DIETy dla sportowców.DOC

(531 KB) Pobierz
Dieta 2600 kcal

DIETY DLA SPORTOWCÓW

Wykorzystano materiały zawarte w serwisie Agencji Promocji Zdrowia

 

 

Dieta 2600 kcal

 

 

Posiłek

 

 

Produkty

 

 

Ilość (g)

 

I POSIŁEK
 

płatki owsiane
mleko 1,5%
rodzynki
orzechy włoskie
 
sok pomidorowy
 

50g
400g
30g
30g
 
250g

II POSIŁEK
 
 

pieczywo razowe
margaryna miękka
szynka z indyka
 
kefir
 
jabłko
 

100g
10g
50g
 
250g
 
200g

III POSIŁEK
 
 

filet z kurczaka
oliwa z oliwek
ryż brązowy
 
surówka z kapusty białej
olej słonecznikowy
 
sok pomidorowy
 
banan
 

100g
15g
100g
 
200g
15g
 
250g
 
200g

IV POSIŁEK
 
 

Pasta:
tuńczyk z wody
 
jogurt naturalny
 
sok marchwiowy
 
banan
 

 
50g
 
140g
 
250g
 
200g

Szczegółowa analiza diety 2600 kcal

 

BADANY SKŁADNIK

 

 

ZAWARTOŚĆ W DIECIE

 

 

NORMY

 

Energia

2642 kcal

 

Białko ogółem

106,6g

 

Białko zwierzęce

66,8g

 

Białko roślinne

39,8g

 

Wartosć odżywcza białka

91,58%

 

Ilość energii na 1g białka

22kcal

 

Tłuszcz ogółem

81,7g

 

Węglowodany ogółem

403,1g

 

Skrobia

191,8g

>50%

Tłuszcze nasycone

18,27g = 6,22%

<10%

Tłuszcze jednonienasycone

26,69g = 9,09%

ok.15%

Tłuszcze wielonienasycone

30,45g = 10,37%

5-10%

Tłuszcze NNKT

30,29g = 10,32%

3-6%

Tłuszcze omega 3 (w-3)

3,2g

ok. 1-3g

W tym kwasy tł.  EPA i DHA

0,15g

 

Tłuszcze omega 6 (w-6)

27,24g = 9,28%

>5-10g        2,5%

Udział energii z białka

16,40%

 

Udział energii z tłuszczu

27,34%

 

Udział energii z węglowdanów

56,26%

 

Sacharoza

64g = 9,69%

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin