Ryby.doc

(40 KB) Pobierz

Ryby

 

Śledź z ziemniakami

 

SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:

6 sztuk śledzia w całości wypatroszonego bez głowy

0,5 kg ziemniaków

1 sztuka sosu winegret

3 łyżki musztardy

1 czerwona cebula

200 g boczku

1,5 litra zimnej wody

0,5 litra octu

sól, cukier, cytryna, pieprz cytrynowy

 

WYKONANIE:

Robimy zalewę z wody, octu, soli, cukru, cytryny. Moczymy w niej śledzie przez 12 godzin. Robimy farsz z ziemniaków ugotowanych pokrojonych w plastry. Przygotowujemy sos winegret według instrukcji na opakowaniu, dodajemy do niego musztardę, cebulę pokrojoną w plastry. Podsmażamy boczek. Po 20 minutach układamy na półmisku z jednej strony śledzie, z drugiej ziemniaki. Na wierzch dania kładziemy boczek i sos. Całość sypiemy pieprzem cytrynowym i śledzie skrapiamy oliwą.

 

 

Tatar Dersława z karpia

 

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:

karp królewski

cebula

ogórek

jajko

sól

pieprz

pińczowski olej z lnicy

 

 

WYKONANIE:

Karpia oczyścić z ości i pokroić w drobną kostkę dodając przyprawy i olej z lnicy. Ogórek i cebulę z kroimy w drobną kostkę. Podajemy każdy składnik osobno do wymieszania przed konsumpcją.

 

 

 

 

 

 

Karp po świętokrzysku na kotlecikach z cieciorki

 

SKŁADNIKI NA 5 PORCJI:

750 g fileta z karpia

200 ml śmietany kremówki

200 g pieczarek świeżych

50 g cebuli

100 g sera żółtego

300 g ziemniaków

300 g cieciorki

1 jajko

bułka tarta

sól, pieprz

masło, mleko do marynaty, ziele angielskie

 

WYKONANIE:

Filet zamarynować w mleku z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, soli i pieprzu oraz cebulki około 12 godzin w chłodnym miejscu. Po wyjęciu obsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Pieczarki i cebulę posiekane podsmażyć na maśle. Dodać śmietanę i doprawić. Obsmażonego karpia zalać sosem. Posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na około 10-15 minut – aż lekko się zrumieni. Ziemniaki ugotować, tak jak ciecierzycę. Przygotować jednolitą masę miksując je blenderem lub zemleć maszynką. Doprawić, dodać surowe jajko. Formować kotleciki, panierować je w bułce tartej i smażyć. Karpia zapieczonego z żółtym serem położyć na kotleciku i podawać z warzywami.

 

 

Sałatka śledziowa

 

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

2 szklanki fasolki perłowej

cząber suszony

2 cebule

3-4 filety śledziowe

3-4 ziemniaki

olej

sok z cytryny

szczypiorek

 

WYKONANIE:

Fasolę namoczyć na noc. Ugotować, odcedzić i posypać suszonym cząbrem. Cebulę pokroić w kostkę, skropić olejem, sokiem z cytryny i wymieszać z fasolką. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę, lekko skropić olejem. Filety śledziowe pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w zimnym miejscu na 2-4 godziny. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

 

 

Paprykarz domowy

 

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

150 g fileta ze szczupaka

50 g marchewki

50 g selera

50 g pietruszki – korzeń

50 g pora

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka śmietany

pieprz, sól

sok z cytryny, olej.

 

WYKONANIE:

Filet opłukać, sprawić, pokroić w grubą kostkę. Warzywa obrać, pokroić w kostkę, por kroić w piórka. Rybę przyprawić, włożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Rybę zdjąć z patelni. Na tłuszcz po rybie włożyć warzywa i dusić do miękkości. Włożyć z powrotem rybę do warzyw, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku. Na koniec duszenia dodać łyżkę śmietany. Podawać paprykarz do pieczywa.

 

Kotlety z wędzonej ryby.

 

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

0,5 kg wędzonej ryby

0,5 kg gotowanych ziemniaków

1 cebula

1 jajko

majeranek, sól, pieprz

tłuszcz do smażenia

 

WYKONANIE:

Rybę obrać z ości i zemleć w maszynce razem z ugotowanymi ziemniakami. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko. Doprawić do smaku. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej i usmażyć. Podawać z ostrym sosem i surówką.

 

Śledzie z pieczarkami .

 

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE :

4 płaty śledziowe

pieczarki marynowane

cebula

liść laurowy

ziele angielskie

olej

 

 

 

WYKONANIE:

Płaty śledziowe trzeba najpierw przepłukać z zimnej wodzie, a potem namoczyć na dość krótko. Po pół godzinie warto sprawdzić, czy nie są jeszcze zbyt słone (jak kiedyś wymoczyłam płaty za bardzo, to je... dosoliłam). Jak są ok., trzeba je dobrze odcisnąć i pokroić na kawałki. Na oddzielnych talerzach przygotować sobie cebulę posiekaną w drobną kosteczkę, pieczarki pokrojone w plasterki, kilkanaście liści laurowych i garść ziela angielskiego. Teraz można zabrać się za układanie śledzi w słoiku, najlepiej z szerokim otworem: na dno warstwa cebuli, pieczarek, 2 liście laurowe, parę ziaren ziela, kilka kawałków śledzi. Potem znów cebula, pieczarki, przyprawy, śledzie. I tak w kółko, a jak słoik będzie pełen, zalewamy wszystko dobrym olejem i wstawiamy do lodówki. Następnego dnia rano można już próbować.

 

Śledzie w miodzie.

 

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:

0,5 kg filetów śledziowych

0,5 kg cebuli

3 łyżki miodu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

pieprz

cynamon, imbir, olej

WYKONANIE:

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, umyć i pokroić na dzwonka. Pokrojoną drobno cebulę zeszklić na oleju, dodać wszystkie przyprawy, miód i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Masą przekładać ułożone w naczyniu śledzie, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin.

 

 

Pstrąg pieczony.

 

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

4 pstrągi oczyszczone

20 dkg borowików

tłuszcz

1 cebula

natka pietruszki

1,2 żółtka

2 łyżki koniaku

sól, pieprz, sok z cytryny

 

WYKONANIE:

Pstrągi umyć i skropić sokiem z 2 cytryn, obsypać przyprawami, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Borowiki posiekać, podsmażyć razem z cebulą, wystudzić, wymieszać z natką pietruszki, żółtkami, koniakiem, przyprawami. Nafaszerować rybę, zawinąć ją w folię aluminiową natłuszczoną masłem i upiec w piekarniku. Podawać z krokietami i warzywami z wodą.

 

Śledzik Monte Carlo

 

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

2 płaty śledzia

1 duża cebula

0,1 kg świeżych borowików

1 ogórek konserwowy

1 jajko gotowane

koncentrat pomidorowy

majeranek

 

WYKONANIE:

Cebulkę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy pokrojone borowiki. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości cebuli. Całość przyprawiamy koncentratem, majerankiem, solą, pieprzem.

 

 

Karp w galarecie

 

SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:

1 sztuka karpia do 2 kg

120 g żelatyny

2,5 litra wywaru drobiowego

150 ml octu

4 litry bulionu

owoce, warzywa do dekoracji

 

WYKONANIE:

Karpia obieramy, wydrążamy środek, filetujemy z dwóch stron. Robimy wywar bulionu, octu, do którego wrzucamy szkielet karpia do sparzenia. Po chwili wyciągamy i obieramy z resztek mięsa. Do tego samego wywaru wrzucamy płaty fileta i parzymy 15 minut. Robimy galaretę z wywaru drobiowego, żelatyny czekamy aż zgęstnieje i przelewamy przez ścierkę. Układamy na talerzu szkielet, obok filety, warzywa i owoce cytrusowe. Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin.

 

Rybka pod szpinakową kołderką

 

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

filet z mintaja około 200-230 g

1 jajko

bułka tarta

1 cebula

główka czosnku

1 torebka mrożonego szpinaku

70 g żółtego sera

 

 

WYKONANIE:

Filet z mintaja obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Szpinak, posiekaną cebulkę i czosnek przesmażyć razem. Dodać roztrzepane jajko. Wymieszać. Przyprawić do smaku na ostro. Na usmażoną rybkę nakładać kołderkę ze szpinaku. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać 3-4 minuty w rozgrzanym piekarniku.

 

 

Karp w sosie szarym

 

SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:

½ kg karpia (filet)

ocet 3 procentowy

Wywar: 20 dag włoszczyzny, 3 dag cebuli, 1- 2 listki laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 2 l wody, sól, masło.

Szary sos: 3-4 dag masła, 3 dag mąki, ¾ l wywaru, 1/8 l czerwonego wina, 4-5 dag piernika, sól, 2 dag cukru na karmel, sok z cytryny, 2,5 dag rodzynków, 2,5 dag migdałów

 

WYKONANIE:

Filet opłukać i sprawić. Ułożyć na patelni, zalać przygotowanym wywarem, gotować powoli 8 minut. Wyjąć z wkładem, zsunąć rybę na półmisek, położyć w ciepłym miejscu, skropić wywarem, przykryć, aby nie obsychała. Wywar odparować do ¾ litra. Przyrządzić rumianą zasmażkę. Masło rozgrzać, dodać zrumienioną mąkę, rozprowadzić wywarem i winem, zagotować. Piernik pokruszyć, zalać ¼ litra wywaru, rozgotować przetrzeć, włożyć do sosu. Dodać sól, karmel, sok z cytryny, zagotować, włożyć rodzynki i sparzone, pokrojone migdały. Rybę zagrzać w piekarniku, polać gorącym sosem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin