Ciasto bananowe(1).doc

(507 KB) Pobierz
Ciasto bananowe

 

Ciasto bananowe

 

Składniki:
Ciasto:

·         5 jajek

·         300g cukru

·         125ml oleju

·         125 ml wody

·         3 łyżki kakao

·         200g mąki pszennej

·         1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

·         8 bananów

·         sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów

·         100g cukru

·         500g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)

·         6 listków żelatyny (= 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)

·         400g słodkiej śmietany 30%

Polewa:

·         100g czekolady gorzkiej

·         10- 20g margaryny

·         150g słodkiej śmietany 30%

     

 

 

 

Sposób przygotowania:

1.     Jajka ubić z cukrem mikserem. Kolejno dodawać stopniowo olej i wodę.

2.     Kakao, mąkę i proszek do pieczenie wymieszać i dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.

3.     Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 30x 40cm) posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką.

4.     Piec w nagrzanym piekarniku około 10- 15min. w temperaturze 220°C. Ostudzić.

5.     Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Banany skropić sokiem z cytryny.

6.     Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

7.     Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.

8.     Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.

9.     Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać.

10. Masę wyłożyć na banany. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godz.

11. Czekoladę i margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin