Ciasto bananowe
Składniki:Ciasto:
· 5 jajek
· 300g cukru
· 125ml oleju
· 125 ml wody
· 3 łyżki kakao
· 200g mąki pszennej
· 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
· 8 bananów
· sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów
· 100g cukru
· 500g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
· 6 listków żelatyny (= 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
· 400g słodkiej śmietany 30%
Polewa:
· 100g czekolady gorzkiej
· 10- 20g margaryny
· 150g słodkiej śmietany 30%
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem mikserem. Kolejno dodawać stopniowo olej i wodę.
2. Kakao, mąkę i proszek do pieczenie wymieszać i dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
3. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 30x 40cm) posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką.
4. Piec w nagrzanym piekarniku około 10- 15min. w temperaturze 220°C. Ostudzić.
5. Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Banany skropić sokiem z cytryny.
6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
7. Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
8. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
9. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać.
10. Masę wyłożyć na banany. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godz.
11. Czekoladę i margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
hazelleyes86