Krem z brokułów.pdf

(29 KB) Pobierz
4243965 UNPDF
Krem z brokułów
Składniki
1,5 kg brokułów, pół małego selera, 2,5 litra bulionu (może być z kostki), szklanka
śmietany 22%, 3 żółtka, 15 dag startego parmezanu, 3/4 szklanki śmietanki 30%, pół
łyżeczki gałki muszkatołowej, listki bazylii lub pietruszki do przybrania, sól, pieprz.
Sposób przyrządzania
Brokuły oraz seler umyć, obrać, pokroić na małe kawałki i gotować 15 min. w bulionie, po
czym przestudzić i zmiksować. Dodać ser, przyprawy i gotować, mieszając, aż składniki
się połączą. Zdjąć z ognia i starannie wymieszać ze śmietaną roztrzepaną ze żółtkami.
Kremówkę ubić na sztywno. Zupę wlać do filiżanek, udekorować łyżeczką bitej śmietanki
oraz listkiem bazylii lub pietruszki. Osobno podać groszek ptysiowy.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin