CHRUPIACE BULECZKI
2 łyżki skrobi ziemniaczanej3 łyżki chudego mleka w proszku2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka serka homo lub jogurtu naturalnego szczypta soli1 jajkoWszystko wymieszać, nałożyć do foremek do muffinow (wyszlo 7), piec 10min w 180C.Można dodać słodzik i kakao - wyjdą chrupiące ciasteczka.CHRUPIACE BISZKOPTY MIGDALOWE(30 biszkoptów)2 łyżki otrąb pszennych 4 łyżki otrąb owsianychmały serek homogenizowany (150g) lub jogurt naturalny1 łyżka skrobi kukurydzianej2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniaaromat migdałowy2 łyżki słodziku do pieczeniaWszystkie skaldniki wymieszać, blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folia aluminiowa, nałożyć łyżeczką male porcje. Piec 20min w 180C. Zdjąć z blachy po ostudzeniu.
MAGDALENKI
1 łyżka otrąb pszennych2 łyżki otrąb owsianych2 jajka1 łyżeczka przyprawy do piernika
20 kropli aromatu maślanego lub waniliowego2 łyżki słodzika do pieczenia2 łyżki mleka w proszku2 łyżeczki proszku do pieczeniaOtręby zemleć. Jajka, przyprawę do piernika, zapach i słodzik ubijać przez minutę. Dodać resztę składników i ubijać minutę. Łyżkę masy nakładać do foremek. Piec 5-10 minut w 140C.
MUFFINY
4 jajka4 łyżki otrąb pszennych8 łyżek otrąb owsianych4 łyżki beztluszcowgo twarożku (lub serka homo) pol łyżeczki słodzikuaromat wedle uznania, bądź skorka cytrynowa/pomarańczowaRozgrzać piekarnik do 180 stopni. Białka ubić na piane, pozostałe składniki wymieszać i dodać do nich piane. Ciasto rozłożyć do foremek piec 20-30 minut
NUTELKA LIGHT
7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku 1 czubata łyżeczka odtłuszczonego kakao 3 czubate łyżki słodzika w proszku 8 kropli aromatu orzechowego 2 płaskie łyżki odtłuszczonego mleka w płynie MOZNA EWENTUALNIE DODAĆ : 1 żółtko ze średniej wielkości jajka Zmiksować razem mleko w proszku, kakao, słodzik aby uzyskać jednolitą masę bez grudek.Dodać mleko w płynie i ewentualnie 1 żółtko. Ręcznie wszystko wymieszać przez kilka minut, aż do otrzymania kremu o gładkiej i błyszczącej powierzchni.CHAŁWA Zrobić butelkę, tylko zamiast aromatu orzechowego dodać śmietankowy.Po zrobieniu kremu (nie dodawać żółtka, za to troszkę więcej mleka 0,5%) wrzucić 3 łyżki otrąb owsianych i wymieszać.
BARDZO CZEKOLADOWE CIASTECZKA1 łyżka kakao2 łyżki naturalnego serka homo lub jogurtu4 łyżki slodzika1 łyżka skrobi kukuaromat2 jajkaszczypta proszku do pieczeniaBiałka ubić. Wymieszać resztę składników i dodać delikatnie białka. Piec w mikrofali 3.30min na pełnej mocy (700W). Wyjąć z foremki. Spód będzie wilgotny. Ostudzić, pokroić na kawałki
NALESNIKI bez makina 1 naleśnik:1 jajko2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku1 łyżeczka chudego mleka w płynieewentualnie pol łyżeczki slodzikana 6-7 naleśników:3 jajka10 czubatych łyżek odtłuszczonego mleka w proszku1 łyżka chudego mleka w płynieewentualnie łyżka slodzikaJajka ubić jak na omlet, dodać mleko w proszku, słodzik. Jeżeli masa jest odpowiednio gęsta nie należy dodawać mleka w płynie. Mleko w proszku nie powinno sie całkowicie rozpuścić (to trzyma ciasto).Patelnia powinna byc bardzo dobrze rozgrzana (można przetrzeć ręcznikiem papierowym z kilkoma kroplami oleju)
LEKKIE NALESNIKI2 jajka2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszkułyżeczka slodzikaJajka ubić, dodać resztę składników i smażyć na bardzo gorącej patelni
FAHITAS1 łyżka otrąb owsianych1 białko1 czubata łyżka serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnegoszczypta soli1 łyżeczka wodyOtręby zmielić jak najdrobniej. Białko ubić na piane (nie sztywna), dodać otręby, serek, wodę i sol. Ubijać przez minutę do otrzymania jednolitego ciasta. Usmażyć jak naleśnik. Nie należy doprowadzić do zarumienienia. Posmarować farszem. Można je podgrzać i zrumienić w piekarniku.
FARSZ:150g kurczaka (pierś, udko)2 male papryki1 pomidorząbek czosnku1 łyżeczka przyprawy meksykańskiejSol, pieprzUgotować kurczaka I pokroić w podłużne paski. Paprykę pokroić w paski, obranego pomidora w kostkę, posiekać czosnek. Czosnek zrumienić na patelni, dodać wodę, pomidora I gotować przez 5-10 minut do otrzymania puree. Dodać paprykę i 50ml wody, gotować kolejne 10 minut. Dodać kurczaka, przyprawy, dusić 5 minut, doprawić. Dozwolone w każdej fazie diety. W fazie I nie należy używać warzyw.Warianty:- zamienić kurczaka na mielone mięso, indyka, wołowinę- dodać pomidorki koktajlowe, zioła- zioła meksykańskie zamienić mieszanka papryki, kolendry, kminku, oregano, pietruszki i chilli- zamiast czosnku można dodać cebule
CHIPSY15-20 sztuk2 czubate łyżki otrąb owsianych lub 1.5 łyżki otrąb owsianych i pol łyżki pszennych1 łyżka skrobi kukurydzianej1.5 łyżeczki proszku do pieczenia2 białka 1 łyżka slodzika30-40ml cieplej wody50g jogurtu naturalnegoSzczypta soliAromat (zioła, musztarda, przyprawy)Miksować otręby, skrobie, proszek I słodzik przez 5 minut do otrzymania drobnego pudru. Dodać białka I ubijać przez minutę. Dodać jogurt, ciepłą wodę, aromat i ubijać do utrzymania jednolitej masy.Blachę wyścielić folia aluminiowa (dla lepszego efektu), kłaść male plaski łyżeczka, zostawiając odstęp pomiędzy nimi. Odstawić na 5 minut.Piec na najniższej półce przez 15-20 min w 160C. Gdy tylko sie przyrumienia wyjąć z piekarnika. Należy uważać by nie przypiec ich za bardzo bo będą gorzkie.Pozostawić do wystygnięcia, ostrożnie zdjąć folie. Jeżeli nie sa dostatecznie chrupiące, ułożyć na tacce I pozostawić do wyschnięcia. Można przechowywać w hermetycznym naczyniu przez 3 miesiące.
MARCHEWKOWY POTWOR LIGHTMożna pochłonąć cale ciasto jako dzienna porcje1 kubek startej drobniutko marchewki (surowej) - można odcisnąć, żeby nie było za dużo soku - to nam zagęści ciasto - z mniejsza ilością otrębów w wersji light wygodzi płynne, wiec warto. 1 łyżka skrobi kukurydzianej1 łyżka otrębów pszennych2-3 łyżek otrębów owsianych2 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli1 łyżeczka cynamonu2 male jajka2 łyżki srednio kopiaste melasy (można dać słodzik - ze okolo 3-4 łyżek)100 ml jogurtu naturalnego 0% (albo mały kubek- ja daje na oko)1 łyżeczka aromatu waniliowego w płynieOtręby pewnie można zmielić - ja nie miałam czym, wiec poszły takie jakie były.Do dużej miski dać otręby, skrobie, sodę, sol, cynamon wymieszać na sucho razem.Melase rozpuścić w łyżeczce cieplej wody i ubić mikserem razem z jajkami i aromatem, przelać do dużej miski z otrębami. Dodać marchew, jogurt, wszytko porządnie wymiksowac.Przełożyć mase do foremki silikonowej na keks, więc nie trzeba smarowac, czy tez wykladac papierem.Do piekarnika na środkową półkę na 175 stopni na okolo 40-45 minut na termoobiegu. Ja zawsze "dopiekam" jeszcze ciasta przez dodatkowe 5-10 minut.Po wyjęciu warto odwrócić do gory nogami ciasto, wtedy wilgoc nieodparowana z dolnej czesci foremki przechodzi rowno do tej wysuszonej na gorze.
NAPOLEONKACIASTO3 łyżki otrąb owsianych1 łyżka skrobi kukurydzianej2 łyżki slodzika1 łyżka mleka w proszku2 jajka6 łyżek serka homo lub gęstego jogurtu nat1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sodypol łyżeczki zapachu pomarańczowegoWszystkie składniki wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 25 min w 180C. Przeciąć w polowie. Po upieczeniu było miękkie wiec dosuszyłam jeszcze na samej kratce 15min w 120C na chrupiaco. KREM1/2l mleka3 żółtka2 łyżki slodzika (mozna dac wiecej, bo troche malo slodkie)2 łyżki skrobi kuku2 łyżki żelatynyzapach waniliowyŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Resztę produktow wymieszać w miseczce, wlać do mleka i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając do zagotowania. Schłodzić. Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ciasto. Posypać słodzikiem. Odstawić do lodowki do stężenia.
PLACUSZKI SEROWE NA SŁODKO
(ok 10 szt)
10dag twarogu chudego 200ml jogurtu 0,1% (Milk Land z TESCO)3 białka jajek2 łyżki mąki kukurydzianej3 rozkruszone tabletki słodzika (jak ktoś chce mocno słodkie to 6)Zmiksować razem i smażyć bez tłuszczu na patelni. można dodać cynamon
SOS
1 łyżka jogurtu 0,1% Milk Land i 2 tabletki słodziku rozkruszone. Smarować i jeść.
HERBATNIKI 1 łyżka otrąb pszennych,2 łyżki otrąb owsianych,3 rozpuszczone tabletki słodziku,2 białka1 żółtkoaromat waniliowyOtręby mielimy na puch, dodajemy do nich żółtko, słodzik i aromat. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą otrębową. Nastawiamy piekarnik na 180stopni. Jeżeli mamy jakieś foremki to możemy je wykorzystać, ja niestety nie miałam, ale poradziłam sobie inaczej - blachę wyłożyłam aluminiową folię, na której rozsmarowałam całą masę (grubość ok. 0,5cm). Włożyłam na 3 minuty do piekarnika, a następnie jak wierzchnia warstwa zrobiła się troszeczkę twarda pokroiłam wszystko w kwadraty - tak by wyszły herbatniki. Włożyłam znów do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu odrywałam z łatwością od folii (?! mnie też to zdziwiło), a to że je wcześniej pokroiłam ułatwiło mi ich połamanie.
SERNIKKostka twarogu 0% - 250g3 jajka15-20 tabletek słodziku6 łyżek otrąb owsianychparę kropel zapaszku - najlepiej migdałowy, ja dałam śmietankowy, nadaje się także skórka z cytrynykilka kropel cytryny łyżeczka proszku do pieczeniaTwaróg mieszamy z żółtkami, otręby mielimy ze słodzikiem na puch, łączymy to z proszkiem, zapachem i twarogiem. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą.Piekłam jakieś 45 minut w ok. 190 stopniach. Czekałam aż się delikatnie zrumieni. W foremce o średnicy ok. 20 cm, obłożonej papierem do pieczenia.Urósł na 5 cm, po czym opadł do 2 cm :PPyszny jest, dałam 15 t. słodziku i jest taki delikatnie słodki, coś jak stężały budyń tyle, że serowy. Jadłam z serkiem wiejskim na słodko. Najlepszy jeszcze ciepły. Dałam trochę więcej niż 6 łyżek otrąb, bo w młynku miałam już trochę zmielonych.
SERNIK250g serka 3 jajka18 tabletek słodzikałyżka kawy rozpuszczalnej (Tchibo się nieźle komponuje )6 łyżek otrąb owsianych (mielimy na puch razem ze słodzikiem)parę kropel zapachu śmietankowegołyżeczka proszku do pieczeniaKawę rozpuszczamy z 2 tabletkami słodzika w łyżce gorącej wody. Można także, zamiast kawy dosypać kakao (czubatą łyżeczkę), zrobiłam tak i wyszedł bardzo smaczny - zrobiłam ciemną warstwę między białymi i wyszedł ładny taki. Do serka dodajemy wszystkie składniki prócz białek i nic nie mieszamy, dopiero po dodaniu ubitej piany. Następnie odkładamy do osobnej miski kilka łyżek masy i mieszamy z kawą. Do wyłożonej papierem foremki (śr. 20 cm) wylewamy masę i można porobić łatki z masy kawowej i zalać białą, albo rozsmarować po wierzchu. Piec 60 minut w 200 stopniach. To też zależy od piekarnika i jak często go otwieracie. Trzeba sprawdzać patyczkiem, czy już suchy w środku.Oczywiście, jak ktoś nie lubi smaku kawy, może to pominąć i zrobić 1 smak.Podawać z kleksem serka homo ze słodzikiem.
CIASTO JOGURTOWE(4 średniej wielkości foremki silikonowe) 5 łyżek otrębów owsianych4 łyżki otrębów pszennychPół serka homogenizowanegoPół dużego jogurtu naturalnego3-4 łyżki mleka w proszku, rzecz jasna odtłuszczonego.3 jajka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaok. 20 tabletek słodzika, zależy kto jak bardzo słodkie lubi ;]Kilka kropel zapachu migdałowego i kilka śmietankowegoWszystko mieszamy, słodzik dobrze jest wcześniej rozgnieść na pył na łyżce wtedy lepiej się rozpuszcza, chyba że ktoś ma słodzik w proszku to inna bajka. Przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika (rozgrzany do ok 180 stopni) na 30-35 minut. Sprawdzamy co jakiś czas patyczkiem drewnianym, czy jest już dobre w środku.
SEROWE KOPYTKA
kostka chudego twarogu,1 jajko2-3 łyżki skrobi kukuWszystko wymieszać, i zrobić kopytka i na gotującą sie wodę i gotowe. Można jeść na słodko, lub po dodaniu pieprzu i ulubionych źiół jako dodatek do mięsa
BUDYŃ CZEKOLADOWY
2 szkl. mleka 0-0,5 %2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej1 łyżka kakao (raczej płaska, bo wyjdzie mocne bardzo, chyba że ktoś lubi)2-3 krople olejku śmietankowegoMleko zagotowujemy, w osobnej misce mieszamy skrobię, olejek i kakao w części mleka. Można też darować sobie kakao i dodać kilka kropel więcej olejku i machnąć śmietankowy. Kiedy mleko się gotuje dodajemy mieszankę. Gotujemy 3-5 minut, aż zgęstnieje i zniknie mączny posmak. Wyszły mi 2,5 salaterki, akurat na 2 dni.
HAMBURGERY Z INDYKA Z SOSEM JOGURTOWYM30 dag mięska z piersi indyka1mała cebula1 łyżka otrąb owsianychszczypta ostrej papryki mielonejszczypta soliszczypta pieprzu
Mięso mielimy, dodajemy wszystkie składniki, wyrabiamy. Formujemy płaskie kotlety. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej bez tłuszczu.Sos jogurtowymały jogurt 0%2 ząbki czosnkupieprz trochę solikawałek posiekanego szczypiorkuŁączymy wszystkie składniki( oczywiście czosnek wyciskamy.
NALEŚNIKI BERLINIANKIilość: 6 szt.2 jajka (dość duże)1/2 szkl. mleka1 płaska łyżka skrobi kukurydzianejKilka ziarenek soli, bo szczypta to to nie była szczypta cynamonu (jeśli mają być na słodko)Pomieszać energicznie, trzepaczką, co by nieco ruchu zaliczyć i na gorący teflon. Ciasto wyszło bardzo rzadkie, ale nie ma się czym przejmować, bo ładnie się ścina. Cieniutkie brzegi trzeba podważyć i jak całość się zetnie przewrócić(odrywałam ręką, bałam się, że łopatka je rozwali), ładnie podrumienić. Są elastyczne Jeśli będą przywierały przetrzyjcie patelnię ręcznikiem z kropelką oleju. Poza tym patelnia musi być cały czas mocno rozgrzana - można to sprawdzić tak - kilka kropel wody na patelnię, jeśli tańczą jak rtęć, patelnia jest dobrze rozgrzana.
Farsz:kostka twarogu (250g)5 t. słodzikacynamon2-3 łychy jogurtu nat. Wymieszać, zawinąć naleśniki i podrumienić, bo ciepłe są znacznie smaczniejsze i wcinać. (Podczas rumienienia wycieka z twarogu woda, ale nie ma to wpływu na smak, są jedynie wilgotniejsze)Polałam całość posłodzonym serkiem homo.
BOLOŃSKI TORT NALEŚNIKOWY(Porcja dla 1 osoby (na cały dzień)
· 6 naleśników Berlinianki
· ...
no_idea