Dezynfekcja i steryliz.doc

(186 KB) Pobierz
ZASADY POSTĘPOWANIA Z ZANIECZYSZCZONYMI NARZĘDZIAMI I SPRZĘTEM MEDYCZNYM

1.ZASADY POSTĘPOWANIA Z ZANIECZYSZCZONYMI NARZĘDZIAMI I SPRZĘTEM MEDYCZNYM

 

Użyte w czasie zabiegu narzędzia, naruszające ciągłość tkanek, kontaktujące się z błonami śluzowymi, zanieczyszczone lub podejrzane o zanieczyszczenie krwią, tkankami, wydzielinami, wydalinami itp., stanowią zagrożenie dla personelu. Na narzędziach tych mogą_ być obecne drobnoustroje chorobotwórcze, w tym wirusy przenoszone drogą krwi (HBV, HCV, HIV). Należy ograniczyć kontakt pracowników z narzędziami i zapobiegać zanieczyszczeniu materiałem biologicznym Środowiska w szpitalu oraz poza obiektem szpitalnym.

1.1. Postępowanie z narzędziami wielokrotnego użytku

Zanieczyszczonymi narzędziami i sprzętem medycznyrn wielokrotnego użytku, użytymi w zabiegach diagnostycznych lub leczniczych. mogą się zajmować jedynie pracownicy wyznaczeni do tego celu, profesjonalnie przygotowani. na bieżąco szkoleni.

q     Pracownicy zajmujący się zanieczyszczonymi narzędziami powinni stosować środki ochrony osobistej

Ø       Narzędzia po użyciu zaleca się poddawać procesom mycia i dezynfekcji w urządzeniach automatycznych. Jeżeli nie ma takiej możliwości, procesy te można wykonywać ręcznie. Mycie ręczne stosuje się również w przypadku niektórych narzędzi, np. delikatnych, precyzyjnych.

Ø       Do   mycia   narzędzi   mocno   zanieczyszczonych   lub o trudno dostępnych powierzchniach zaleca się stosowa­nie myjni ultradźwiękowych.

UWAGA.     Narzędzia powinny być segregowane po proce­sie dezynfekcji.

1.2. Mycie i dezynfekcja narzędzi i sprzętu medycznego w automatycznych urządzeniach

 

Zastosowanie myjni automatycznych zmniejsza narażenie pracowników na zakażenie. W praktyce mogą być stosowa­ne dwa sposoby postępowania z zanieczyszczonymi narzę­dziami:

A.              Narzędzia poddawane wyłącznie maszynowemu my­ciu i dezynfekcji:

Ø       bezpośrednio po zabiegu narzędzia umieścić w specjal­nych koszach stanowiących wyposażenie myjni-dezynfektora,

Ø       kosze   umieścić   w   pojemnikach   transportowych,   za­mknąć i natychmiast przekazać do centralnej sterylizatorni,

Ø       kosze, bez dodatkowego kontaktu personelu z narzędzia­mi, umieścić w automatycznych urządzeniach.

Ø       kosze z narzędziami poddać procesom mycia i dezynfekcji.

 

B.              Narzędzia poddawane wstępnej dezynfekcji chemicz­nej:

Ø       bezpośrednio po zabiegu narzędzia umieścić w specjal­nym pojemniku z roztworem środka dezynfekcyjnego
(p. „Ręczne mycie i dezynfekcja”),

Ø       narzędzia przekazać do centralnej sterylizatorni w za­mkniętych pojemnikach, po odlaniu płynu lub z płynem
dezynfekcyjnym (pojemniki zabezpieczyć przed wyla­niem lub wyciekaniem płynu),

q                                  poddać myciu i dezynfekcji w automatycznych urządze­niach myjąco-dezynfekujących.

Należy zapoznać się z instrukcja mycia i dezyn­fekcji narzędzi i przestrzegać zaleceń producen­tów narzędzi i sprzętu medycznego oraz, urzą­dzeń myjąco-dezynfekujących.

Do dezynfekcji narzędzi i sprzętu odpornych na działa­nie ciepła zaleca się stosowanie dezynfekcji termicznej: temperatura nie mniejsza niż 93°C, czas utrzymania tempe­ratury nie krótszy niż 10 minut. Dezynfekcję chemiczno—termiczną (temperatura < 60°C) stosować do dezynfekcji termowrażliwego sprzętu medycznego (temperatura, czas, stężenie detergentu i środka dezynfekcyjnego zgodne z za­leceniem producenta).

W procesie mycia i dezynfekcji narzędzi należy kontrolować parametry: temperaturę, czas utrzymania temperatury, stężenie środków my­jących i dezynfekujących.

1.3. Mycie i dezynfekcja narzędzi w myjniach ultradźwiękowych

Ø       Narzędzia drobne, o skomplikowanej budowie, trudno dostępnych powierzchniach myć lub myć i dezynfeko­wać w myjniach ultradźwiękowych (jeżeli producent na­rzędzi dopuszcza takie postępowanie).

Ø       Umieścić otwarte narzędzia w myjni, zwracając uwagę, żeby ostre krawędzie nie dotykały   do innych narzędzi (zaleca się stosowanie specjalnych koszyczków lub sta­tywów).

Ø       Nie należy w jednym cyklu umieszczać narzędzi wyko­nanych z różnych materiałów (stal. miedź itp.).

q     narzędzia muszą być całkowicie zanurzone w kąpieli myjącej lub myjąco-dezynfekującej. Narzędzia muszą być poddawane procesowi mycia/de­zynfekcji przez zalecany czas, najczęściej 10 minut.

q     Przed uruchomieniem myjni zamknąć pokrywę, aby za­pobiec rozpryskiwaniu płynu i wydostawaniu się aerozo­lu.

q     Roztwór detergentu lub środka myjąco-dezynfekującego zmieniać zgodnie z zaleceniami producenta, najlepiej po każdym użyciu.

q     Pokrywę otwierać po zakończonym procesie mycia. Narzędzia dokładnie wypłukać, jeżeli potrzeba, dodatko­wo czyścić ręcznie.

q     Jeżeli używano tylko detergentu, narzędzia, po procesie mycia w myjni ultradźwiękowej, traktować jak zanie­czyszczone drobnoustrojami; stosować środki ochrony osobistej (rękawice).

q     Do procesów jednoczesnego mycia i dezynfekcji w myj­niach ultradźwiękowych należy używać preparatów za­akceptowanych do tego celu, o udokumentowanym dzia­łaniu w stosowanych parametrach.

W czasie procesu aktywność dezynfekcyjna pły­nu ulega zmniejszeniu, płyn najlepiej wymie­niać po każdym użyciu.

1.4. Ręczna dezynfekcja i mycie narzędzi

Użyte narzędzia należy bezpośrednio po zabiegu poddać dezynfekcji w roztworze preparatu myjąco-dezynfekcyj-nego (tzw. dezynfekcja wstępna).

Dezynfekcja wstępna

q     Dezynfekcja wstępna jest stosowana w celu zabezpie­czenia przed zakażeniem personelu myjącego narzędzia.

q                    Dezynfekcja powinna odbywać się w miejscu skażenia.

q                    Pojemnik z użytkowym roztworem środka dezynfekcyj­nego powinien znajdować się możliwie blisko, jednak
w miejscu bezpiecznym, chroniony przed potrąceniem.

q                    Narzędzia w płynie dezynfekcyjnym należy umieszczać
ostrożnie, nie dopuszczając do jego rozpryskiwania.

q                    W zależności od miejsca wykonywania zabiegu (blok operacyjny, gabinet na oddziale) i organizacji pracy, na­rzędzia można:

 

-       umieszczać bezpośrednio w pojemniku z płynem de­zynfekcyjnym  (pojemnik wyposażony  w  specjalną perforowaną wkładkę) lub

-       układać   na   perforowanej   wkładce   z   pojemnika (umieszczonej na tacy), którą następnie razem z na­rzędziami wkłada się do pojemnika ze środkiem de­zynfekcyjnym

Po dezynfekcji narzędzia wyjąć z płynu, wypłukać, a na­stępnie umyć.

Zasady przeprowadzania dezynfekcji

Ø       Do   dezynfekcji   należy  stosować   preparaty   myjąco-dezynfekujące, o udowodnionym działaniu dezynfekcyjnym, nie powodujące ścinania białka, rozpuszczające krew, nie uszkadzające dezynfekowanego sprzętu.

Ø       Roztwór dezynfekcyjny stosować w parametrach (stęże­nie roztworu, czas działania), w których następuje pełny zakres działania: bakteriobójczy, prątkobójczy, grzybo­bójczy, wirusobójczy.

Ø       Roztwór preparatu przygotowywać zgodnie z zalece­niem producenta; jeżeli producent nie zaleca inaczej, do sporządzenia roztworu stosować wodę w zakresie tem­peratury od 20°C do 30°C.

Ø       Narzędzia umieszczać w pojemniku ostrożnie bez roz­pryskiwania płynu.

Ø       Narzędzia powinny być: otwarte oraz całkowicie zanu­rzone, luźno ułożone w płynie dezynfekcyjnym; należy zwrócić uwagę, aby płyn docierał do wszystkich po­wierzchni narzędzi, również zagłębień i kanałów (wypełnienie roztworem) oraz na usunięcie pęcherzyków powietrza.

Ø       W czasie dezynfekcji pojemnik powinien być przykryty

Ø       Po określonym czasie dezynfekcji wyjąć narzędzia na perforowanej wkładce, wypłukać, przekazać do mycia.

Ø       Wylać płyn dezynfekcyjny z pojemnika, unikając roz­pryskiwania.

Ø       Pojemnik dokładnie umyć, wypłukać, poddać dezynfek­cji najlepiej termicznej (w urządzeniach myjąco-dezyn-fekujących lub wyparzyć) lub sterylizacji, przechowy­wać w stanie suchym.

Mycie ręczne po wstępnej dezynfekcji

q                                                                              W czasie ręcznego mycia należy stosować środki ochro­ny osobistej

q        Mycie ręczne przeprowadzać w wyznaczonych do tego celu pomieszczeniach i w wydzielonych zlewach.

q        Narzędzia po procesie dezynfekcji tylko wówczas nawil­żać, czyli moczyć w roztworze detergentu, jeżeli za­schniętych zanieczyszczeń nie można usunąć w procesie mycia.

q        Narzędzia myć pojedynczo.

q        Nie dopuszczać do powstawania aerozolu - szczotkować narzędzia zanurzone w roztworze detergentu.

q        Myć najpierw w letniej wodzie ze środkiem myjącym w temperaturze do 40°C, potem w wodzie gorącej.

q        Do mycia ręcznego używać szczotek różnej wielkości, przeznaczonych tylko do mycia narzędzi (dostosowa­nych do sprzętu).

q        Po zakończeniu mycia szczotki wypłukać, zdezynfeko­wać i wysuszyć.

q        Wypłukać narzędzia w bieżącej wodzie, unikać rozpry­skiwania wody (ustawić delikatny strumień wody). Do ostatniego płukania stosować wodę gorącą dejonizowaną lub destylowaną.

q        Wysuszyć narzędzia, używając czystych bawełnianych ściereczek (przeznaczonych tylko do tego celu) lub su­chego, gorącego powietrza (w suszarkach), a sprzęt ma­jący kanały - sprężonym powietrzem.

UWAGA: Narzędzia i sprzęt po wstępnej dezynfekcji mogą nadal stanowić zagrożenie dla pracowni­ków, z tego względu personel myjący narzędzia lub je segregujący powinien używać środków ochrony osobistej (rękawice ochronne). Przed wyjmowaniem narzędzi Z pojemnika ze środkiem dezynfekcyjnym należy założyć czyste rękawice.

q                                                                              Umyte narzędzia przekazać do dalszego przygotowania do użycia: dezynfekcji lub sterylizacji w zależności od wymaganej czystości mikrobiologicznej (od przewidy­wanego rodzaju kontaktu z tkankami).

1.5. Uwagi ogólne dotyczące preparatów ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin