Ciasto bretońskie maślane z jabłkami wg.doc

(26 KB) Pobierz
Ciasto bretońskie maślane z jabłkami wg

Ciasto bretońskie maślane z jabłkami wg.Eric Lanlard

 

Przepis na średniej wielkości tortownicę

 

Składniki ciasta:

*  250 g solonego masła (jest też wersja z masłem bez soli)
*  250 g mąki pszennej
*  250 g cukru pudru
*  6 żółtek
*  2-4 mało słodkie i mało soczyste jabłka
*  2 łyżki mleka

 

1.  Jabłka obieramy i kroimy na plasterki.

2.  Z lekko wymieszanych żółtek odejmujemy 1 łyżkę i mieszamy ją z mlekiem, a następnie odstawiamy na bok.

3.  Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, miękkie masło i mieszamy ze sobą. Do masy dodajemy żółtka i zagniatamy miękkie ciasto. To chyba najłatwiejsze zagniatane ciasto jakie znam, bo ze względu na dużą ilość masła zagniata się dosłownie w kilkanaście sekund.

4.  Połowę ciasta wykładamy na dno tortownicy, posypujemy jabłkami, na wierzch nakładamy drugą część w taki sposób, żeby całkowicie przykryć ciasto. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem z żółtkami, a następnie widelcem rysujemy na cieście płytkie bruzdy. W tradycyjnym cieście ciągną się one równolegle przez całe ciasto, ale możecie też zrobić wzorki.

5.  Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 200°C. Wierzch ciasta powinien być bardzo mocno zrumieniony. Nie należy skracać czasu pieczenia, bo ciasto jest bardzo ciężkie, potrzebuje czasu, aby upiec się także w środku.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin