. Można ją także prażyć (po umyciu i osuszeniu wysypać na patelnię i zrumienić). Ciecierzycę moczymy przez 6 godzin, a gotujemy 2 godz.
Przecier z dyni po 5 miesiącu
· 1 filiżanka pokrojonego w drobną kostkę miąższu dyni
· 3 łyżki wody
Miąższ dyni zalej w garnuszku trzema łyżkami wrzącej wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości (około 5 minut). Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.
UwagiJeżeli papka będzie za gęsta, dodaj przegotowaną wodę.Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.
Pasta z soczewicy po 6 miesiącu
· ugotowana bez soli czerwona/zielona soczewica,
· kaszka kukurydziana w proporcji 3:1
Soczewicę zmiksuj z niewielką ilością wody z gotowania. Dodaj kaszkę, odczekaj ok. 15 min aż kaszka wchłonie wodę. Podawaj jako samodzielne danie.
Przecier z cukinii po 6 miesiącu
· filiżanka pokrojonej w kostkę cukini ze skórką
· łyżeczka masła
Cukinię ugotuj do miękkości nad parą lub w odrobinie wody. Dodaj łyżeczkę świeżego masła. Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.
Przecier z dyniowatych po 6 miesiącu
· filiżanka pokrojonych w dużą kostkę: dyni, cukini, kabaczka, patisona
Warzywa ugotuj do miękkości nad parą. Dodaj łyżeczkę świeżego masła. Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.
UwagiJeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.
Przecier z czarnych jagód po 6 miesiącu
· 200g czarnych jagód
· 20 ml przegotowanej wody mineralnej
· łyżeczka kleiku ryżowego
Jagody umyj i przetrzyj przez sitko. W ciepłej wodzie rozprowadź kleik. Do kleiku dodaj przetarte jagody i wymieszaj. Uwagi
· Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj wodę.
· Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.
· Od 11 miesiąca możesz podawać z jogurtem naturalnym.
Papka z dyni i jabłka po 6 miesiącu
· 50g obranej dyni
· 50g słodkiego jabłka
· niewielka ilość wody
Dynie i jabłko pokrój w kostkę. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć dynie i jabłko, gotuj do miękkości. Przestudź i zmiksuj.Uwagi
· Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj przegotowaną wodę.
Papka z Brokuła po 6 miesiącu
· kilka różyczek brokuła
· łyżeczka oliwy z oliwek
Brokuła ugotuj na parze, przełóż do miseczki dodaj oliwę i zmiksuj. Podaj po przestudzeniu.Uwagi
Mus jabłkowy po 6 miesiącu
· duże słodkie jabłko
· sok jabłkowy klarowny
Jabłko obierz, pokrój na cząstki. W garnuszku zagotuj niewielką ilość soku. Na wrzątek wrzuć pokrojone jabłko. Gotuj aż jabłko zmięknie. Przestudź i dodaj pozostały sok oraz kleik. Wszystko razem zmiksuj.
Uwagi
· Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj soku.
· Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego
Papka Marchewkowa - Marchwianka po 6 miesiącu
· marchewka
· 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
· woda
Marchewkę umyj, cieniutko obierz i opłucz. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć marchewkę i gotuj do miękkości. Dodaj masło i kleik. Całość zmiksuj i jeszcze raz zagotuj. Podaj po przestudzeniu.
Papka z ziemniaka po 6 miesiącu
· 1 ziemniak
Ziemniaka ugotuj na parze lub w garnuszku wrzucając na wrzątek. Rozgnieć widelcem dodaj masło i wymieszaj. Podaj po przestudzeniu.UwagiJeżeli papka będzie za gęsta, dodaj wodę z gotowania ziemniaka.
Papka z kalafiora po 6 miesiącu
· 2 różyczki kalafiora
· łyżka mleka modyfikowanego
· 10g mięsa z piersi kurczaka
· woda do ugotowania mięsa
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko i gotuj ok 15 min, wywar wylej a mięsko posiekaj. Kalafiora ugotuj na parze ok 20min. W niewielkiej ilości wody rozprowadź mleko dodaj masło, posiekane mięsko i ugotowanego kalafiora. Całość zmiksuj. Podaj po przestudzeniu.Uwagi
· Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj wodę z gotowania kalafiora.
Papka warzywna z kurczakiem po 6 miesiącu
· ½ marchewki
· ½ ziemniaka
· 1 różyczka brokuła
· 1 łyżeczka oliwy z oliwek
· 20g surowego mięsa kurczaka z piersi
· szczypta natki pietruszki
· dodatkowo woda do ugotowania mięsa
W garnuszku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć mięso, ugotuj ok 10 min. Wywar wylej a mięso posiekaj.Marchewkę i ziemniaka obierz i umyj. W garnuszku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć warzywa. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj brokuła. Dodaj oliwę, natkę i posiekane mięsko. Całość zmiksuj.
Podaj po przestudzeniu.Uwagi
· Od 8 miesiąca możesz dodać majeranek.
· Jeżeli papka będzie za rzadka, możesz ja zagęścić kleikiem ryżowym.
Przecier z jabłek i moreli po 7 miesiącu
· słodkie i soczyste jabłko
· 2 dojrzałe morele
Jabłko umyj i utrzyj na tarce. Morelę obierz ze skórki, wyjmij pestkę i rozgnieć. W ciepłej wodzie rozprowadź kleik. Do kleiku dodaj przetarte owoce i wymieszaj.
Przecier malinowy po 7 miesiącu
· ½ szklanki malin
· 10 ml przegotowanej wody mineralnej
Maliny umyj i przetrzyj przez gęste sitko. W ciepłej wodzie rozprowadź kleik. Do kleiku dodaj przetarte owoce i wymieszaj.
· Od 11 miesiąca możesz podawać z jogurt...
hazelleyes86