Instrukcja mycia sprzętu w przemyśle spożywczym.pdf
(
1554 KB
)
Pobierz
Mycie i dezynfekcja maszyn urzadze i r k.p65
INSTRUKCJA MYCIA I DEZYNFEKCJI
POMIESZCZEÑ, MASZYN, URZ¥DZEÑ,
SPRZÊTU W PLACÓWKACH HANDLOWYCH
I PRODUKCYJNYCH BRAN¯Y SPO¯YWCZEJ
ZA STAN SANITARNO-HIGIENICZNY PLACÓWKI ODPOWIEDZIALNY JEST JEJ
KIEROWNIK, WZGLÊDNIE JEGO ZASTÊPCA
Wiêkszoœæ drobnoustrojów dostaje siê do ¿ywnoœci w wyniku wtórnego zaka¿enia, dlatego nie-
zbêdne jest wykonywanie zabiegów mycia i dezynfekcji oraz sta³a troska o czystoœæ placówki.
1. Zabiegi mycia i dezynfekcji mo¿e przeprowadzaæ osoba odpowiednio przeszkolona w tym
zakresie. Nale¿y u¿ywaæ oryginalnych œrodków myj¹cych czy te¿ dezynfekuj¹cych (chlora-
mina, lizol, wapno chlorowane). Przed zabiegiem dezynfekcji powierzchnie powinny byæ
umyte silnym strumieniem wody i wysuszone (nale¿y pamiêtaæ, ¿e np. resztki t³uszczu i za-
nieczyszczeñ wi¹¿¹ chlor i dezynfekcja nie bêdzie skuteczna). Przy dezynfekcji chemicznej
proces sp³ukiwania i suszenia wykonuje siê równie¿ po dokonaniu dezynfekcji. Nie nale¿y
osuszaæ przedmiotów za pomoc¹ œcierek.
2. Instalacje mo¿na myæ i dezynfekowaæ dopiero po od³¹czeniu od Ÿród³a zasilania.
PRACE PORZ¥DKOWE DZIELI SIÊ NA CZYNNOŒCI WYKONYWANE CODZIENNIE ORAZ
NA CZYNNOŒCI WYKONYWANE OKRESOWO
Do codziennych nale¿¹:
a) mycie i dezynfekcja naczyñ, aparatury, sprzêtu, zlewozmywaków i umywalek, w tym usu-
wanie resztek artyku³ów spo¿ywczych i zanieczyszczeñ za pomoc¹ odpowiedniego sprzêtu
(szczotki, skrobaczki, zmywaki itp.); czynnoœæ tê mo¿na wykonywaæ, sp³ukuj¹c resztki wod¹,
b) odkurzanie sprzêtu i urz¹dzeñ za pomoc¹ wilgotnej, przeznaczonej do tego œciereczki,
c) zmywanie i dezynfekcja pod³óg, lamperii lub glazury,
d) czyszczenie i dezynfekcja WC i umywalek,
e) czyszczenie i dezynfekcja szczoteczek do mycia rak,
f) czyszczenie i dezynfekcja kratek œciekowych za pomoc¹ gor¹cej wody.
Ad a)
– nale¿y stosowaæ roztwory wykonane w dniu u¿ycia, zgodnie z instrukcj¹ producenta,
– bezwzglêdnie nale¿y dokonaæ wymiany roztworu po umyciu okreœlonej iloœci sprzêtu,
– zabieg mycia nale¿y wykonywaæ niezw³ocznie po opró¿nieniu naczyñ, sprzêtu, a urz¹dzenia
myje siê natychmiast po zakoñczeniu pracy.
Mycie wykonuje siê w nastêpuj¹cy sposób:
– naczynia, urz¹dzenia i sprzêt oczyszczany jest z resztek t³uszczu i zanieczyszczeñ poprzez
sp³ukanie letni¹, bie¿¹c¹ wod¹,
– myje siê je za pomoc¹ roztworu myj¹cego przygotowanego zgodnie z zaleceniami produ-
centa; temperatura roztworu najczêœciej zalecana to oko³o 40ºC,
– po umyciu sp³ukuje siê czyst¹ wod¹ – najlepiej, jeœli bêdzie ona gor¹ca, gdy¿ ³atwiej usunie
resztki œrodka myj¹cego,
– umyte przedmioty wyparza siê lub dezynfekuje,
– na koñcu suszy siê, najlepiej w suszarkach.
Do codziennych nale¿¹:
Mycie wykonuje siê w nastêpuj¹cy sposób:
Ad d)
– do dezynfekcji sanitariatów u¿ywa siê takich œrodków jak ACE, DOMESTOS, TYTAN; mo¿-
na u¿ywaæ Lizolu (5% Lizol w stosunku 0,5 kg na 10 litrów wody),
– do dezynfekcji utwardzonych nawierzchni czy pojemników na odpadki u¿ywa siê roztworu
wapna chlorowanego.
Sporz¹dza siê go w nastêpuj¹cy sposób – 2 kilogramy wapna chlorowanego rozpuszcza siê w
ma³ej iloœci wody do formy papki i miesza dok³adnie, tak by usun¹æ wszelkie grudki. Zlewa siê
klarowny p³yn. Do pozosta³oœci nale¿y dolaæ oko³o 2-3 litry wody, dok³adnie wymieszaæ i
odstawiæ. Kiedy uzyskany p³yn jest ju¿ klarowny, zlewa siê uzyskane tym sposobem p³yny
razem i dope³nia wod¹ do uzyskania 10 litrów.
Do czynnoœci wykonywanych raz w tygodniu nale¿¹:
Do czynnoœci wykonywanych raz w tygodniu nale¿¹:
– mycie urz¹dzeñ ch³odniczych,
– mycie okien, kloszy od lamp,
– odkurzanie sufitów,
– porz¹dkowanie szafek na odzie¿ ochronn¹, przegl¹d odzie¿y roboczej, segregacja odzie¿y
roboczej od ochronnej,
– mycie rega³ów magazynowych.
Do czynnoœci wykonywanych raz w roku nale¿¹:
Do czynnoœci wykonywanych raz w roku nale¿¹:
– malowanie œcian i sufitów po uprzednim uzupe³nieniu wszelkich ubytków i uszkodzeñ,
– naprawa i malowanie stolarki okiennej i drzwiowej.
UWAGA
Na terenie obiektu obowi¹zuje zakaz sk³adowania kartonów.
Pojemniki przeznaczone do sk³adowania odpadków i œmietniki czy te¿ kontenery musz¹ byæ
bezwzglêdnie czyste i zamkniête.
UWAGA
SKUTECZNE MYCIE I DEZYNFEKCJA R¥K
1. Rêce sp³ukaæ pod bie¿¹c¹ wod¹.
2. Myæ je p³ynnym, ³agodnym, najlepiej bezzapachowym myd³em, które znajduje siê w podaj-
niku umieszczonym nieopodal umywalki.
3. Myæ rêce wed³ug podanej techniki:
a) zacz¹æ od pocierania wewnêtrznymi stronami d³oni,
b) nastêpnie pocieraæ wewnêtrzn¹ czêœæ prawej d³oni o grzbietow¹ czêœæ lewej d³oni i odwrotnie,
c) spleœæ palce i pocieraæ wewnêtrzn¹ czêœæ d³oni tak, by usun¹æ brud z przestrzeni miêdzy
palcami,
d) z³¹czyæ palce prawej d³oni i pocieraæ ich koñce o wewnêtrzn¹ czêœæ d³oni; powtórzyæ tê
czynnoœæ, zmieniaj¹c uk³ad r¹k,
e) zacisn¹æ lew¹ d³oñ na prawym kciuku i pocieraæ go obrotowo; po chwili post¹piæ w podob-
ny sposób, zamieniaj¹c rêce,
f) z³¹czyæ palce lewej d³oni i pocieraæ je okrê¿nym ruchem o wewnêtrzn¹ czêœæ prawej d³oni
i odwrotnie.
4. Sp³ukaæ rêce ciep³¹ wod¹.
5. Dok³adnie osuszyæ wymyte rêce jednorazowym, papierowym rêcznikiem. Zu¿yty rêcznik
wyrzuciæ do pojemnika pod umywalk¹.
6. Dezynfekcja r¹k:
– tylko sprawdzonym, skutecznym w walce z drobnoustrojami preparatem o przed³u¿o-
nym dzia³aniu (musi mieæ atest Pañstwowego Zak³adu Higieny),
– czas dezynfekcji oko³o 30 sekund; wcieraæ œrodek dezynfekuj¹cy przez oko³o 30 sekund
a¿ do wyschniêcia skóry – jeœli takie postêpowanie zaleca producent œrodka dezynfekuj¹-
cego,
– rêce sp³ukaæ ciep³¹ wod¹ – równie¿ jeœli zaleca to producent,
– zdezynfekowane w ten sposób rêce osuszyæ papierowym rêcznikiem,
– zu¿yty rêcznik wyrzuciæ do pojemnika do tego przeznaczonego.
UWAGA
Pojemniki na zu¿yte rêczniki powinny byæ tak skonstruowane, ¿e zu¿yty papier mo¿na wyrzuciæ
bez dotykania ich rêkoma. Mog¹ to byæ pojemniki typu „smok”, przy których pokrywê otwiera
siê za pomoc¹ przycisku no¿nego.
................................................
...................................................
Opracowa³ (data i podpis)
Zatwierdzi³ (data i podpis)
UWAGA
Plik z chomika:
BobBudowniczyW
Inne pliki z tego folderu:
Instukcja bhp przy wykonywaniu prac administracyjno-biurowych.pdf
(516 KB)
Instukcja bhp przy obsłudze szlifierki dwutarczowej.pdf
(28 KB)
instrukcja obsługi niszczarki do dokumentów.pdf
(518 KB)
Instrukcja bhp zakładu kosmetycznego.pdf
(130 KB)
Instrukcja bhp zakładu fryzjerskiego.pdf
(128 KB)
Inne foldery tego chomika:
AUDYTY
BUDOWLANE
FILMY BHP
INSTRUKCJE
JPG
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin