Keks Erica Lanlarda.doc

(46 KB) Pobierz
Keks Erica Lanlarda

Keks

Erica Lanlarda

300 g masła

300 g cukru brązowego

4 jaja

4 łyżeczki wody

sok z 2-ch pomarańczy i 2-ch limonek

350 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g kandyzowanych wiśni

200 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, cytrynowej

200 g rodzynek

200 g sułtanek

4 łyżki dżemu morelowego

 

1.      Rozgrzej piekarnik do 170 ° C. i wyłóż foremkę do pieczenia keksu pergaminem do pieczenia.

2.      Masło i cukier utrzyj na krem, aż będzie jasne i puszyste. Następnie dalej ucierając dodawaj po jednym jajku.

3.      w małej misce wymieszaj wodę z sokiem z cytryn i pomarańczy.

4.      Do mieszaniny dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, oprószone mąką suche owoce oraz skórki kandyzowane wraz z sokiem z cytryn i pomarańczy - wszystko mieszając delikatnie szpatułką.

5.      Do przygotowanej foremki nałożyć ciasto i piec przez 30 minut w temp.170st.C, a potem zmniejszyć temperaturę do 150 st.C i dalej piec przez dalsze 30 minut do godziny. Patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Po włożeniu do ciasta, patyczek powinien być suchy.

6.      upieczone ciasto wyjąć z formy i po 15 minutach zdjąć pergamin. Ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia.

7.      Do ozdobienia keksu zrób glazurę z dżemu morelowego podgrzewając go w garnuszku. Na wierzch ciasta wyłóż różne kandyzowane owoce i oblej to glazurą z dżemu.

8.      Uwaga: owoce w cieście nie opadną na spód jeśli przed dodaniem oprószymy je mąką.

 

Light Fruit Loaf

Zgłoś jeśli naruszono regulamin