przyprawa do piernika domowa.txt

(0 KB) Pobierz
Składniki:

    * 50 g kory cynamonu
    * 20 g suszonego imbiru

    * 15 g goździków, całych
    * 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
    * 10 g gałki muszkatołowej
    * 10 g ziela angielskiego
    * 10 g czarnego pieprzu
    * 5 g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek (niekoniecznie, nie wszystkim smakuje)


Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia kawy (najlepiej), zetrzeć na specjalnej drobnej tarce lub utłuc w moździerzu. Wymieszać.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chronić przed słońcem. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i dość pieprzna (można zmniejszyć ilość pieprzu).

Na 1 kg mąki przeciętnie należy dawać około 3 - 4 łyżek przyprawy, w zależności od upodobań.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin