plan posiłków 2 tydzień.pdf

(218 KB) Pobierz
PLAN POSIŁKÓW
Tygodniowy plan posiłków
od Poniedziałku 07 grudnia do Niedzieli 13 grudnia
Poniedziałek , 07 grudnia 2009 r.
Kaloryczność: 2745 kcal, Białko: 102,35 g, Tłuszcz: 43,90 g, Cholesterol: 212,04 mg,
Węglowodany: 432,76 g, Sód: 1 740,19 mg, Błonnik: 32,68 g
Śniadanie:
Bułki z dżemem 350 g ,Herbata bez cukru 1 szkl. (225 ml),Kefir 2%
tłuszczu 225 g (1 szkl.)
750 kcal
Bułki z dżemem
Składniki:
Bułki wrocławskie 100 g (2 szt.) , Masło
śmietankowe 10 g (1 płaska łyżka) , Banan 185 g (1
średni) , Dżem truskawkowy niskosłodzony 50 g (3
płaskie łyżki)
Przyprawy:
Krok po kroku:
1. Bułki przekroić, posmarować masłem, dżemem
i ułożyć na wierzch pokrojonego banana.
Drugie śniadanie:
Kanapka z tuńczykiem 85 g ,Herbata bez cukru 1 szkl. (225 ml)
170 kcal
Kanapka z tuńczykiem
Składniki:
Tuńczyk w oleju 30 g , Serek twarogowy
homogenizowany pełnotłusty 10 g (2½ płaskiej
łyżki) , Bułki wrocławskie 30 g (2 kromki) , Cytryna
15 g (1 plasterek)
Przyprawy:
Krok po kroku:
1. Bułkę posmarować serkiem
homogenizowanym, następnie nałożyć na niego
tuńczyka.
2. Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć gorącą wodą,
pokroić skórkę w drobne paseczki.
3. Tak przygotowane kanapki skropić sokiem z
cytryny. Wierzch oprószyć pokrojoną skórką
cytrynową.
Lunch:
Zapiekana kanapka z mozzarellą 305 g ,Herbata bez cukru 1 szkl.
(225 ml),Banan 460 g (2½ średniego)
1050 kcal
Zapiekana kanapka z mozzarellą
Składniki:
Chleb żytni pełnoziarnisty 100 g (2½ kromki) ,
Pomidor 35 g (5 plasterków) , BEACH FLOWER -
Symetria 2005-09. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 1
782887201.011.png 782887201.012.png 782887201.013.png
 
PLAN POSIŁKÓW
Oliwki zielone bez pestek "Beach flower" 65 g (7½
szt.) , ZOTT - Ser mozzarella "Zottarella" 100 g (5
plastrów)
Przyprawy:
Bazylia suszona
Krok po kroku:
1. Na pieczywie położyć plasterki pomidora, oliwki
i posypać bazylią. Na wierzch położyć
mozzarellę.
2. Zapiec w piekarniku.
Filety drobiowe z jabłkami 445 g ,Banan 460 g (2½ średniego)
Obiad:
770 kcal
Filety drobiowe z jabłkami
Składniki:
Mięso z piersi kurczaka bez skóry 250 g ,
Pietruszka. liście 5 g (2½ łyżeczki) , Jabłko 185 g
(1¼ średniego)
Przyprawy:
Sól biała 2 g (2½ szczypty)
Krok po kroku:
1. Mięso umyć w zimnej wodzie i posypać solą.
2. Pietruszkę opłukać, drobno posiekać i posypać
nią mięso.
3. Jabłka umyć, obrać, przepołowić, wydrążyć
środki i podzielić na części.
4. Mięso umieścić na blasze, obłożyć jabłkami i
zapiekać około 40 minut w piekarniku
nagrzanym do 220 stopni.
5. Co pewien czas mięso polewać wodą, aby się
zbytnio nie przyrumieniło.
Symetria 2005-09. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 2
782887201.001.png 782887201.002.png
 
PLAN POSIŁKÓW
Wtorek , 08 grudnia 2009 r.
Kaloryczność: 2725 kcal, Białko: 127,57 g, Tłuszcz: 49,77 g, Cholesterol: 209,18 mg,
Węglowodany: 447,57 g, Sód: 1 981,42 mg, Błonnik: 33,13 g
Śniadanie:
Bułka z szynką kanapkową 195 g ,Herbata bez cukru 1 szkl. (225
ml),Banan 275 g (1½ średniego)
775 kcal
Bułka z szynką kanapkową
Składniki:
Koper ogrodowy 6 g (3 łyżeczki) , Szynka
kanapkowa 20 g (3 plasterki) , Masło śmietankowe
15 g (3 płaskie łyżeczki) , Bułka grahamka 150 g
(1½ dużej szt.)
Przyprawy:
Krok po kroku:
1. Koperek opłukać w zimnej wodzie i drobno
posiekać. Posypać nim gotową kanapkę.
Drugie śniadanie:
Płatki owsiane z masłem 45 g ,Herbata bez cukru 1 szkl. (225 ml)
180 kcal
Płatki owsiane z masłem
Składniki:
Płatki owsiane 40 g (4 płaskie łyżki) , Masło
śmietankowe 5 g (1 płaska łyżeczka)
Przyprawy:
Sól biała 1 g (½ szczypty)
Krok po kroku:
1. Zagotować wodę w ilości potrójnej objętości
płatków owsianych.
2. Płatki umieścić w naczyniu, dolać do nich
niewielką ilość wody, dokładnie wymieszać i
osolić.
3. Gotować do momentu zgęstnienia, a następnie
dodać masło, wymieszać.
Lunch:
Bułka z sałatą i twarogiem 405 g ,Herbata bez cukru 1 szkl. (225
ml),Banan 275 g (1½ średniego)
960 kcal
Bułka z sałatą i twarogiem
Składniki:
Ser twarogowy chudy 210 g (3 plastry) , Sałata 30
g (3 liście duże) , Masło śmietankowe 15 g (3
płaskie łyżeczki) , Bułka grahamka 150 g (1½ dużej
szt.)
Przyprawy:
Symetria 2005-09. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 3
782887201.003.png 782887201.004.png 782887201.005.png
 
PLAN POSIŁKÓW
Obiad:
Kotlety z indyka z kminkiem 285 g ,Makaron dwujajeczny 120 g,
Sok grejpfrutowy 335 g (1½ szkl.)
800 kcal
Kotlety z indyka z kminkiem
Składniki:
Mięso z piersi indyka bez skóry 150 g , Olej
rzepakowy uniwersalny 7 g (1½ łyżeczki) , Cebula
30 g (4½ plasterka) , VALFRUTTA - Pomidory
krojone puszka 90 g
Przyprawy:
Zioła prowansalskie , Kminek
Krok po kroku:
1. Mięso opłukać, osuszyć, rozbić tłuczkiem do
mięsa.
2. Oprószyć mięso przyprawami.
3. Cebulę obrać, drobno posiekać, wrzucić na
rozgrzany tłuszcz. Dusić przez kilka minut nie
doprowadzając do zrumienienia.
4. Cebulę przełożyć do innego naczynia.
5. Mięso podsmażyć z obu stron. Następnie
połączyć z cebulą, kminkiem i pomidorami.
Całość ugotować (czas gotowania około pół
godziny).
Symetria 2005-09. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 4
782887201.006.png 782887201.007.png
 
PLAN POSIŁKÓW
Środa , 09 grudnia 2009 r.
Kaloryczność: 2630 kcal, Białko: 119,18 g, Tłuszcz: 48,69 g, Cholesterol: 226,32 mg,
Węglowodany: 438,39 g, Sód: 1 502,20 mg, Błonnik: 36,53 g
Śniadanie:
Grzanka z pomidorem 410 g ,Herbata bez cukru 1 szkl. (225 ml),
Banan 275 g (1½ średniego),Kefir 2% tłuszczu 335 g (1½ szkl.)
670 kcal
Grzanka z pomidorem
Składniki:
Cytryna 45 g (3 plasterki) , Czosnek 5 g (¾ ząbka) ,
Oliwa z oliwek 3 g (niecała łyżeczka) , Cebula 20 g
(3 plasterki) , Pomidor 290 g (2¼ średniego) , Bułki
wrocławskie 45 g (3 kromki)
Przyprawy:
Sól biała 1 g (¾ szczypty) , Pieprz czarny, zmielony
Krok po kroku:
1. Pomidory umyć, pokroić w kosteczkę.
2. Cebulę i ząbek czosnku obrać, posiekać i dodać
do pomidorów.
3. Całość przyprawić solą, szczyptą pieprzu,
skropić sokiem z wyciśniętej cytryny.
4. Drugi ząbek czosnku również posiekać,
podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie
smażyć go z kromkami bułki, aż będą
chrupiące.
5. Przyprawionymi pomidorami obłożyć ciepłe
bułki.
Drugie śniadanie:
Makaron z mlekiem 250 g ,Kiwi 100 g (1 średnie),Herbata bez cukru
1 szkl. (225 ml)
255 kcal
Makaron z mlekiem
Składniki:
Mleko spożywcze 1.5 % tłuszczu 225 g (1 szkl.) ,
Makaron dwujajeczny 25 g
Przyprawy:
Sól biała 1 g
Krok po kroku:
1. Przegotować mleko.
2. Makaron wsypać do osolonego wrzątku
mieszając. Po ugotowaniu odcedzić i przelać
gorącą wodą.
3. Połączyć makaron z mlekiem i podawać na
gorąco.
Lunch:
Kanapka z kiełkami pszennymi 155 g ,Herbata bez cukru 1 szkl.
(225 ml),Banan 370 g (2 średnie),Jogurt naturalny 2% tłuszczu 400 g
955 kcal
Kanapka z kiełkami pszennymi
Symetria 2005-09. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 5
782887201.008.png 782887201.009.png 782887201.010.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin