Szczawiowa na zimno.pdf

(39 KB) Pobierz
4243995 UNPDF
Szczawiowa na zimno
Składniki
Półtora litra bulionu z kurczaka (może być z kostki), 20 dag
szczawiu, cebula, 2 żółtka, 3/4 szklanki gęstej śmietany, 2 jaja
ugotowane na twardo, łyżka oliwy, łyżka cukru, sól
Sposób przyrządzania
Liście szczawiu przebrać, usunąć ogonki, opłukać, osączyć i posiekać. Cebulę pokroić w
kosteczkę i razem ze szczawiem poddusić w łyżce oliwy. Bulion zagotować, dodać
szczaw i cukier, gotować 2-3 minuty, zdjąć z ognia. Żółtka dokładnie roztrzepać ze
śmietaną, rozprowadzić szklanką gorącej zupy, wlać do garnka, wymieszać. Ostudzoną
zupę wstawić na godzinę do lodówki. Do każdego talerza zupy włożyć połowę jaja.
Podawać z krakersami lub paluszkami z sezamem. (100 g - 65 kcal).
 
4243995.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin