plesniak.doc

(62 KB) Pobierz

Składniki:

1 ½ kostki margaryny

6 jajek

3 szklanki mąki

1 ½ szklanki cukru

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

1 dżem z czarnej porzeczki

 

Oddzielić białka od żółtek. Tłuszcz, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao- dobrze zagnieść. Białka ubić na sztywno z cukrem. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę wyłożyć ciasto jasne, następnie dżem i ciasto ciemne., Na sam wierzch wyłożyć ubite białka. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez ok. 50-55 minut, aż białka zetną się i zrumienią.

 

 

komentarze (2) | dodaj komentarz

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin