Maseczka (peeling) cukrowy.doc

(25 KB) Pobierz

Maseczka (peeling) cukrowy

Potrzebujemy:

·         płaska łyżkę cukru

·         łyżka gorącej wody

Przygotowanie:

·         do filiżanki (lub innego małego naczynia odpornego na gorącą wodę) wsypujemy cukier i zalewamy łyżką gorącej wody, mieszamy do czasu aż kryształki cukru rozpuszczą się całkowicie,

·         nakładamy na twarz wacikiem lub małym tamponem

·         delikatnie masujemy skórę opuszkami palców kolistymi ruchami (do pół do jednej minuty), jeżeli maseczka wysycha poczujemy lekki opór przy przesuwaniu palców możemy nałożyć dodatkową porcię płynu i ponownie masować skórę. Zabieg najwygodniej przeprowadzić etapami, zaczynając np. od czoła następnie jeden policzek potem drugi, kolejno broda i podbródek

·         maseczkę możemy zastosować również na szyję

·         po pokryciu całej powierzchni twarzy (omijamy okolice oczu !) pozostawiamy maseczkę na ok. 2 - 3 minuty, zmywamy maseczkę ciepłą wodą i przepłukujemy twarz zimną wodą dla zamknięcia porów skóry (o ile wymaga tego nasza cera),

·         Po wysuszeniu skóry, nakładamy krem odpowiedni dla naszej cery.

Maseczka mimo prostoty jest skuteczna. Nadaje się do każdego rodzaju cery, jedynie osoby z wyjątkowo wrażliwą skórą powinny sprawdzić jak reagują na maseczkę i ewentualnie zrezygnować z masażu palcami na rzecz kilkukrotnego przetarcia skóry wacikiem zwilżonym w przygotowanym roztworze cukru oraz zmyć maseczkę przed upływem 3 minut.

Maseczka oczyszcza skórę i wygładza ją.

Zabieg można powtarzać nie częściej niż co 3 - 4 dni.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin