Owsiane ciasteczka z rodzynkami.doc

(64 KB) Pobierz
Owsiane ciasteczka z rodzynkami

Owsiane ciasteczka z rodzynkami

Eric Lanlard

Składniki

·         200g  ciemny cukier brązowy

·         100g nierafinowany cukier puder

·         175g masła, roztopionego i chłodzi

·         1 jajko

·         1 żółtko

·         2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

·         250g mąki pszennej

·         ½ łyżeczki soli

·         ½ łyżeczki sody oczyszczonej

·         100g owsiane płatki

·         100g rodzynek

·         25g ciemna czekolada

·         25g białe groszki czekoladowe

Wykonanie:

  1. Dwie blachy wyłożone  papierem do pieczenia,  rozgrzać piekarnik do 170 ° C.
  2. Przy pomocy elektrycznej trzepaczki ubij masło z cukrem na krem, aż będzie jasne i puszyste. Dodaj jajko i żółtko wraz z wanilią i mieszaj ponownie powolnym ruchem aż do gładkości.
  3. Do osobnej miski przesiej  mąkę, dodaj soli i sody oczyszczonej. Suche składniki dodaj  do mokrych składników i zagnieć ciasto. Dodaj płatki owsiane i rodzynki, a na koniec ciemną i białą czekoladę.
  4. Aby  ciasteczka były podobnej wielkości, użyj miarki lodów i tą miarką kładź ciastka na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Zrób odstępy między ciastkami, by podczas pieczenia nie posklejały się.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-17 minut, a następnie przenieść na kratce do ostygnięcia.

 

Eric Lanlard: owsiane ciasteczka z rodzynkami i

Zgłoś jeśli naruszono regulamin