Placek po węgiersku
Składniki
Na placki
· 4 ziemniaki
· 1 jajko
· 3 łyżki mąki
· sól, pieprz
· margaryna
Na gulasz:
· 30 dag mięsa wieprzowego gulaszowego
· 1 cebula
· po pół papryki czerwonej i zielonej
· 2 ząbki czosnku
· kostka rosołowa
· 2 pomidory
· koncentrat pomidorowy
· mąka
· przyprawy:sól, pieprz, lubczyk, ostra si słodka papryka, koperek, czosnek granulowany, bazylia
· margaryna do smażenia
ponadto:
· śmietana
· ulubiona surówka
Gulasz pomidorowo - paprykowy:
· mięso kroimy na kawałki
· na patelni rozgrzewamy margarynę i wrzucamy na nią mięso
· dodajemy do mięsa kostkę rosołową i podsmażamy na złocisty kolor
· następnie zalewamy mięso 2 szklankami wrzątku
· papryki kroimy w kostkę, cebulę w piórka, pomidory spażamy i kroimy w kostkę, czosnek siekamy
· do gotującego miesa dorzucamy warzywa
· dusimy pod przykryciem ok. 40 min aż mięso będzie miękkie, co jakiś czas mieszając i w razie konieczności dolewając wody
· następnie dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (jeśli jest zbyt kwaśny dodajemy odrobinę cukru)
· przyprawiamy do smaku podanymi przyprawami, pamiętając, że gulasz powinien być dość pikantny
· w szklance rozrabiamy 2 łyżki mąki z odrobiną zimnej wody, dolewamy to do gulaszu w celu zagęszczenia
· na końcu dosypujemy posiekany koperek
Placki ziemniaczane
· ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach
· do startych ziemniaków wbijamy jajko,solimy pieprzymy
· mieszamy i dodajemy mąkę aby uzyskac odpowiednią gęstość
· na patelni rozgrzewamy tłuszczy
· wlewamy ciasto na patelnie tworząc dość duży i cienki placek
· smażymy placek z obu stron
na złoty kolor
· smażymy placki do wyczerpania ciasta
Na upieczone placki nakładamy gulasz i składamy placek na pół. Z wierzchu polewamy śmietaną. Podajemy z surówką. Smacznego!
martunia.n