Kostka z kaszy manny z sosem czekoladowym
-60 g kaszy manny- 250 ml mleka lub wody- jajko- cynamon- cukier- 2 kostki czekolady gorzkiej- łyżeczka wiórek kokosowychKaszę wymieszać z mlekiem i cukrem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 min. Odstawić na ok. 2-4 minuty do lekkiego ostudzenia, po czym wymieszać dokładnie z jajkiem i cynamonem. Wylać na prostokątny talerz/formę i zostawić na 1 godzinę. Po tym czasie kaszę pokroić w małe prostokąty i smażyć na patelni teflonowej delikatnie posmarowanej oliwą.W czasie smażenia w rondelku podgrzać odrobinę mleka i wrzucić czekoladę z wiórkami (ja to robiłam w "łaźni wodnej". W ten sposób robimy sos.Zrumienione kostki z kaszy wyłożyć na talerz i polać sosem. Podawać gorące.
hazelleyes86