Krem cebulowo-grzybowy.pdf

(42 KB) Pobierz
4243964 UNPDF
Krem cebulowo-grzybowy
Składniki
40 dag świeżych grzybów mieszanych (najlepiej borowików,
kurek, maślaków), 4 cebule, 3 dag masła, 2 łyżki mąki, łyżka
oleju, łyżka posiekanej natki pietruszki, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na wąskie paski, udusić w maśle, zagęścić mąką
wymieszaną z niewielką ilością wody. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, zalać
pięcioma szklankami osolonej wody (jeśli ktoś lubi, może dodać trochę kminku i startej
gałki muszkatołowej) i ugotować. Gdy będzie miękka, zmiksować ją z wywarem i częścią
grzybów. Wlać zupę do garnka zresztą duszonych grzybów, wymieszać, podgrzać,
przyprawić do smaku, posypać natką. Podawać z grzankami z bułki. (100 g - 55 kcal).
 
4243964.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin