Placek po węgiersku.docx

(14 KB) Pobierz

Placek po węgiersku

Składniki

Na placki

·         4 ziemniaki

·         1 jajko

·         3 łyżki mąki

·         sól, pieprz

·         margaryna

Na gulasz:

·         30 dag mięsa wieprzowego gulaszowego

·         1 cebula

·         po pół papryki czerwonej i zielonej

·         2 ząbki czosnku

·         kostka rosołowa

·         2 pomidory

·         koncentrat pomidorowy

·         mąka

·         przyprawy:sól, pieprz, lubczyk, ostra si słodka papryka, koperek, czosnek granulowany, bazylia

·         margaryna do smażenia

ponadto:

·         śmietana

·         ulubiona surówka

Gulasz pomidorowo - paprykowy:

·         mięso kroimy na kawałki

·         na patelni rozgrzewamy margarynę i wrzucamy na nią mięso

·         dodajemy do mięsa kostkę rosołową i podsmażamy na złocisty kolor

·         następnie zalewamy mięso 2 szklankami wrzątku

·         papryki kroimy w kostkę, cebulę w piórka, pomidory spażamy i kroimy w kostkę, czosnek siekamy

·         do gotującego miesa dorzucamy warzywa

·         dusimy pod przykryciem ok. 40 min aż mięso będzie miękkie, co jakiś czas mieszając i w razie konieczności dolewając wody

·         następnie dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (jeśli jest zbyt kwaśny dodajemy odrobinę cukru)

·         przyprawiamy do smaku podanymi przyprawami, pamiętając, że gulasz powinien być dość pikantny

·         w szklance rozrabiamy 2 łyżki mąki z odrobiną zimnej wody, dolewamy to do gulaszu w celu zagęszczenia

·         na końcu dosypujemy posiekany koperek

Placki ziemniaczane

·         ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach

·         do startych ziemniaków wbijamy jajko,solimy pieprzymy

·         mieszamy i dodajemy mąkę aby uzyskac odpowiednią gęstość

·         na patelni rozgrzewamy tłuszczy

·         wlewamy ciasto na patelnie tworząc dość duży i cienki placek

·         smażymy placek z obu stron

na złoty kolor

·         smażymy placki do wyczerpania ciasta

Na upieczone placki nakładamy gulasz i składamy placek na pół. Z wierzchu polewamy śmietaną. Podajemy z surówką. Smacznego!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin