1.ZASADY POSTĘPOWANIA Z ZANIECZYSZCZONYMI NARZĘDZIAMI I SPRZĘTEM MEDYCZNYM
Użyte w czasie zabiegu narzędzia, naruszające ciągłość tkanek, kontaktujące się z błonami śluzowymi, zanieczyszczone lub podejrzane o zanieczyszczenie krwią, tkankami, wydzielinami, wydalinami itp., stanowią zagrożenie dla personelu. Na narzędziach tych mogą_ być obecne drobnoustroje chorobotwórcze, w tym wirusy przenoszone drogą krwi (HBV, HCV, HIV). Należy ograniczyć kontakt pracowników z narzędziami i zapobiegać zanieczyszczeniu materiałem biologicznym Środowiska w szpitalu oraz poza obiektem szpitalnym.
Zanieczyszczonymi narzędziami i sprzętem medycznyrn wielokrotnego użytku, użytymi w zabiegach diagnostycznych lub leczniczych. mogą się zajmować jedynie pracownicy wyznaczeni do tego celu, profesjonalnie przygotowani. na bieżąco szkoleni.
q Pracownicy zajmujący się zanieczyszczonymi narzędziami powinni stosować środki ochrony osobistej
Ø Narzędzia po użyciu zaleca się poddawać procesom mycia i dezynfekcji w urządzeniach automatycznych. Jeżeli nie ma takiej możliwości, procesy te można wykonywać ręcznie. Mycie ręczne stosuje się również w przypadku niektórych narzędzi, np. delikatnych, precyzyjnych.
Ø Do mycia narzędzi mocno zanieczyszczonych lub o trudno dostępnych powierzchniach zaleca się stosowanie myjni ultradźwiękowych.
UWAGA. Narzędzia powinny być segregowane po procesie dezynfekcji.
Zastosowanie myjni automatycznych zmniejsza narażenie pracowników na zakażenie. W praktyce mogą być stosowane dwa sposoby postępowania z zanieczyszczonymi narzędziami:
A. Narzędzia poddawane wyłącznie maszynowemu myciu i dezynfekcji:
Ø bezpośrednio po zabiegu narzędzia umieścić w specjalnych koszach stanowiących wyposażenie myjni-dezynfektora,
Ø kosze umieścić w pojemnikach transportowych, zamknąć i natychmiast przekazać do centralnej sterylizatorni,
Ø kosze, bez dodatkowego kontaktu personelu z narzędziami, umieścić w automatycznych urządzeniach.
Ø kosze z narzędziami poddać procesom mycia i dezynfekcji.
B. Narzędzia poddawane wstępnej dezynfekcji chemicznej:
Ø bezpośrednio po zabiegu narzędzia umieścić w specjalnym pojemniku z roztworem środka dezynfekcyjnego(p. „Ręczne mycie i dezynfekcja”),
Ø narzędzia przekazać do centralnej sterylizatorni w zamkniętych pojemnikach, po odlaniu płynu lub z płynemdezynfekcyjnym (pojemniki zabezpieczyć przed wylaniem lub wyciekaniem płynu),
q poddać myciu i dezynfekcji w automatycznych urządzeniach myjąco-dezynfekujących.
Należy zapoznać się z instrukcja mycia i dezynfekcji narzędzi i przestrzegać zaleceń producentów narzędzi i sprzętu medycznego oraz, urządzeń myjąco-dezynfekujących.
Do dezynfekcji narzędzi i sprzętu odpornych na działanie ciepła zaleca się stosowanie dezynfekcji termicznej: temperatura nie mniejsza niż 93°C, czas utrzymania temperatury nie krótszy niż 10 minut. Dezynfekcję chemiczno—termiczną (temperatura < 60°C) stosować do dezynfekcji termowrażliwego sprzętu medycznego (temperatura, czas, stężenie detergentu i środka dezynfekcyjnego zgodne z zaleceniem producenta).
W procesie mycia i dezynfekcji narzędzi należy kontrolować parametry: temperaturę, czas utrzymania temperatury, stężenie środków myjących i dezynfekujących.
Ø Narzędzia drobne, o skomplikowanej budowie, trudno dostępnych powierzchniach myć lub myć i dezynfekować w myjniach ultradźwiękowych (jeżeli producent narzędzi dopuszcza takie postępowanie).
Ø Umieścić otwarte narzędzia w myjni, zwracając uwagę, żeby ostre krawędzie nie dotykały do innych narzędzi (zaleca się stosowanie specjalnych koszyczków lub statywów).
Ø Nie należy w jednym cyklu umieszczać narzędzi wykonanych z różnych materiałów (stal. miedź itp.).
q narzędzia muszą być całkowicie zanurzone w kąpieli myjącej lub myjąco-dezynfekującej. Narzędzia muszą być poddawane procesowi mycia/dezynfekcji przez zalecany czas, najczęściej 10 minut.
q Przed uruchomieniem myjni zamknąć pokrywę, aby zapobiec rozpryskiwaniu płynu i wydostawaniu się aerozolu.
q Roztwór detergentu lub środka myjąco-dezynfekującego zmieniać zgodnie z zaleceniami producenta, najlepiej po każdym użyciu.
q Pokrywę otwierać po zakończonym procesie mycia. Narzędzia dokładnie wypłukać, jeżeli potrzeba, dodatkowo czyścić ręcznie.
q Jeżeli używano tylko detergentu, narzędzia, po procesie mycia w myjni ultradźwiękowej, traktować jak zanieczyszczone drobnoustrojami; stosować środki ochrony osobistej (rękawice).
q Do procesów jednoczesnego mycia i dezynfekcji w myjniach ultradźwiękowych należy używać preparatów zaakceptowanych do tego celu, o udokumentowanym działaniu w stosowanych parametrach.
W czasie procesu aktywność dezynfekcyjna płynu ulega zmniejszeniu, płyn najlepiej wymieniać po każdym użyciu.
Użyte narzędzia należy bezpośrednio po zabiegu poddać dezynfekcji w roztworze preparatu myjąco-dezynfekcyj-nego (tzw. dezynfekcja wstępna).
Dezynfekcja wstępna
q Dezynfekcja wstępna jest stosowana w celu zabezpieczenia przed zakażeniem personelu myjącego narzędzia.
q Dezynfekcja powinna odbywać się w miejscu skażenia.
q Pojemnik z użytkowym roztworem środka dezynfekcyjnego powinien znajdować się możliwie blisko, jednakw miejscu bezpiecznym, chroniony przed potrąceniem.
q Narzędzia w płynie dezynfekcyjnym należy umieszczaćostrożnie, nie dopuszczając do jego rozpryskiwania.
q W zależności od miejsca wykonywania zabiegu (blok operacyjny, gabinet na oddziale) i organizacji pracy, narzędzia można:
- umieszczać bezpośrednio w pojemniku z płynem dezynfekcyjnym (pojemnik wyposażony w specjalną perforowaną wkładkę) lub
- układać na perforowanej wkładce z pojemnika (umieszczonej na tacy), którą następnie razem z narzędziami wkłada się do pojemnika ze środkiem dezynfekcyjnym
Po dezynfekcji narzędzia wyjąć z płynu, wypłukać, a następnie umyć.
Zasady przeprowadzania dezynfekcji
Ø Do dezynfekcji należy stosować preparaty myjąco-dezynfekujące, o udowodnionym działaniu dezynfekcyjnym, nie powodujące ścinania białka, rozpuszczające krew, nie uszkadzające dezynfekowanego sprzętu.
Ø Roztwór dezynfekcyjny stosować w parametrach (stężenie roztworu, czas działania), w których następuje pełny zakres działania: bakteriobójczy, prątkobójczy, grzybobójczy, wirusobójczy.
Ø Roztwór preparatu przygotowywać zgodnie z zaleceniem producenta; jeżeli producent nie zaleca inaczej, do sporządzenia roztworu stosować wodę w zakresie temperatury od 20°C do 30°C.
Ø Narzędzia umieszczać w pojemniku ostrożnie bez rozpryskiwania płynu.
Ø Narzędzia powinny być: otwarte oraz całkowicie zanurzone, luźno ułożone w płynie dezynfekcyjnym; należy zwrócić uwagę, aby płyn docierał do wszystkich powierzchni narzędzi, również zagłębień i kanałów (wypełnienie roztworem) oraz na usunięcie pęcherzyków powietrza.
Ø W czasie dezynfekcji pojemnik powinien być przykryty
Ø Po określonym czasie dezynfekcji wyjąć narzędzia na perforowanej wkładce, wypłukać, przekazać do mycia.
Ø Wylać płyn dezynfekcyjny z pojemnika, unikając rozpryskiwania.
Ø Pojemnik dokładnie umyć, wypłukać, poddać dezynfekcji najlepiej termicznej (w urządzeniach myjąco-dezyn-fekujących lub wyparzyć) lub sterylizacji, przechowywać w stanie suchym.
Mycie ręczne po wstępnej dezynfekcji
q W czasie ręcznego mycia należy stosować środki ochrony osobistej
q Mycie ręczne przeprowadzać w wyznaczonych do tego celu pomieszczeniach i w wydzielonych zlewach.
q Narzędzia po procesie dezynfekcji tylko wówczas nawilżać, czyli moczyć w roztworze detergentu, jeżeli zaschniętych zanieczyszczeń nie można usunąć w procesie mycia.
q Narzędzia myć pojedynczo.
q Nie dopuszczać do powstawania aerozolu - szczotkować narzędzia zanurzone w roztworze detergentu.
q Myć najpierw w letniej wodzie ze środkiem myjącym w temperaturze do 40°C, potem w wodzie gorącej.
q Do mycia ręcznego używać szczotek różnej wielkości, przeznaczonych tylko do mycia narzędzi (dostosowanych do sprzętu).
q Po zakończeniu mycia szczotki wypłukać, zdezynfekować i wysuszyć.
q Wypłukać narzędzia w bieżącej wodzie, unikać rozpryskiwania wody (ustawić delikatny strumień wody). Do ostatniego płukania stosować wodę gorącą dejonizowaną lub destylowaną.
q Wysuszyć narzędzia, używając czystych bawełnianych ściereczek (przeznaczonych tylko do tego celu) lub suchego, gorącego powietrza (w suszarkach), a sprzęt mający kanały - sprężonym powietrzem.
UWAGA: Narzędzia i sprzęt po wstępnej dezynfekcji mogą nadal stanowić zagrożenie dla pracowników, z tego względu personel myjący narzędzia lub je segregujący powinien używać środków ochrony osobistej (rękawice ochronne). Przed wyjmowaniem narzędzi Z pojemnika ze środkiem dezynfekcyjnym należy założyć czyste rękawice.
q Umyte narzędzia przekazać do dalszego przygotowania do użycia: dezynfekcji lub sterylizacji w zależności od wymaganej czystości mikrobiologicznej (od przewidywanego rodzaju kontaktu z tkankami).
1.5. Uwagi ogólne dotyczące preparatów ...
yock