Kalafior zapiekany z mięsemSkładniki:1 duży kalafior, 1 cebula, natka pietruszki, 40 dag mięsa mielonego, 2 jajka, 3 duże pomidory, 1 łyżka masła, 1 szklanka śmietany, 10 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowaWykonanie:Kalafior lekko obgotować, cebulę pokroić w kostkę, a pietruszkę posiekać. Cebulę, natkę i 1 jajko dodać do mięsa i doprawić do smaku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego nakładać: podzielony na różyczki kalafior, na to pomidory, mięso i wiórki masła. Wszystko polać śmietaną wymieszaną z jajkiem i przyprawioną solą, pieprzem i gałką. Wierzch posypać startym żółtym serem. Zapiec w piekarniku. Podawać z makaronem. Halina i Tomasz Charson, Gręzawa 37
Schowany