Gyrosowa szynka
Składniki
30-40 dag szynki wieprzowej6 pieczareksól, przyprawa do gyrosa3 łyżki mąki pszennej
olejSOS:2 łyżeczki musztardy stołowej3 łyżki śmietany3 łyżki majonezu light4 łyżki wody2 ząbki czosnku2 małe cebule1 łyżeczka tartego chrzanuvegeta, przyprawa do gyrosa, papryka słodka mielonaewentualnie 1 płaska łyżeczka cukru
Szynkę pokroić w cienkie paski, troszkę posolić, przyprawić obficie przyprawą do gyrosa i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć mięso.Przygotować sos, cebulę pokroić jak kto lubi, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać wszystkie składniki
, przyprawić, jeśli chcemy żeby sosik był ciut słodki to dodać cukier, bez cukru wychodzi odrobinkę kwaskowate.W naczyniu żaroodpornym układać warstwowo: mięso, pieczarki, sos.Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 200oC
przez 35-40 minut.SMACZNEGO!!!!
martunia.n