Kolekcja Dobrej kuchni.pdf

(385 KB) Pobierz
7869500 UNPDF
Kolekcja Dobrej kuchni
Symbole
Przed ka˝dym przepisem znajdà Paƒstwo oznaczenia informujàce o czasie przy-
gotowania potrawy i inne. A oto niektóre oznaczenia wykorzystane w niniejszej
pozycji:
Czas: Zawiera całkowity czas przygotowania potrawy: gotowania, oczekiwania i pie-
czenia.
Przygotowanie: Przygotowanie wszystkich składników, np. siekanie, krojenie oraz
wszelkie łàczenie i dodawanie poszczególnych składników.
Gotowanie : Zawiera np. podgotowywanie oraz, główny czas gotowania.
Duszenie : Dotyczy czasu duszenia potrawy pod przykryciem.
Pieczenie lub Zapiekanie :Czas od umieszczenia potrawy w piekarniku a˝ do mo-
mentu, gdy jest gotowa do podania. W razie u˝ywania piekarnika z nawiewem
dostosuj czas albo temperatur´ według wskazówek producenta.
Temperatura pieczenia, zapiekania lub duszenia : Podana w stopniach Celsjusza.
Zawsze podgrzej piekarnik do podanej temperatury. UmieÊç potraw´ w centrum
piekarnika, chyba ˝e wskazówki podajà inaczej.
Zamra˝anie: W przypadkach, w których potrawa mo˝e byç zamro˝ona albo
w cz´Êci albo jako całe danie, metody zamra˝ania sà podane.
Składniki: Składniki takie jak warzywa czy owoce sà podane w Êredniej wielkoÊci,
chyba ˝e wskazane jest inaczej. Dotyczy to równie˝ jaj.
Miary: Waga podana jest w systemie metrycznym. Miara w ły˝kach oznacza pełnà
płaskà, standardowà ły˝k´ stołowà.
1 ły˝eczka - 57 ml
1 ły˝ka - 157 ml
I Ciepłe i zimne przekski
1. Grzanki niespodzianki
Czas: 45 minut
Przygotowanie: 30 minut
Zapiekanie: 15 minut
Temperatura zapiekania: 180 °C.
Składniki dla 4 osób:
4 du˝e bułeczki
2 ły˝ki margaryny (47 dag)
4 plastry w´dzonego boczku
2 cebule, 2 papryki
107 dag łagodnego ˝ółtego sera
4 cienkie parówki
2 jajka
1/2 puszki zielonego groszku (2007 g)
1 ły˝ka natki pietruszki
1 pomidor
sól, pieprz
Przyrzàdzanie:
1. Z bułeczek Êciàç wierzchy, odło˝yç. Dolne cz´Êci wydrà˝yç, wysmaro-
waç wewnàtrz margarynà.
2. Boczek pokroiç w kostk´, zrumieniç na pozostałym tłuszczu. Cebule obraç,
posiekaç i wrzuciç do boczku. Papryki umyç, oczyÊciç, mià˝sz pokroiç
w kostk´, przesma˝yç z boczkiem i cebulà.
3. Jedno jajko ugotowaç na twardo, obraç i posiekaç. Parówki obraç
z osłonek, pokroiç w plasterki. Ser zetrzeç na tarce. Groszek odcedziç na
sicie, wsypaç do salaterki, do której nast´pnie dodaç cebul´ z boczkiem
i paprykà, parówki, jajko, połow´ sera, natk´ pietruszki i surowe jajko.
CałoÊç przyprawiç solà i pieprzem.
4. Tak przygotowanà masà napełniç bułeczki, wstawiç na blasze do na-
grzanego piekarnika i zapiekaç około 15 minut w temperaturze 180 °C. Na
5 minut przed koƒcem zapiekania bułeczki posypaç resztà ˝ółtego sera.
5. Pomidor umyç pokroiç na czàstki, a nast´pnie udekorowaç nimi ju˝ upie-
czone grzanki.
Rada: Aby grzanki były mniej kaloryczne w składnikach mo˝emy pominàç
w´dzony boczek. Wówczas cebul´ sma˝ymy bezpoÊrednio na ły˝ce tłuszczu
i post´pujemy dalej zgodnie z przepisem.
2. Zawijaski z serem i boczkiem
Czas: 40 minut
Przygotowanie: 20 minut
Zapiekanie:20 minut
Temperatura zapiekania: 200 °C.
Składniki dla 4 osób:
8 cienkich parówek
8 plasterków ˝ółtego sera
8 cienkich plasterków boczku
1 ły˝ka masła (27 dag)
1 ły˝eczka tymianku, pieprz
Przyrzàdzanie:
1. Parówki obraç z osłonek, nakroiç wzdłu˝ z jednej strony.
2. W naci´cie wsunàç po plasterku ˝ółtego sera. Ka˝dà parówk´
owinàç boczkiem, posypaç tymiankiem i pieprzem, a nast´pnie spiàç
wykałaczkà.
3. W naczyniu ˝aroodpornym uło˝yç parówki, wło˝yç ły˝k´ masła, po czym
wstawiç do piekarnika i zapiekaç w temperaturze 200 °C. przez 20 minut,
a˝ ser si´ rozpuÊci.
4. Tak przygotowane zawijaski najlepiej prezentujà si´ na liÊciach sałaty,
ozdobione czàstkami pomidora.
Rada: Aby obni˝yç zawartoÊç tłuszczu w potrawie nale˝y boczek zastàpiç
pol´dwicà np. sopockà.
3. Pomidory faszerowane szynkà
Czas: 25 minut
Składniki dla 4 osób:
8 pomidorów,
8 plasterków szynki
4 jajka
8 ły˝eczek majonezu
kilka gałàzek natki pietruszki
Przyrzàdzanie:
1. Jajka ugotowaç na twardo, a po ich ostudzeniu pokroiç w drobnà kostk´.
Szynk´ równie˝ pokroiç w kostk´ i wymieszaç z jajami.
2. Pomidory umyç, Êciàç z nich wierzchy, wydrà˝yç mià˝sz i przetrzeç go
przez sitko na sok.
3. Majonez wło˝yç do miseczki, rozetrzeç go z sokiem z pomidorów,
uwa˝ajàc, by nie zrobił si´ zbyt wodnisty. Nast´pnie dodaç pokrojonà
szynk´ i jajka, dokładnie wymieszaç.
4. Wydrà˝one pomidory wypełniç nadzieniem z miseczki. Przybraç
gałàzkami natki, po czym nało˝yç lub przymocowaç wykałaczkami
wierzchy pomidorów.
Rada: Najłatwiej pomidory wydrà˝a si´ za pomocà specjalnej okràgłej
ły˝eczki. Przy zakupie pomidorów (do faszerowania) nale˝y wybraç owoce
w pełni dojrzałe, twarde i równomiernie ubarwione.
4. Jajka w chrupiàcych kokilkach
Czas: 40 minut
Przygotowanie: 30 minut
Zapiekanie: 10 minut
Temperatura zapiekania: 180 °C.
Składniki dla 4 osób:
4 bułki
1 ły˝ka masła
107 dag kiełbasy np. Êlàskiej
2 ły˝ki groszku z puszki
4 jajka
sól, pieprz
1 ły˝ka natki pietruszki
Przyrzàdzanie:
1. Z bułek Êciàç wierzchy, odło˝yç. Pozostałe cz´Êci wydrà˝yç, wysmaro-
waç wewnàtrz masłem.
2. Kiełbas´ obraç ze skórki, pokroiç na talarki, wyło˝yç nimi bułki, po czym
do ka˝dej wsypaç po 1/2 ły˝ki groszku.
3. Jajka umyç, wbiç po jednym do bułki, posypaç solà, pieprzem, natkà
pietruszki, przykryç odci´tym wierzchem.
4. Tak przygotowane grzanki uło˝yç na blasze, wstawiç do piekarnika i za-
piekaç przez 10 minut w temperaturze 180 °C.
Rada: Grzanki znakomicie smakujà z ili˝ankà bulionu.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin