Zrazy pieczone w kapuście z grzybami
Składniki
· 4 plastry mięsa wieprzowego np. z karkówki, łopatki lub szynki
· ok. 50 dag kiszonej kapusty (może być z marchewką)
· 10 dag suszonych grzybów
· 2 cebule
· 2 kostki pieczeniowa
· sól, pieprz, czosnek granulowany
· mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy
· cebulę kroimy w kosteczke i podsmażamy na tłuszczu
· kapustę siekamy drobno i dodajemy do cebuli
· grzyby namaczamy, kroimy drobno i dodajemy razem z wodą do kapusty
· podsmażamy wszystko aż kapusta zmięknie, w razie konieczności podlewamy wodą, solimy i pieprzymy i przyprawiamy czosnkiem granulowanym
· część kapusty z grzybami zawijamy w zrazach, spinamy wykałaczkamy
· takie zrazy podsmażamy na tłuszczu aż zrumienieją
· przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy resztą kapusty
· kostki pieczeniowe rozrabiamy z 2 szklankami gorącej wody i wlewamy do naczynia żaroodpornego
· wstawiamy zrazy pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180oC i pieczemy niecałą godzinę, pamiętajac aby kapusta nie była zbyt sucha (aby cała woda się nie wygotowała)
· tłuszcz do smażenia
martunia.n