Gyrosowa szynka.docx

(52 KB) Pobierz

Gyrosowa szynka

 

Składniki

30-40 dag szynki wieprzowej
6 pieczarek
sól, przyprawa do gyrosa
3 łyżki mąki pszennej


olej

SOS:
2 łyżeczki musztardy stołowej
3 łyżki śmietany
3 łyżki majonezu light
4 łyżki wody
2 ząbki czosnku
2 małe cebule
1 łyżeczka tartego chrzanu
vegeta, przyprawa do gyrosa, papryka słodka mielona
ewentualnie 1 płaska łyżeczka cukru

Szynkę pokroić w cienkie paski, troszkę posolić, przyprawić obficie przyprawą do gyrosa i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć mięso.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=105181

Przygotować sos, cebulę pokroić jak kto lubi, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać wszystkie składniki

, przyprawić, jeśli chcemy żeby sosik był ciut słodki to dodać cukier, bez cukru wychodzi odrobinkę kwaskowate.

W naczyniu żaroodpornym układać warstwowo: mięso, pieczarki, sos.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=105182
Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 200oC

przez 35-40 minut.
http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=105183SMACZNEGO!!!!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin