Ryby
Śledź z ziemniakami
SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:
6 sztuk śledzia w całości wypatroszonego bez głowy
0,5 kg ziemniaków
1 sztuka sosu winegret
3 łyżki musztardy
1 czerwona cebula
200 g boczku
1,5 litra zimnej wody
0,5 litra octu
sól, cukier, cytryna, pieprz cytrynowy
WYKONANIE:
Robimy zalewę z wody, octu, soli, cukru, cytryny. Moczymy w niej śledzie przez 12 godzin. Robimy farsz z ziemniaków ugotowanych pokrojonych w plastry. Przygotowujemy sos winegret według instrukcji na opakowaniu, dodajemy do niego musztardę, cebulę pokrojoną w plastry. Podsmażamy boczek. Po 20 minutach układamy na półmisku z jednej strony śledzie, z drugiej ziemniaki. Na wierzch dania kładziemy boczek i sos. Całość sypiemy pieprzem cytrynowym i śledzie skrapiamy oliwą.
Tatar Dersława z karpia
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:
karp królewski
cebula
ogórek
jajko
sól
pieprz
pińczowski olej z lnicy
Karpia oczyścić z ości i pokroić w drobną kostkę dodając przyprawy i olej z lnicy. Ogórek i cebulę z kroimy w drobną kostkę. Podajemy każdy składnik osobno do wymieszania przed konsumpcją.
Karp po świętokrzysku na kotlecikach z cieciorki
SKŁADNIKI NA 5 PORCJI:
750 g fileta z karpia
200 ml śmietany kremówki
200 g pieczarek świeżych
50 g cebuli
100 g sera żółtego
300 g ziemniaków
300 g cieciorki
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz
masło, mleko do marynaty, ziele angielskie
Filet zamarynować w mleku z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, soli i pieprzu oraz cebulki około 12 godzin w chłodnym miejscu. Po wyjęciu obsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Pieczarki i cebulę posiekane podsmażyć na maśle. Dodać śmietanę i doprawić. Obsmażonego karpia zalać sosem. Posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na około 10-15 minut – aż lekko się zrumieni. Ziemniaki ugotować, tak jak ciecierzycę. Przygotować jednolitą masę miksując je blenderem lub zemleć maszynką. Doprawić, dodać surowe jajko. Formować kotleciki, panierować je w bułce tartej i smażyć. Karpia zapieczonego z żółtym serem położyć na kotleciku i podawać z warzywami.
Sałatka śledziowa
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
2 szklanki fasolki perłowej
cząber suszony
2 cebule
3-4 filety śledziowe
3-4 ziemniaki
olej
sok z cytryny
szczypiorek
Fasolę namoczyć na noc. Ugotować, odcedzić i posypać suszonym cząbrem. Cebulę pokroić w kostkę, skropić olejem, sokiem z cytryny i wymieszać z fasolką. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę, lekko skropić olejem. Filety śledziowe pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w zimnym miejscu na 2-4 godziny. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Paprykarz domowy
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
150 g fileta ze szczupaka
50 g marchewki
50 g selera
50 g pietruszki – korzeń
50 g pora
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka śmietany
pieprz, sól
sok z cytryny, olej.
Filet opłukać, sprawić, pokroić w grubą kostkę. Warzywa obrać, pokroić w kostkę, por kroić w piórka. Rybę przyprawić, włożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Rybę zdjąć z patelni. Na tłuszcz po rybie włożyć warzywa i dusić do miękkości. Włożyć z powrotem rybę do warzyw, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku. Na koniec duszenia dodać łyżkę śmietany. Podawać paprykarz do pieczywa.
Kotlety z wędzonej ryby.
0,5 kg wędzonej ryby
0,5 kg gotowanych ziemniaków
1 cebula
majeranek, sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Rybę obrać z ości i zemleć w maszynce razem z ugotowanymi ziemniakami. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko. Doprawić do smaku. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej i usmażyć. Podawać z ostrym sosem i surówką.
Śledzie z pieczarkami .
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE :
4 płaty śledziowe
pieczarki marynowane
liść laurowy
ziele angielskie
Płaty śledziowe trzeba najpierw przepłukać z zimnej wodzie, a potem namoczyć na dość krótko. Po pół godzinie warto sprawdzić, czy nie są jeszcze zbyt słone (jak kiedyś wymoczyłam płaty za bardzo, to je... dosoliłam). Jak są ok., trzeba je dobrze odcisnąć i pokroić na kawałki. Na oddzielnych talerzach przygotować sobie cebulę posiekaną w drobną kosteczkę, pieczarki pokrojone w plasterki, kilkanaście liści laurowych i garść ziela angielskiego. Teraz można zabrać się za układanie śledzi w słoiku, najlepiej z szerokim otworem: na dno warstwa cebuli, pieczarek, 2 liście laurowe, parę ziaren ziela, kilka kawałków śledzi. Potem znów cebula, pieczarki, przyprawy, śledzie. I tak w kółko, a jak słoik będzie pełen, zalewamy wszystko dobrym olejem i wstawiamy do lodówki. Następnego dnia rano można już próbować.
Śledzie w miodzie.
0,5 kg filetów śledziowych
0,5 kg cebuli
3 łyżki miodu
cynamon, imbir, olej
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, umyć i pokroić na dzwonka. Pokrojoną drobno cebulę zeszklić na oleju, dodać wszystkie przyprawy, miód i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Masą przekładać ułożone w naczyniu śledzie, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Pstrąg pieczony.
4 pstrągi oczyszczone
20 dkg borowików
tłuszcz
natka pietruszki
1,2 żółtka
2 łyżki koniaku
sól, pieprz, sok z cytryny
Pstrągi umyć i skropić sokiem z 2 cytryn, obsypać przyprawami, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Borowiki posiekać, podsmażyć razem z cebulą, wystudzić, wymieszać z natką pietruszki, żółtkami, koniakiem, przyprawami. Nafaszerować rybę, zawinąć ją w folię aluminiową natłuszczoną masłem i upiec w piekarniku. Podawać z krokietami i warzywami z wodą.
Śledzik Monte Carlo
2 płaty śledzia
1 duża cebula
0,1 kg świeżych borowików
1 ogórek konserwowy
1 jajko gotowane
koncentrat pomidorowy
majeranek
Cebulkę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy pokrojone borowiki. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości cebuli. Całość przyprawiamy koncentratem, majerankiem, solą, pieprzem.
Karp w galarecie
1 sztuka karpia do 2 kg
120 g żelatyny
2,5 litra wywaru drobiowego
150 ml octu
4 litry bulionu
owoce, warzywa do dekoracji
Karpia obieramy, wydrążamy środek, filetujemy z dwóch stron. Robimy wywar bulionu, octu, do którego wrzucamy szkielet karpia do sparzenia. Po chwili wyciągamy i obieramy z resztek mięsa. Do tego samego wywaru wrzucamy płaty fileta i parzymy 15 minut. Robimy galaretę z wywaru drobiowego, żelatyny czekamy aż zgęstnieje i przelewamy przez ścierkę. Układamy na talerzu szkielet, obok filety, warzywa i owoce cytrusowe. Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Rybka pod szpinakową kołderką
filet z mintaja około 200-230 g
główka czosnku
1 torebka mrożonego szpinaku
70 g żółtego sera
Filet z mintaja obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Szpinak, posiekaną cebulkę i czosnek przesmażyć razem. Dodać roztrzepane jajko. Wymieszać. Przyprawić do smaku na ostro. Na usmażoną rybkę nakładać kołderkę ze szpinaku. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać 3-4 minuty w rozgrzanym piekarniku.
Karp w sosie szarym
½ kg karpia (filet)
ocet 3 procentowy
Wywar: 20 dag włoszczyzny, 3 dag cebuli, 1- 2 listki laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 2 l wody, sól, masło.
Szary sos: 3-4 dag masła, 3 dag mąki, ¾ l wywaru, 1/8 l czerwonego wina, 4-5 dag piernika, sól, 2 dag cukru na karmel, sok z cytryny, 2,5 dag rodzynków, 2,5 dag migdałów
Filet opłukać i sprawić. Ułożyć na patelni, zalać przygotowanym wywarem, gotować powoli 8 minut. Wyjąć z wkładem, zsunąć rybę na półmisek, położyć w ciepłym miejscu, skropić wywarem, przykryć, aby nie obsychała. Wywar odparować do ¾ litra. Przyrządzić rumianą zasmażkę. Masło rozgrzać, dodać zrumienioną mąkę, rozprowadzić wywarem i winem, zagotować. Piernik pokruszyć, zalać ¼ litra wywaru, rozgotować przetrzeć, włożyć do sosu. Dodać sól, karmel, sok z cytryny, zagotować, włożyć rodzynki i sparzone, pokrojone migdały. Rybę zagrzać w piekarniku, polać gorącym sosem.
ewodniczka