Jagody goji.doc

(104 KB) Pobierz
Jagody goji

8

 

Jagody goji

http://jagody-goji.blogspot.com/

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Wyjątkowo mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się. Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.

 

Odkryto, że jagody goji zawierają składniki pokarmowe wymienione poniżej:

·         6 podstawowych witamin

·         11 podstawowych mikroelementów

·         22 dietetyczne pierwiastki śladowe

·         18 aminokwasów

·         8 polisacharydów

·         6 monosacharydów

·         5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne).

·         5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil

·         wiele pigmentów fenolowych

 

Ponadto odkryto, że jagody Goji zawierają Wapń (112mg/100g), Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk (2mg/100g), Selen (50 mikrogramów/100g), Ryboflawinę (1.3mg/100g), Witaminę C (148mg/100g).

 

Jagody goji zawierają także wiele roślinnych substancji chemicznych:

 

·         Beta-karoten: 7 mg/100 gramów suszonych owoców.

·         Zeaksantynę: do 200 mg/100 gramów suszonych jagód goji. Do 77% wszystkich karotenoidów obecnych w wilczej jagodzie to zeaksantyna.

·         Polisacharydy: do 31% wagi pulpy.

Suszone jagody goji.

 

Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjną medycynę na przestrzeni 21 wieku. Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.

 

Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i są niskokaloryczne.
Suszone owoce propagowane są na Zachodzie jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość witaminy C.
Szacuje się, że w 100 gramach jagód jest jej aż 2500 mg!

 

Zlecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia również witalność, poprawia wzrok, zapewnia długowieczność. Jak wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem. 

 

Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie Goji na męską płodność i potencję.

 

Zdaniem prof. dr hab. Bożeny Waszkiewicz-Robak, kierującej Katedrą Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa na SGGW jagody Goji stosowane są w tradycyjnej medycynie Wschodu jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby, na wzmocnienie oczu, mięśni i kości. Spożywanie Goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby. Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu prozdrowotnym, tj. jako roślinę wzmacniającą i regulującą pracę układu trawiennego, poprawiającą ostrość widzenia, wspomagającą funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiającą potencję, korzystnie oddziałującą na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniającą procesy starzenia. 

JAGODY GOJI - JAKIE I GDZIE KUPIC ! ?

Ostatnimi czasy kupowałam jagody goji w różnych sklepach.... kombinowałam  jak tu kupić jak najtaniej i jak najlepiej, sprawdzałam różne opcje, poszukiwałam najlepszej. Sprawdziłam chyba 5 różnych sklepów stacjonarnych ze zdrową żywnością, aukcje allegro, a także kilka sklepów internetowych. I co z tego wszystkiego wyszło? Muszę przyznać, że nabrałam doświadczenia w temacie zakupu jagód goji.


Jak się okazuje, jagoda jagodzie nie równa! 

W większości sklepów stacjonarnych spotkałam się z jagodami dużych firm jak np. firmy sante, których owoce goji, niestety ku mojemu zdziwieniu były siarkowane! dlatego takich nawet nie kupuję bo nie zamierzam truć siebie i swoich bliskich konserwantami. Innym razem napotkałam się na goji firmy olvita, owoce te były kiepskiej jakości, ich smak był cierpki i były mało słodkie, do tego ich rozmiar był na prawdę mały, wielkością przypominały raczej ziarenka słonecznika, a nie jagody goji. Wnioskuję z tego, że duże firmy nie idą na jakość, a raczej na ilość korzystając z niewiedzy i naiwności konsumentów, sprzedając niską jakość w wysokiej cenie. Niestety takie są nasze realia duże firmy kierują się jedynie zyskiem...  nie polecam!


Na allegro przeżyłam bardzo negatywny szok!

Za każdym razem owoce goji kupione na allegro były inne. Za pierwszym razem owoce, które otrzymałam były jakoś dziwnie wilgotne, tworzyły jedną zbitą wilgotną kupę, którą ciężko było rozdrobnić na pojedyncze jagódki, były bardzo miękkie i sflaczałe. Nie wiem dlaczego były takie wilgotne, może sprzedawca nie przechowywał ich właściwie, a może był to zabieg celowy mający na celu podniesienie masy sprzedawanych owoców, wiadomo im więcej w czymś wody tym jest to cięższe przez co taki sprzedawca może zarobić więcej...
Kolejnym razem u innego sprzedawcy zakupione owoce były rzekomo owocami ekologicznymi bio, jednak po otrzymaniu ich na etykiecie nie widniał żaden certyfikat ekologiczny, oczywiście poprosiłam o przesłanie dowodu na to, że są ekologiczne... do dzisiaj nie otrzymałam odpowiedzi. Zastanawiające jest, że tylko 1 czy 2 sprzedawców na allegro oferuje owoce bio w tej samej cenie co inni zwykłe owoce... wnioskuję z tego, że ktoś tu chyba mija się z prawdą w celu uzyskania korzyści, po raz kolejny ofiarą pada konsument czyli ja i moi bliscy... poczułam się najzwyczajniej oszukana.
Jeszcze inny zakup na allegro wyglądał tak, że owoce które zamówiłam okazały się kompletną porażką, właściwie nie nazwałabym tego owocami tylko, proszkiem z owoców. Jagody były tak beznadziejnie suche i połamane, że chyba żadna z jagód nie była w całości... Dodatkowo nie otrzymałam paragonu za zakupiony towar, więc nie mogłam go zwrócić... jagody te poleciały do kosza, masakra!

Jakby tego wszystkiego było mało, gdy przeglądałam oferty goji na allegro okazało się, że niektórzy sprzedawcy posługują się opisem owoców goji pochodzącym z mojego bloga! bez mojej wiedzy lub zgody!! Oczywiście natychmiast powiadomiłam o sprawie allegro, w odpowiedzi przeczytałam, że nie są oni w stanie zweryfikować własności do mojego bloga i że nie są oni stroną sprzedaży. Nie są w stanie czy nie mają chęci? Nie są stroną sprzedaży? to kim? przecież pośredniczą w sprzedaży i to oni ponoszą odpowiedzialność za publikowane treści na ich stronach... Ostatecznie złożyłam skargę na allegro do UOKiK, zobaczymy co z tego wyniknie. Przykre jest to, że taki rzekomo renomowany serwis jak allegro przymyka oko i toleruje kradzież czyjejś pracy. Jako monopolista na rynku aukcji można zauważyć, że rozbestwili się niesamowicie i żerują na innych nie licząc się z nimi. Podsumowując tą całą historię związaną z allegro nasuwa mi się jeden wniosek: ALLEGRO ZESZŁO NA PSY !!


Sklepy internetowe

Sprawdziłam kilka sklepów, jednak do zadowolenia było daleko.
Zatoczyłam szeroki krąg w około wszystkich możliwych opcji zakupu jagód goji w Polsce. Ostatecznie, o ironio, wróciłam do punktu wyjścia :) czyli to sklepu internetowego www.gojishop.pl
Jak sama nazwa wskazuje, owoce goji to ich specjalność i rzeczywiście tak jest, co mogę potwierdzić moim skromnym zdaniem. Jagody goji przez nich oferowane są zawsze świeże, mięsiste - nie wilgotne, bez konserwantów co bardziej wprawione języki mogą wyczuć, suchutkie i słodziutkie! Kupowałam gdzieniegdzie o kilka złotych taniej - nie warto! Te jagody to bajka w porównaniu z innymi. Póki co jest to moje jedyne zaufane źródło owoców goji, patrzyłam po innych blogach, wiele blogerek też poleca ten sklepik, także i ja dołączam do tego grona.


I to chyba wszystko jak na razie jeżeli chodzi o rozeznanie tematu zakupów jagód goji, mam nadzieję, że ten mały poradnik konsumentki ułatwi życie innym.

 

-------------------------------------------------------------------------------------

Właściwości jagód goji

Pierwsze informacje na temat jagód goji odnaleźć można w starych księgach chińskich mędrców. Pochodzę one z pierwszego wieku naszej ery. Jagody te znajdują się na pierwszym miejscu długiej bo liczącej 8 tysięcy pozycji listy żywności pochodzenia roślinnego mających zbawienny wpływ na nasz organizm.

Dlaczego znajdują tak wysoką pozycję w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej?

Po pierwsze jagoda ta rośnie na krzewie Lycium Barbarum na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii. Ale nie jest to jedyny powód.

Krzewy Lycium Barbarum na których rosną jagody goji, osiągają wysokość 1-3 m. Mają łukowato zwisające i pokryte kolcami gałązki. Same owoce (podłużne, czerwone jagody) mają długość do 2 cm. Są tak delikatne, że aby ich nie uszkodzić przy zbiorze – strząsa się je z krzewu, a nie zrywa. Świeżych nie powinno się dotykać rękoma, ponieważ dochodzi wtedy do reakcji utleniania i jagoda przybiera czarny kolor. Jak już wspomniałam podczas zbierania strząsa się je na specjalne maty potem suszy w cieniu.

Jagody tybetańskie regulują oddech, zwiększają wydolność organizmu dodają energii witalnej oraz zwiększają zdolność do większego wysiłku fizycznego.

Średnia wartość odżywcza w 100 g owoców: energia 281kcal/ 1192 kJ, białko 11,4g; węglowodany 64g, w tym cukry 55,8g; tłuszcz 2,4g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,47g.

Dawniej organizowano festyny ku czci szczęśliwych jagód, aby zapewnić sobie obfite plony, a co za tym idzie zdrowie i urodę na przyszłość. Obecnie nie organizuje się festiwali ale warto wiedzieć, że spożywanie jagód goji pozwala zwalczać negatywne skutki wolnych rodników, hamować ich niszczycielskie działanie w komórkach, dzięki licznie występujących przeciwutleniaczach. Antyoksydanty zawarte w jagodach goji pozwalają nam zachować zdrowie i urodę na długie lata, hamują procesy mutacji komórek, opóźniają starzenie się organizmu i zmniejszają ryzyko wystąpienia groźnych nowotworów i chorób układu krążenia.

Według najnowszych doniesień naukowców goji berries są jedynym składnikiem pożywienia, który pobudza (stymuluje) ludzki organizm do naturalnej produkcji HGH. Goji to jedyne znane pożywienie, które stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu. Ten czynnik sprawia, ze goji są prawdopodobnie najskuteczniejszym na świecie pokarmem opóźniającym i hamującym procesy starzenia.

Według znawców niekonwencjonalnych metod leczenia goji berries wspomagają terapię chorób serca, zwalczają dolegliwości bólowe, pomagają rozwinąć i wzmocnić układ immunologiczny organizmu, wspomagają proces utraty wagi podczas stosowania diety odchudzającej, ponieważ przyśpieszają spalanie tłuszczów - poprawiają metabolizm komórkowy. Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjną medycynę na przestrzeni XXI wieku.

W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6. Goji kontrolują zawartość tłuszczu w organizmie.

Jagody goji poprawiają proces widzenia - wyostrzają wzrok i zapobiegają chorobom oczu - m.in. katarakcie, obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają i wspomagają funkcjonowanie wątroby i nerek. W świecie azjatyckim jagody uznano za środek poprawiający potencję i wzmagający doznania seksualne.

Są to niezaprzeczalnie jedne z najcenniejszych owoców świata. Posiadają w swoim składzie witaminę A, B-1, B-2, C, E, mangan, cynk, żelazo, miedź, nikiel, chrom, magnez, calcium, natrium, calium, kobalt, selen, cadium, fosfor i germanium. German (posiada działanie antyrakowe). Są kompletnym źródłem białka. Czy wiecie, że w jagodach goji jest 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku? Posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza? Zawierają więcej beta karotenu niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie? Zawierają 2 razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda?

Goji to szczęśliwe jagody. Smaczne i zdrowe. Obfitują w wartościowe składniki odżywcze: duże ilości beta-karotenu, wszystkie z 8 podstawowych aminokwasów oraz liczne mikroelementy. Już niewielka ilość jagód goji dostarcza energii.

Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie. Chińska legenda mówi, że Li Qing Yen, który spopularyzował jagody goji oraz żeń-szeń żył 252 lata.

Inna legenda głosi, że za panowania dynastii Tang ( ok. 800r. n.e.) wykopano studnię przy słynnej świątyni buddyjskiej, która była porośnięta krzakami goji. Przez wiele lat niezliczone ilości jagód spadały do studni. Pielgrzym, którzy się tam modlili cieszyli się nadspodziewanie dobrym zdrowiem. Nawet w wieku osiemdziesięciu lat nie mieli ani siwych włosów, ani nie stracili ani jednego zęba. Działo się tak, gdyż pili wodę ze studni.

Jagody goji można dostarczać organizmowi w różnych formach. Najpopularniejsze są suszone owoce, które swoim wyglądem przypominają rodzynki.

Przy zakupie jednak trzeba zwrócić uwagę, czy pochodzą z upraw ekologicznych, ponieważ inne mogą być zanieczyszczone pestycydami. Zaleca się zjadać około 70 szt. dziennie, czyli około 10-20 g goji. Dzieci poniżej 10 lat powinny spożywać połowę ilości. Najważniejsze jest regularne dostarczanie organizmowi cennych mikroelementów i witamin. Jagody goji najbardziej smakują dzieciom jako suszone jagody i powinny zastępować inne słodycze.

Jagody goji mogą zastępować rodzynki. Możemy je dodawać do musli na śniadanie, do wypieków oraz deserów. Wcześniej trzeba je tylko namoczyć w wodzie. Można je dodawać do jogurtu oraz owsianki. Można je żuć jako pyszną przekąskę, dodawać do przełamania smaku duszonych potraw czy zup. Owoce można również przyrządzić z kaszą ryżową lub jaglaną, lub dodawać do ciast. Pyszne są też naleśniki z dodatkiem jagód goji.

Przepis na zdrową i smaczną herbatkę z jagód goji.

Jagody goji zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do zaparzenia.

Herbatkę możemy posłodzić miodem.

Suszone owoce goji możemy również dodać do zielonej Herbaty, która znakomicie uzupełnia ich walory, a nawet wzmacnia ich działanie.

W sklepach ze zdrową żywnością dostępny jest również sok z jagód goji.

Polecany jest szczególnie dla dzieci.

Jeśli masz dzieci i zastanawiasz się w jaki sposób można zwiększyć odporność organizmu dziecka mając świadomość tego, że powinno mieć ono dostarczone naturalne dobrze przyswajalne witaminy i minerały dla właściwego rozwoju, goji jest optymalnym rozwiązaniem. Sok z goji ma słodki smak przypominający smak soku z marchewki i dzieci chętnie będą go spożywały.

Jest to zdecydowanie super jedzenie dla całej rodziny, które z całą pewnością, można umieścić na jednym z trzech pierwszych miejsc najlepszej żywności.

Muszę jednak tutaj zaznaczyć, że cała roślina jest określana jako trująca, przy czym szczególnie szkodliwe mogą być owoce mało dojrzałe. Badania na zawartość atropiny w owocach kolcowoju prowadzone w Tajlandii i Chinach wykazały zmienną zawartość alkaloidu, nie przekraczającą wszakże 19 ppb (części na miliard), co jest stężeniem dalekim od toksycznego. Wiele toksycznych alkaloidów podawanych w odpowiednio małych dawkach stanowi skuteczne leki na liczne choroby i dolegliwości (np. morfina, kodeina, chinina).

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin