Zrazy pieczone w kapuście z grzybami.docx

(13 KB) Pobierz

Zrazy pieczone w kapuście z grzybami

Składniki

·         4 plastry mięsa wieprzowego np. z karkówki, łopatki lub szynki

·         ok. 50 dag kiszonej kapusty (może być z marchewką)

·         10 dag suszonych grzybów

·         2 cebule

·         2 kostki pieczeniowa

·         sól, pieprz, czosnek granulowany

·         mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy

·         cebulę kroimy w kosteczke i podsmażamy na tłuszczu

·         kapustę siekamy drobno i dodajemy do cebuli

·         grzyby namaczamy, kroimy drobno i dodajemy razem z wodą do kapusty

·         podsmażamy wszystko aż kapusta zmięknie, w razie konieczności podlewamy wodą, solimy i pieprzymy i przyprawiamy czosnkiem granulowanym

·         część kapusty z grzybami zawijamy w zrazach, spinamy wykałaczkamy

·         takie zrazy podsmażamy na tłuszczu aż zrumienieją

·         przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy resztą kapusty

·         kostki pieczeniowe rozrabiamy z 2 szklankami gorącej wody i wlewamy do naczynia żaroodpornego

·         wstawiamy zrazy pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180oC i pieczemy niecałą godzinę, pamiętajac aby kapusta nie była zbyt sucha (aby cała woda się nie wygotowała) 

·         tłuszcz do smażenia

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin