plan posiłków 1 tydzień.pdf
(
212 KB
)
Pobierz
PLAN POSIŁKÓW
Tygodniowy plan posiłków
od Środy 02 grudnia do Niedzieli 06 grudnia
Środa
, 02 grudnia 2009 r.
Kaloryczność: 2570 kcal, Białko: 103,96 g, Tłuszcz: 34,41 g, Cholesterol: 150,25 mg,
Węglowodany: 445,16 g, Sód: 960,65 mg, Błonnik: 32,20 g
Śniadanie:
Płatki z jabłkiem 390 g
700 kcal
Płatki z jabłkiem
Składniki:
Jabłko 225 g (1½ średniego) , Miód pszczeli 15 g (3
płaskie łyżeczki) , Płatki owsiane 150 g (15 płaskich
łyżek)
Przyprawy:
Cynamon
Krok po kroku:
1. Płatki zrumienić na patelni razem z miodem.
2. W rondelku uprużyć pokrojone w kostkę jabłka
z niewielką ilością wody.
3. Jabłka dodać do płatków, posypać cynamonem,
wymieszać.
Drugie śniadanie:
Chleb chrupki 10 g (1 kromka)
,BAKOMA - Serek homogenizowany
z rodzynkami "Hommi" 135 g,Herbata bez cukru 1 szkl. (225 ml)
205 kcal
Lunch:
Chleb żytni razowy 100 g (2½ kromki)
,Jogurt naturalny 2%
tłuszczu ½ kg,Banany suszone 125 g
970 kcal
Obiad:
Kotlet z piersi indyka 225 g
,Ryż biały 105 g (7½ płaskiej łyżki
surowego),Sok pomarańczowy 330 g (1½ szkl.)
690 kcal
Kotlet z piersi indyka
Składniki:
Mięso z piersi indyka bez skóry 225 g (0,4 szt.)
Przyprawy:
Krok po kroku:
1. Mięso umyć, osuszyć.
2. Owinąć w folię i włożyć do nagrzanego do 180
stopni piekarnika. Piec tak długo, aż będzie
miękki. Mięso można też upiec na patelni
grillowej lub grillu.
Symetria 2005-09. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 1
PLAN POSIŁKÓW
Czwartek
, 03 grudnia 2009 r.
Kaloryczność: 2585 kcal, Białko: 103,16 g, Tłuszcz: 41,20 g, Cholesterol: 146,48 mg,
Węglowodany: 447,05 g, Sód: 1 761,15 mg, Błonnik: 32,08 g
Śniadanie:
Kanapka z bazylią 40 g
,Herbata bez cukru 1 szkl. (225 ml),Banan
370 g (2 średnie),Kefir 2% tłuszczu 450 g (2 szkl.)
735 kcal
Kanapka z bazylią
Składniki:
Serek "Grani" - np. NARAMOWICE 20 g , Chleb
chrupki 20 g (2 kromki)
Przyprawy:
Bazylia świeża
Krok po kroku:
1. Serek wymieszać z drobno posiekaną bazylią.
2. Pieczywo posmarować powstała pastą.
Drugie śniadanie:
Płatki owsiane z jabłkami i jogurtem 145 g
,Chleb żytni razowy
40 g (1 kromka)
195 kcal
Płatki owsiane z jabłkami i jogurtem
Składniki:
Jabłko 75 g (½ średniego) , Miód pszczeli 2 g
(niecała łyżeczka) , Cytryna 15 g (1 plasterek) ,
Płatki owsiane 10 g (1 płaska łyżka) , Jogurt
naturalny 2% tłuszczu 45 g (3 łyżki)
Przyprawy:
Krok po kroku:
1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o
grubych oczkach.
2. Płatki owsiane przyrumienić na mocno
rozgrzanej patelni i ostudzić.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Lunch:
Kanapka z twarożkiem i owocami 355 g
,Banany suszone 100 g
930 kcal
Kanapka z twarożkiem i owocami
Składniki:
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 60 g (4 łyżki) , Chleb
żytni razowy 80 g (2 kromki) , Brzoskwinia w
syropie 60 g , Cukier 50 g (4 płaskie łyżki) , Ser
twarogowy chudy 100 g
Przyprawy:
Wanilia
Krok po kroku:
1. Owoce odsączyć i pokroić na drobne kawałki.
2. Ser wymieszać z jogurtem, cukrem oraz
Symetria 2005-09. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 2
PLAN POSIŁKÓW
wanilią. Połączyć z owocami.
3. Chleb posmarować przygotowanym
twarożkiem.
Obiad:
Indyk z wiśniami 450 g
,Chleb żytni razowy 100 g (2½ kromki)
715 kcal
Indyk z wiśniami
Składniki:
Oliwa z oliwek 15 g (1¼ płaskiej łyżki) , Miód
pszczeli 15 g (1¼ płaskiej łyżki) , Wiśnie bez
pestkek mrożone 210 g (1¼ szkl.) , Mięso z piersi
indyka ze skórą 200 g
Przyprawy:
Imbir , Sól biała 2 g (2½ szczypty) , Pieprz czarny,
zmielony
Krok po kroku:
1. Mięso umyć w zimnej wodzie, pokroić na
plastry i posypać solą i pieprzem.
2. Oliwę rozgrzać na patelni i usmażyć na niej
piersi z indyka, dodać 3/4 szklanki wody, imbir,
miód i dusić około 15 minut.
3. Następnie dołożyć wiśnie, doprawić do smaku i
dusić jeszcze 15 minut. Podawać na gorąco.
Symetria 2005-09. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 3
PLAN POSIŁKÓW
Piątek
, 04 grudnia 2009 r.
Kaloryczność: 2490 kcal, Białko: 104,05 g, Tłuszcz: 45,98 g, Cholesterol: 119,42 mg,
Węglowodany: 424,70 g, Sód: 1 617,56 mg, Błonnik: 39,66 g
Śniadanie:
Musli z soją fitness - np. BENUS 60 g (6 płaskich łyżek)
,Mleko
spożywcze 0.5 % tłuszczu 450 g (2 szkl.),Banan 370 g (2 średnie)
730 kcal
Drugie śniadanie:
Surówka z kapusty kwaszonej 210 g
,Woda niegazowana 1 szkl.
(225 ml)
155 kcal
Surówka z kapusty kwaszonej
Składniki:
Pietruszka. liście 2 g (1 łyżeczka) , Cebula 10 g (2
plasterki) , Olej słonecznikowy 10 g (1 płaska łyżka)
, Cukier 6 g (1 płaska łyżeczka) , Kapusta kwaszona
180 g (2 szklanki poszatkowanej)
Przyprawy:
Krok po kroku:
1. Kapustę kwaszoną pokroić i dodać cukier.
2. Obrać cebulę i pokroić ją w kosteczkę.
3. Następnie wymieszać rozdrobnione składniki z
olejem i posypać zieloną pietruszką.
Lunch:
Kanapka z kiełkami pszennymi 155 g
,Herbata bez cukru 1 szkl.
(225 ml),Banan 370 g (2 średnie),Jogurt naturalny 2% tłuszczu 400 g
955 kcal
Kanapka z kiełkami pszennymi
Składniki:
Rzodkiewka 30 g (2 szt.) , Serek twarogowy
homogenizowany pełnotłusty 15 g (1 płaska łyżka) ,
Słonecznik nasiona 20 g (2 płaskie łyżki) , Zarodki
pszenne 20 g (2 płaskie łyżki) , Chleb staropolski 70
g (2 kromki)
Przyprawy:
Krok po kroku:
1. Umyć i pokroić w plasterki rzodkiewkę.
2. Chleb posmarować serkiem, położyć na to
pokrojoną rzodkiewkę i posypać zarodkami
pszennymi oraz nasionami słonecznika.
Obiad:
Pierś z kurczaka w pomarańczach 375 g
,Ryż biały 70 g (5
płaskich łyżek surowego),Marchew z fasolą szparagową 215 g,Sok
pomarańczowy 220 g (1 szkl.)
645 kcal
Symetria 2005-09. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 4
PLAN POSIŁKÓW
Marchew z fasolą szparagową
Składniki:
Cukier 1 g (1 szczypta) , Mąka pszenna. typ 500 5 g
(1 płaska łyżeczka) , Fasola szparagowa 60 g (10
strączków) , Marchew 150 g (3 małe)
Przyprawy:
Sól biała 1 g (½ szczypty)
Krok po kroku:
1. Marchew opłukać, obrać, umyć, pokroić na
krążki.
2. Z fasoli usunąć włókna. Pokroić na kawałki.
Wymieszać z marchewką. Warzywa zalać
wrzącą wodą i razem ugotować.
3. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody.
Połączyć z wywarem, warzywami i
przyprawami. Zagotować.
Pierś z kurczaka w pomarańczach
Składniki:
Pomarańcza 250 g (1 średnia) , Mięso z piersi
kurczaka bez skóry 125 g (1 szt.)
Przyprawy:
Pieprz czarny, zmielony , Sól biała 1 g (1 szczypta)
Krok po kroku:
1. Pomarańczę sparzyć, dokładnie oczyścić. Z
połowy wycisnąć sok. Natomiast pozostałą ilość
podzielić na cząstki.
2. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć przyprawami.
Skropić sokiem z pomarańczy. Wstawić na
godzinę do lodówki.
3. Mięso po schłodzeniu obłożyć kawałkami
pomarańczy i owinąć w folię. Umieścić w
naczyniu żaroodpornym.
4. Całość włożyć do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika na 40 minut.
Symetria 2005-09. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 5
Plik z chomika:
adrianj910
Inne pliki z tego folderu:
plan posiłków 1 tydzień.pdf
(212 KB)
plan posiłków 2 tydzień.pdf
(218 KB)
plan posiłków 3 tydzień.pdf
(215 KB)
dieta.doc
(39 KB)
dieta(1).rar
(605 KB)
Inne foldery tego chomika:
dieta(1)
DIETETYKA
gaszety sportowe kif
Kulturystyka
KULTURYSTYKA.KURS.DVD
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin