INSTRUKCJA BHPPRZY OBSŁUDZE PIŁY KOLBE DO MIĘSA.doc

(22 KB) Pobierz

INSTRUKCJA BHP

PRZY OBSŁUDZE PIŁY KOLBE DO MIĘSA

 

I. Obsługiwać piłę może tylko osoba, która:

• Ukończyła 18 lat.

• Posiada dobry stan zdrowia.

• Została przeszkolona i zapoznana z bezpieczną obsługą technologiczną piły i złożyła egzamin z

  wynikiem pozytywnym.

Il. Przed rozpoczęciem pracy należy:

• Przygotować niezbędne pomoce warsztatowe.

• Sprawdzić stan techniczny maszyny, czy nie ma uszkodzeń kabla elektrycznego oraz czy wtyczka

   jest prawidłowo umocowana.

• Sprawdzić czy osłony są założone na właściwych miejscach.

• Włączyć wtyczkę do gniazda sieciowego, oraz sprawdzić czy nie ma przebicia prądu przez dotyk

   zewnętrzną częścią dłoni.

UWAGA !

Maszynę można uruchomić tylko po zamknięciu i zablokowaniu drzwiczek oraz sprawdzeniu kierunku obrotu silnika. Brzeszczot piły powinien przesuwać się ku dołowi.

III. W czasie pracy maszyny zabrania się:

• Chwytać za pracujące narzędzia.

• Wkładać rąk do strefy wejściowej i wyjściowej maszyny.

• Demontować elektrycznych i mechanicznych urządzeń bezpieczeństwa.

• Regulowania maszyny oraz ustawiania.

• Odwracania uwagi od wykonywanej pracy.

IV. W przypadku wystąpienia awarii należy:

• Wyłączyć maszynę spod napięcia przez wyjęcie wtyczki z gniazda sieciowego.

• Zgłosić awarię swemu przełożonemu.

• Maszynę zabezpieczyć za pomocą tablic ostrzegawczych.

• Maszynę po usunięciu awarii może pracownik uruchomić dopiero po otrzymaniu zgody swego

  przełożonego.            

 

UWAGA !

Każdy zaistniały wypadek przy pracy natychmiast zgłaszać swojemu przełożonemu. W razie zaistnienia wypadku przy pracy, pozostawić stanowisko w takim stanie w jakim zaistniał wypadek, aż do czasu przybycia zespołu powypadkowego.

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin