Zupa prowansalska PISTOU.rtf

(6 KB) Pobierz
Zupa prowansalska PISTOU

Zupa prowansalska PISTOU

 

Składniki:

pół szklanki groszku

pół szklanki fasoli szparagowej

pół szklanki świeżej lub namoczonej w przeddzień fasoli

por

marchewka

gałązka selera naciowego

2 pomidory

cukinia

2 ząbki czosnku

5 dag makaronu

pół szklanki oliwy z oliwek

5 dag parmezanu lub żółtego, tartego sera

łeczka bazylii

cebula

duży ziemniak

l

pieprz

 

Warzywa oczyść, umyj i pokrój na drobno. Po wrzuceniu do rondla (bez ziemniaków, pomidorów i czosnku) zalej je 2 litrami wody, dodaj sól, pieprz i gotuj powoli, a po 30 minutach dodaj ziemniaki i pomidory i gotuj jeszcze około 25-30 minut. 15 minut przed zakończeniem gotowania wrzuć makaron.

 

W czasie gotowania zupy zmiksuj czosnek i bazylię, wymieszaj je dokładnie z parmezanem i - nie przerywając mieszania - dolewaj cienkim strumieniem oliwę, aż do otrzymania gęstego sosu.

 

Przed podaniem do ugotowanej zupy dodaj sos i raz całość zagotuj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin