Ciasto orzechowe luksusowe
Składniki:
ciasto:
18 dag mąki krupczatki
36 dag cukru
12 jaj
18 dag zmielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich do posypania ciasta
krem:
25 dag masła
2 jaja
4 łyżki cukru
łyżka kawy mielonej
po 2 łyżki rodzynek i migdałów
2 łyżki rumu lub spirytusu
polewa czekoladowa:
12 dag masła
pół tabliczki gorzkiej czekolady (5 dag)
do przybrania:
połówki orzechów włoskich
Przygotuj ciasto: z białek i 1/3 łyżeczki soli ubij sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj nadal, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj żółtka, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i całość wymieszaj. Teraz wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Upieczone i ostudzone ciasto przetnij w poprzek na pół.
Przygotuj krem: z białek ubij sztywną pianę. Stopniowo dodając żółtka oraz cukier i nadal ją ubijaj. Masę jajeczną połącz z miękkim masłem i utrzyj na puszysty krem. W 3 łyżkach wrzątku zaparz kawę, po czym przecedź ją i ostudź. Gdy będzie stygła, umyj i osącz rodzynki, a migdały sparz, obierz i posiekaj. Do kremu dodaj kawę, rodzynki, migdały oraz alkohol i całość wymieszaj.
Odłóż na później 3 łyżki kremu, a resztą przełóż placki. Odłożonym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta, a boki dodatkowo obsyp orzechami.
Przygotuj polewę: masło roztop, dodaj pokruszoną czekoladę i nadal podgrzewaj, stale mieszając, aż polewa stanie się gładka i lśniąca. Jeśli okaże się za rzadka, wsyp łyżkę kakao i wymieszaj.
Wierzch ciasta posmaruj polewą i przybierz połówkami orzechów. Do dekoracji można również użyć gotowych ozdób z białej i barwionej czekolady lub owocami.
Takasobie_13