lipidy cz 1.pdf

(140 KB) Pobierz
Lipidy - wykład 2007
Lipidy cz. I
prof. dr hab. n. med. Jan Gmiński
wykład, 7.03.2007 r.
Panie i Panowie, przechodzimy do nie waham się powiedzieć najwaŜniejszego działu
w tym roku akademickim, mianowicie metabolizmu lipidów. Dlaczego to jest powaŜne to
zaraz Państwu wyjaśnię. Dział jest trudny, bardzo obszerny, niezwykle istotny z punktu
widzenia praktycznego dla kaŜdego, kto nie zamierza być patomorfologiem, czyli krajaczem
zwłok. Ta waŜność problemu wynika z rozpowszechnienia zaburzeń gospodarki lipidowej,
które są najczęstszymi zaburzeniami metabolicznymi występującymi u człowieka. W latach
80-tych, 90-tych Polska uczestniczyła w takim programie WHO-owskim, które nazywało się
„Pol-MONICA”. Wówczas raportowano, Ŝe zaledwie 28% męŜczyzn i 32% kobiet ma
prawidłowy lipidogram, czyli normą jest nieprawidłowy. Podlega to tzw. regułom
demokratycznym, gdzie głos profesora i idioty waŜy tyle samo. Potem nie było pieniędzy na
kontynuowanie tego udziału w „Pol-MONICE”, potem pojawiły się niezwykle entuzjastyczne
opinie, Ŝe tzw. szary człowiek posłuchał opinii ekspertów i zaczął się inaczej odŜywiać,
inaczej funkcjonować i Ŝe zaburzenia lipidowe nie mają Ŝadnego znaczenia w populacji
polskiej, są one marginalne. AŜ do roku 2005, kiedy zostało opublikowane badanie WOBASZ
(Wieloośrodkowe Badanie Stanu Zdrowia) w populacji polskiej. Proszę spojrzeć, bo tu
przecieŜ chodzi o zrozumienie tych liczb, nie naleŜy tego przepisywać, bo te liczby się nigdy
w Ŝadnym pytaniu nie znajdą. Proszę spojrzeć na zaburzenia gospodarki lipidowej –
hipercholesterolemia – w zaleŜności od województwa, dosięga ¾ populacji, w województwie
71% męŜczyzn i 70% kobiet ma zaburzenia gospodarki lipidowej w postaci
hipercholesterolemii. Jeśli chodzi o hipertrójglicerydemię, która dawniej była postrzegana
jako dość rzadkie zaburzenie gospodarki lipidowej – 1/3 populacji – jest to efekt tzw.
mcdonaldyzacji Ŝycia, nieprawidłowego Ŝywienia, otyłości typu trzewnego typu jabłko.
Zaburzenie o typie niskie stęŜenie HDL – 1/5 populacji. Jak ktoś się zapyta znajomego który
praktykuje jako tzw. lekarz rodzinny to się dowie Ŝe jedyne badanie jakie wolno mu zlecić to
stęŜenie cholesterolu, czyli 30% i 20% czyli 50% osób populacji ma nie określone zaburzenia
gospodarki lipidowej. A to jest dopiero wstęp do dramatu. Prawdziwy dramat jest na slajdzie
numer dwa. Mimo wielu szkoleń, jakie w ciągu ostatniego dziesięciolecia w Polsce
organizowałem, moderowałem, gdzie wraz z moimi asystentami przeszkoliliśmy ponad kilka
tysięcy lekarzy, no ale na sto tysięcy praktykujących, więc jest to kropla w morzu, to
zobaczcie jaka jest skuteczność leczenia zaburzeń gospodarki lipidowej – ona w procentach
sięga kilku procent. Są województwa, gdzie sięga 0%, jak w województwie opolskim. Czyli,
mimo Ŝe się kogoś leczy to efekty nie spełniają kryterium. A czemu nie spełniają kryterium?
Bo ci, którzy leczą, nie rozumieją, co leczą i kogo leczą. No i z tego wynika Ŝe znajomość
metabolizmu lipidów, zwłaszcza lipoprotein osocza, w prawidłowej diagnostyce będzie
priorytetem, kolokwium będzie bardzo trudne, ale ktoś kto je zaliczy z dobrym wynikiem,
będzie mógł się poczuć prawie jakby zdał biochemię
Dlaczego to jest takie istotne proszę państwa? Mianowicie – lipidom przypisywano
istotna rolę w patogenezie miaŜdŜycy juŜ w połowie XIX wieku. Był taki patolog niemiecki
Rudolf von Birchoff, który zwrócił uwagę Ŝe jeśli zbadać tętnicę człowieka dotkniętą
procesem miaŜdŜycowym, to to co tam się znajduje są to lipoproteiny osocza. Wtedy on nie
wiedział jakie są tam klasy lipoprotein, wiedział Ŝe są to lipidy, wiedział Ŝe odkładają się one
pod śródbłonkiem naczyniowym, wchodzą w bardzo silne interakcje z glikozaminoglikanami
tam zawartymi i tak powstaje ognisko miaŜdŜycowe. Drugim takim momentem
przełomowym był rok 87 – pokazano Ŝe proces miaŜdŜycowy w początkowym okresie
odbywa się w sposób ekstraluminalny, tzn. blaszka miaŜdzycowa rośnie na zewnątrz naczynia
1
na skutek właściwości błony spręŜystej, a dopiero po kilkudziesięciu latach proces
miaŜdŜycowy zmienia swój kierunek i rośnie do światła naczynia. MiaŜdŜyca w
początkowych stadiach jest bezobjawowa. A rzecz dzieje się tak – te lipoproteiny
proaterogenne uszkadzają śródbłonek naczyniowy, poprzez kontakt z białkami adhezyjnymi
monocyty krwi obwodowej wnikają pod śródbłonek, namnaŜają kolejne komórki
monocytarne, te objadają się cholesterolem którego u kaŜdego z nas nie brakuje pod
śródbłonkiem, blaszka jak wspomniałem rośnie ekstraluminalnie czyli miaŜdŜyca jest
procesem bezobjawowym, ale komórki nacieku zapalnego wydzielają metaloproteazy
macierzy, nadŜerają tzw. czepiec włóknisty (kolagen i elastynę), odsłaniają go i jeśli
dowiadujemy się Ŝe na przykład wygraliśmy szóstkę w totolotka, następuje wzrost ciśnienia
tętniczego krwi, blaszka pęka i następuje nagły zgon – najprzyjemniejsza śmierć
prawdopodobnie. Czyli przekonałem Państwa, Ŝe tym, czym będziemy się teraz zajmować
jest waŜne, mam nadzieję.
Co znajduje się z lipidów w krwioobiegu? Znajdują się 2 kategorie związków.
Pierwszy to cholesterol. Cholesterol moŜe być w tzw. formie wolnej oraz w formie
zestryfikowanej z kwasami tłuszczowymi. Druga kategoria związków to trógglicerydy.
Trzecia kategoria związków – fosfolipidy. Najczęściej występującym, w największym
stęŜeniu fosfolipidem w tkankach zwierzęcych jest lecytyna, czyli fosfatydylocholina. Jeden z
cholesterolów jest ot tak sobie wolny, pływa sobie w osoczu krwi, ale tworzy
niestechiometryczny kompleks z białkami. Ten kompleks nosi nazwę lipoproteina. A skoro
jest to kompleks niestechiometryczny, więc nie nazywamy go cząsteczką, tylko cząstką. Kto
będzie widział lub mówił o cząsteczkach lub pisał lipoproteiny dostanie od razu dwóję.
Lipoproteiny są cząstkami a nie cząsteczkami. Jedyną formą związków, które są związane z
lipidami, i które są transportowane w osoczu krwi bez połączenia z lipoproteinami są kwasy
tłuszczowe FFA – free fatty acids. Ale one teŜ nie pływają sobie w formie rozpuszczonej w
osoczu, bo jest to niemoŜliwe, tylko ulegają połączeniu w kompleksie z albuminą i w takiej
formie wędrują po osoczu.
Kolejna sprawa bardzo waŜna do zrozumienia. Kiedy lekarz traci pacjenta zaufanie? –
kiedy opowiada mu bajki które są niemoŜliwe do zrealizowania albo daje mu zalecenia które
nie są moŜliwe do zrealizowania. Często młody lekarz zafascynowany wiedzą o miaŜdŜycy, o
lipidach iŜ są szkodliwe, opowiada pacjentowi Ŝe najlepiej jakby stosował dietę bezlipidową i
bezcholesterolową. No jest to absurd! Cholesterol proszę Państwa jest waŜny dla kaŜdej
komórki jak tlen. Bez cholesterolu w odpowiednim czasie, w odpowiednim miejscu i w
odpowiedniej ilości, a spełnienie tych 3 wymagań warunkuje stan, który nie jest stanem
patologicznym. Cholesterol jest potrzebny: do syntezy witaminy D, jest potrzebny do syntezy
hormonów steroidowych, jest potrzebny do syntezy kwasów Ŝółciowych, a sam cholesterol
jest potrzebny do wbudowania się w błonę. Jest to kłamstwem, Ŝe cholesterol jest szkodliwy,
jest niezbędny. Szkodliwy jest w nadmiarze, nie w tym miejscu i ilości. Teraz odkłamujemy
taki silny impact na pacjenta, poddany presji lekarza, Ŝe dieta ma być dietą
bezcholesterolową. Zwróćmy uwagę skąd się bierze cholesterol w przewodzie pokarmowym
u pacjenta. Typowa dieta europejska zawiera około 500 mg cholesterolu na dobę. W średniej
wielkości jajku kurzym, kury – jajko kury, w Ŝółtku jest około 200-220 mg cholesterolu.
Znacznie bardziej waŜny jest tzw. cholesterol ukryty (utajniony). On występuje we
wszystkich pokarmach do których produkcji jajko zostało uŜyte, w tłustych wędlinach, w
tłustym mięsie, i on stanowi o tej większej niŜ 500 mg/dobę podaŜy cholesterolu. No i
załóŜmy Ŝe w wyniku manipulacji i poddania obróbce pacjenta taką mu dietę ustawimy Ŝe juŜ
nic nie będzie jadł, sprowadzimy podaŜ cholesterolu dietetycznego do zera – czy ten pacjent
odniesie korzyści? Wątpliwe, poniewaŜ kaŜdego dnia, do jego przewodu pokarmowego trafia
codziennie dwa razy więcej cholesterolu jako tzw. cholesterol endogenny. Skąd on pochodzi
– pochodzi z Ŝółci, poniewaŜ jedynym sposobem wydalenia cholesterolu do organizmu jest
2
wydalenie go do Ŝółci, a poniewaŜ wydala tam wątroba, i bez sprawnej wątroby nie ma mowy
o sprawnej gospodarce lipidowej organizmu. Nie moŜna cholesterolu wypluć, wysikać,
wypocić, trzeba go doprowadzić do wątroby, która jest centrum metabolicznym organizmu i
tam są dwie moŜliwości: albo cholesterol zostaje wydalony z Ŝółcią jako cholesterol, a druga
moŜliwość Ŝe zostaje wcześniej przekształcony w kwasy Ŝółciowe i zostaje wydalony z Ŝółcią
jako kwasy Ŝółciowe. Tak więc nawet jeśli mielibyśmy kogoś zagłodzić na amen, deprymując
go w cholesterol, to i tak cholesterol Ŝółciowy jest wytwarzany około 1000 mg/dobę.
Jakie są losy cholesterolu pokarmowego i cholesterolu Ŝółciowego, który jak widać po
masywie strzałki jest znacznie waŜniejszy, tym samym obalamy mit, Ŝe dieta ma być dietą
bezcholesterolową. Dieta ma być dietą racjonalną, akceptowalną przez pacjenta, Ŝeby przez
lat 60 Ŝywił się tłusto i niezdrowo to chyba nikt z Państwa nie jest tak naiwny i uwierzy Ŝe
nagle w wyniku kilkuminutowej rozmowy dokona rewolucji październikowej w swoim stylu
Ŝywienia i nagle zacznie się Ŝywić kiełkami zbóŜ, sałatą i chrupkim pieczywem, no proszę
Państwa proszę nie być naiwnym.
Co się dzieje z cholesterolem który dostał się do przewodu pokarmowego? (Do kogo ś
na sali przyszedł sms). Ktoś ma problemy z telefonem komórkowym? Pomogę, proszę mi dać.
50% ulega resorpcji zwrotnej, wchłanianie zwrotne nie odróŜnia czy jest to cholesterol
endogenny czyli wydalony z Ŝółcią, czy cholesterol zjedzony z jajkiem. 50% cholesterolu
ulega wydaleniu z organizmu jako tzw. sterole obojętne. To wydalanie cholesterolu w formie
kwasów Ŝółciowych lub cholesterolu do przewodu pokarmowego jest obligatoryjne, a więc
jeśli zaburzymy wchłanianie zwrotne, resorpcję zwrotną cholesterolu, to wątroba będzie
musiała i tak wydalać cholesterol, ale w tym celu zacznie go pozyskiwać z osocza krwi. Czy
moŜna tego dokonać w sensie jakiejś manipulacji dietetyczno-farmakologicznej? W
dietetycznej poprzez stosowanie błonnika rozpuszczalnego. Błonnik zawarty w ziarnach zbóŜ,
łuskach konkretnie tych ziaren, skórkach owoców takich jak: gruszka, jabłko, powoduje
zmniejszenie zwrotnego wchłaniania cholesterolu, natomiast farmakologicznie moŜna tego
dokonać poprzez stosowanie leków z grupy tzw. Ŝywic jonowymiennych, które dzisiaj mają
znaczenie historyczne. Ostatnio trafiła do mnie taka pacjentka, która była Ŝywicami leczona
ale w miejscu gdzie jak to mówią „słońce tyczką przestawiają”.
śaden lipid dostarczony w diecie, nie wchłania się w formie niezmienionej z
przewodu pokarmowego. Wszystkie lipidy przed wchłonięciem ulegają istotnym zmianom.
Po pierwsze, w obrębie światła jelita wszystkie lipidy ulegają strawieniu. Najpierw pod
wpływem Ŝółci ulegają emulacji, a następnie pod wpływem lipazy trzustkowej ulegają
hydrolizie, mowa o triglicerydach. Natomiast estry cholesterolu które dominują w diecie nad
wolnym cholesterolem podlegają trawieniu przez esterazę cholesterolową. Czyli efektem
trawienia mamy: glicerol, wolne kwasy tłuszczowe, fosfolipidy i wolny cholesterol. W tej
postaci lipidy wchłaniają się do komórek enterocytarnych i tam są determinowane ich dalsze
losy. Kwasy tłuszczowe krótko- i średniodługołańcuchowe wchłaniane są bezpośrednio do
Ŝyły wrotnej. Cholesterol, kwasy tłuszczowe o długim łańcuchu, fosfolipidy, w obrębie
komórki enterocytarnej zostają zasocjowane w cząstkę lipoprotein która nazywa się
chylomikronem. Tak wytworzony chylomikron zostaje wydalony do chłonki i następnie trafia
do przewodu głównego, stąd trafia do krąŜenia Ŝylnego i dostaje się do krąŜenia ogólnego i
dalej do wątroby. Chylomikrony wydalane są z jelita do chłonki, natomiast krótko- i
średniodługołańcuchowe kwasy tłuszczowe są wydzielane do krwi Ŝyły wrotnej, co
determinuje ich dalsze losy.
Niezwykle istotne dla zrozumienia metabolizmu lipoprotein osocza jest zrozumienie
kr ąŜ enia w ą trobowo-jelitowego cholesterolu ale najwaŜniejsze najprawdopodobniej
krąŜenia kwasów Ŝółciowych. Proszę teraz spojrzeć. Jak wspominałem, cholesterol
pozyskiwany z osocza krwi przez wątrobę albo ulega wydaleniu bez jakiejkolwiek zmiany,
albo po wcześniejszej zmiany w kwasy Ŝółciowe. 50% cholesterolu jak powiedziałem
3
wchłania się zwrotnie i hamuje w wątrobie syntezę cholesterolu. Skoro cholesterol się
wchłania, w komórce wątrobowej jest go duŜo, nie ma potrzeby syntetyzować cholesterolu
endogennie. Jeśli chodzi o kwasy Ŝółciowe to wchłania się ich 98%, kwasy Ŝółciowe jako
unikat podobnie jak witamina B 12 wchłaniają się nie w jelicie czczym, ale w jelicie krętym w
mechanizmie transportu aktywnego. Ta część 2% kwasów Ŝółciowych, która się nie wchłonie
jest wydalana z kałem jako sterole kwaśne. Cholesterol jako sterole obojętne, kwasy Ŝółciowe
jako sterole kwaśne. Teraz to co powiedziałem na temat błonnika lub Ŝywic jonowymiennych
– one zaburzają wchłanianie cholesterolu, zaburzają wchłanianie kwasów Ŝółciowych, a
poniewaŜ wydalanie cholesterolu ma charakter obligatoryjny, to w tym celu wątroba musi
pozyskiwać cholesterol z osocza krwi – skoro pozyskuje – stęŜenie cholesterolu w osoczu
krwi ulega obniŜeniu. To jest bardzo skuteczna modyfikacja poprzez manipulację dietetyczną.
Przechodzimy do struktury lipoprotein . Wszystkie lipoproteiny zbudowane są tak
samo. Są mianowicie zbudowane z płaszcza i z rdzenia. Rdzeń jest wysoce apolarny, zawiera
substancje wysoce nierozpuszczalne w wodzie. Składają się one (ten schemat znajduje się na
wszystkich slajdach które będę pokazywał) z triglicerydów (TG) – niebieski łepek to jest
glicerol, trzy ogonki to trzy reszty kwasów tłuszczowych. Drugi składnik rdzenia to jest
zestryfikowany cholesterol – zółta kulka to jest cholesterol, a ogon to reszta kwasu
tłuszczowego. Płaszcz zbudowany jest po pierwsze z białka, a właściwie z białek. Te białka
nazywamy apoproteinami albo apolipoproteinami. Apoproteiny albo apolipoproteiny. Są one
tak jak bombki – róŜne, róŜniste Dalej co znajdujemy na powierzchni – znajdujemy Ŝółtą
kulkę czyli cholesterol wolny, który jako alkohol jest w wodzie bardziej rozpuszczalny niŜ
zestryfikowany cholesterol. Trzeci składnik, który znajduje się na powierzchni są to
fosfolipidy. Fosfolipidy które swoją częścią mającą powinowactwo do środowiska wodnego
skierowane są na zewnątrz lipoproteiny, a obiema resztami kwasu tłuszczowego w pozycji 1. i
2. skierowane są tymi ogonami do wnętrza. Lipoproteina „Ŝyje”, wiecznie Ŝyje. W związku z
tym pewne jej składniki z rdzenia po staniu się bardziej hydrofilnymi wędrują na
powierzchnię, a pewne składniki z powierzchni, jak na przykład przyspawanie ogona
cholesterolowi, stają się bardziej hydrofobowe i wędrują do rdzenia lipoproteiny. To sprawia
Ŝe lipoproteina zmienia ustawicznie swój kształt i strukturę. Pantha rhei .
Lipoproteiny stanowią heterogenną grupę cząstek. Nie pisać tylko słuchać, jak
będziecie pisać to nauczycie się potem rzeczy, które w ogóle nie będą wam potrzebne. Są
dwie zasadnicze techniki rozdziału lipoprotein osocza. Pierwsza technika to jest technika
ultrawirowania. Technika metodologicznie upiorna, wymagająca ultrawirówek, wymagająca
duŜo czasu, i głównie mająca zastosowanie w technikach preparatywnych do uzyskiwana
lipoprotein do badań naukowych, ale podział uzyskanych lipoprotein z tej techniki znalazł
szerokie zastosowanie praktyczne i te klasy Państwa obowiązują, proszę tylko nie uczyć się
przypadkiem gęstości względnej, to nie najlepiej by o Was świadczyło
Pierwsza klasa – lipoproteiny o najmniejszej gęstości, bo będziemy omawiać od
najmniejszej gęstości względnej do największej gęstości względnej – są to chylomikrony .
Druga klasa – VLDL , skrót pochodzi z angielskiego: very low denstity lipoproteins i
takiego skrótu będziemy uŜywać, nawet jeśli jakiś purysta językowy się tu trafi czy nie.
Następna klasa lipoprotein są to LDL czyli lipoproteiny o małej gęstości – low density
lipoproteins . Wreszcie cząstka HDL , czyli lipoproteiny o wysokiej gęstości – high density
lipoproteins. JuŜ widzę jak ktoś się wyrywa Ŝe ominąłem jedną klasę, ale nadgorliwi są
szkodliwi więc wyjaśniam Ŝe frakcja która prawidłowo w osoczu krwi nie występuje, jest ona
dość wyszczególniona, a w którym miejscu jest ona istotna to dalej powiem. Są to
lipoproteiny o pośredniej gęstości zwane inaczej remnantami chylomikronów, remnantami
VLDL, flotującymi lipoproteinami et cetera, et cetera . Frakcja nieprawidłowa, przy
omawianiu zaburzeń się pojawia; prawidłowo występują chylomikrony, VLDL, LDL i HDL.
4
A teraz odkładamy długopisy i patrzymy tutaj. Ten diagram pokazuje zaleŜność
między gęstością względną a wielkością cząstki. Chylomikrony dlatego są lekkie, ale
mówiłem Ŝeby nie pisać tylko słuchać, dlatego są lekkie bo mają mało białka, gęstość
względna białka i tłuszczu jest diametralnie róŜna, białko jest cięŜkie – w cudzysłowie
„gęste”, tłuszcz – nie. Chylomikrony które mają białka mało, ale duŜo tłuszczu mają małą
gęstość względną. Ale tłuszcz nie posiada struktury I-, II-, III-, IV-rzędowej jak białko czyli
upakowanie tłuszczu jest znikome, tłuszcz jest „duŜy”, mimo Ŝe lekki. Białko jest cięŜkie, ale
małe bo jest dobrze upakowane. I taka cząstka jak chylomikron ma małą gęstość względną ale
bardzo duŜą średnicę cząstki, ona tutaj wynosi 1000 nm.
Najbardziej gęstą cząstką są HDL, poniewaŜ HDL mają mało tłuszczu a bardzo duŜo
białka, czyli mają duŜą gęstość względną, ale poprzez upakowanie białka mają bardzo małą
średnicę. KPW? MoŜna se namalować – 15 sekund Wszyscy łapią tą zaleŜność – czemu to
jest duŜe, to małe, to lekkie a to cięŜkie?
Druga technika rozdziału elektroforetycznego, wprowadzona w latach 50-tych przez
Johna Coffmanna, jest to elektroforeza lipoprotein osocza. Technika niezwykle popularna,
bardzo prosta do wykonania, co pokaŜemy Państwu na ćwiczeniach w przyszłym tygodniu.
MoŜliwa do wykonania w kaŜdym laboratorium które posiada aparat do elektroforezy, przy
pewnym doświadczeniu lekarza, na pierwszy rzut oka moŜna rozpoznać typ zaburzenia
gospodarki lipidowej. Często niestety się zdarza, Ŝe lekarze z tzw. terenu, „teren” to nie jest
pojęcie geograficzne, ale intelektualne, mówią, Ŝe „u nas nie moŜna wykonać elektroforezy
lipoprotein osocza”. A pytam: „A elektroforezę białek osocza moŜna zrobić?”, „No tak,
oczywiście.”, no to to jest po prostu klasyczne ściemnianie. No bo robi się to dokładnie tak
samo jak elektroforezę białek osocza, tylko następnie wybarwia się później nie na białko
tylko na tłuszcz, ale sama metodologia wykonania badania jest dokładnie ta sama, dlatego
proszę nie dać sobie robić wody z mózgu w przyszłości. Technika elektroforezy bazuje na
dokładnie tym samym zjawisku co elektroforeza białek osocza czyli ruchliwości cząstek w
polu elektrycznym. Ta ruchliwość zaleŜy od zawartości białka. Skoro wcześniej
powiedziałem, Ŝe chylomikrony mają białka bardzo mało, to nie mają siły napędowej, nie
mają tego silnika, nie mają tego roweru, który je pcha, dlatego pozostają w miejscu startu, nie
ruszają się. Najszybciej biegną cząstki HDL, biegną z prędkością odpowiadającą α-
globulinom i dlatego noszą nazwę α- lipoprotein. Pan wszystko ju Ŝ wie? Zaraz Pan mi
pomo Ŝ e. Nieco wolniej od cząstek HDL, między α- a β-globulinami odpowiadającej
ruchliwości elektroforetycznej białek osocza biegną VLDL i dlatego noszą nazwę pre-β-
lipoprotein. Z szybkością β-globulin biegną cząstki LDL i dlatego nazywamy je β-
lipoproteinami. I teraz proszę zwrócić uwagę, ktoś bierze elektroforegram i mówi „O, tu jest
podwyŜszone stęŜenie frakcji LDL”. To jest duŜe uproszczenie – jest podwyŜszone stęŜenie
frakcji pre-β-lipoprotein. Ale wiedząc Ŝe odpowiadają one LDL ultrawirowania, tak je
nazywamy. Czyli w elektroforezie mamy α-, pre-β- i β-lipoproteiny, ale wiemy Ŝe
odpowiadają one frakcji HDL, LDL i VLDL ultrawirowania. Jako Ŝe ultrawirowanie kariery
w diagnostyce laboratoryjnej nie robi, to klasyfikacja lipoprotein tak uzyskana karierę robi bo
jest odnoszona do frakcji uzyskanych w drodze elektroforezy lipoprotein osocza. Jasna
sprawa?
Apolipoproteiny . Po co są? Apolipoproteiny są potrzebne do tego aby w ogóle
istniała w sposób strukturalny lipoproteina. Jest to ta część która spaja składniki bardziej
hydrofobowe i mniej hydrofobowe i umoŜliwia kontakt lipoproteiny z osoczem krwi. Ta z
funkcji odnosi się do kaŜdej apolipoproteiny. Drugą istotną funkcją jest udział w syntezie
lipoproteiny, sto lat! . To jest najlepiej poznane dla apolipoproteiny B 48 . Jeśli dochodzi do
zaburzenia w syntezie właśnie tej apolipoproteiny, której synteza następuje w enterocytach,
co moŜe być uwarunkowane genetycznie, powstaje takie „szczątkowe” apoB 48, które nazywa
się fachowo trancated apoB 48 , nie następuje w ogóle synteza chylomikronów, z
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin