Gołąbki z ziemniakami Gessler.docx

(14 KB) Pobierz

Gołąbki z ziemniakami Gessler

- SKŁADNIKI:

 

    spora główka kapusty

    700 dag ziemniaków

    2 spore cebule

    1 jajo

    pół szklanki śmietany

    pół szklanki soku z kiszonej kapusty

    pół szklanki bulionu drobiowego, grzybowego lub warzywnego

    majeranek, sól, pieprz

    smalec

Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody. Kolejno zdejmować liście i zanurzać. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć na sicie lub gazie. Cebulę posiekać w drobną kostkę, poddusić na smalcu. Starte ziemniaki połączyć w misce z cebulą oraz jajkiem. Wyrobić masę doprawiając ją majerankiem, solą i pieprzem. Ziemniaczany farsz na gołąbki z ziemniakami układać na liściach kapusty i zawijać. Układać ciasno w garnku, podlać bulionem, który wcześniej trzeba wymieszać ze śmietaną. Dusić gołąbki z ziemniakami w sosie przez około 45 minut, na kwadrans przed końcem gotowania wlać sok z kapusty.

Kluski szwabskie- z chrupiącym boczkiem i cebulką

             

Składniki

NA KLUSKI:

- 500 g mąki

- 6 jajek

- sól

SOS

- 4 duże cebule

- 8 cienkich plasterków wędzonego boczku

- 40 g margaryny

- pęczek szczypiorku

- 400 g świeżo startego sera ementaler

- pieprz mielony

 

1. Mąkę, jajka, 100 ml wody i 1 łyżeczkę soli miksować mikserem aż na cieście pojawią się pęczherzyki powietrza i stanie się ono gładkie i błyszczące. Odstwić na 15 min.

2. Zagotować sporą ilość osolonej wody.

3. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Plastry boczku wytopić na patelni bez tłuszczu aż staną się chrupiące. Zdjąć boczek i na tłuszczu z patelni zezłocić cebulę.

4. Ciasto na kluski pokroić szerokim nożem. (Kluseczki powinny mieć ok. 9 cm długości) lub zwtrzeć na tarce prosto do gotującej się wody. Gdy wypłyną na powierzchnię odcedzić.

5. szczypiorek umyć, posiekać. Ok. 1/4 klusek przełożyć do dużej miski, posypać serem, doprawić pieprzem. Ponownie położyć warstwę klusek, sera i pieprzu. Czynność powtarzamy aż skończą się składniki.

6. Na koniec całość dokładmie mieszamy, na wierzch kładziemy cebulę i boczek, posypujemy szczypiorkiem i natychmiast podajemy.

 

Kluseczki są bardzo dobre, robie je nie tylko z boczkiem i cebulą ponieważ świetnie smakują gdy do garnka z odcedzonymi kluskami rozpuścimy trochę masła, dodamy 3- 4 jajka, sól, pieprz i szczypiorek i mieszamy, aż jajka się lekko zetną. Pyszne są też z sosem gorgonzola, carbonara, szpinakowym czy grzybowym.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin