Biskwit rabarbarowy z budyniem.rtf

(8 KB) Pobierz
Biskwit rabarbarowy z budyniem

Biskwit rabarbarowy z budyniem

 

Składniki:

ciasto:

4 jaja

6 łek cukru

4 łki mąki

2 łki mąki ziemniaczanej

torebka Cukru wanilinowego WINIARY

2 łki proszku do pieczenia

2 łki margaryny

nadzienie:

30 dag rabarbaru

1,5 torebki Budyniu waniliowego WINIARY

2,5 szklanki mleka

5 łek cukru

do dekoracji:

listki mięty

cukier puder

 

Przygotuj ciasto: jajka umyj, białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij na gęstą masę z połową cukru i cukrem wanilinowym. Mą i mą ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

 

Z białek i pozostałego cukru ubij sztywną pianę, dodając podczas ubijania 4 łki zimnej wody. Do masy z żółtek dodawaj na przemian pianę i mą i delikatnie mieszaj.

 

Teraz nagrzej piekarnik do 180°C. Płaską blachę wysmaruj margaryną. Ciasto nakładaj na blachę, formując okrąe placuszki średnicy 15 cm i grubości 1cm. Placuszki piecz około 7-10 minut, aż lekko się zrumienią. Lekko je ostudź, zdejmij z blachy i od razu złóż na pół (8 sztuk).

 

Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki długości 1cm. Do rondelka wlej 1/3 szklanki wody, dodaj 3 łki cukru, wrzuć rabarbar i duś 5 minut.

 

Następnie ugotuj na mleku budyń waniliowy, dodaj pozostały cukier i schłó. Placuszki biszkoptowe napełnij budyniem i rabarbarem. Posyp z wierzchu cukrem pudrem i ozdób listkami mięty.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin