W-Z.pdf

(49 KB) Pobierz
7684611 UNPDF
W-Z
Składniki: ciasto:, 25 dag (1 1/4 szklanki) mąki, 13 dag margaryny, 10 dag (5 łyżek)
cukru, 1/2 słoika dżemu, 2 jaja, 12 łyżek mleka, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki kakao,
1 łyżeczka sody oczyszczonej, tłuszcz i tarta bułka do formy; krem: 25 dag
margaryny, 20 dag (1 szklanka) cukru pudru, 1 szklanka gęstej śmietany; polewa: 5
dag margaryny, 2 łyżki mleka, 12 dag (1/2 szklanki) cukru pudru, 2 łyżki kakao.
Margarynę utrzeć, dodając cukier i jaja. Następnie stopniowo dodawać pozostałe
składniki, dokładnie ucierając. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną
tartą bułką blachę. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 30 min.
Przygotować krem: Margarynę utrzeć, dodając cukier puder. Powoli dolewać
śmietanę ciągle ucierając, aż do uzyskania puszystego kremu. Przygotować polewę:
Margarynę rozpuścić w garnku, dodać mleko, cukier i kakao. Dokładnie wymieszać i
zagotować. Polewę przestudzić. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części,
przełożyć kremem, polać polewą, a następnie udekorować przy pomocy szprycy
resztą kremu.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin