ęłęóKapuśniak
Składniki:40-50dkg kapusty kiszonejmarchew 1szt.pietruszkakawałek seleraziemniakicebulakawałek boczku najlepiej wędzonegomajeranek, pieprz, kostka rosołowaziele ang., liść laurowyWykonanie:Kapustę jeśli długa pokroic na drobno,zalać wodą,gotować,wrzucić ziele ang,liść laurowy.Marchew zetrzeć na grubych oczkach dorzucić do kapusty oraz resztę całych warzyw.Boczek pokroić w słupki,wrzucić na patelnię z 2 lyżkami rozgrzanego oleju (wtedy lepiej się wytopi) dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę,podsmażyć i wrzucić do gotujacej się kapusty.Można dodać kostkę rosołową.Sypnąć majeranku i gotowac do miękkości kapusty.Ziemniaki ok. 5 sztuk pokroić w kosteczke i ugotować w osobnym garnku z dodatkiem soli.Gdy kapusta miekka dorzucić ziemniaki,ja wlewam je razem z wodą w której się gotowały jesli kapusta jest zbyt gesta.Przygotować zasmażkę, na patelnię z masłem lub olejem sypnać 1-2 łyżki mąki,mieszać, lekko zrumienić po czym dodac do kapuśniaku energicznie mieszając by nie zrobiły się kluski(najlepiej trzepaczką tzw. rózgą).Sypnąć majeranku,świeżo zmielonego pieprzu a gdy za kwaśny można dodać trochę cukru.Chwilę zagotować i zupa gotowa.Najlepsza jest na drugi dzień, nabiera wtedy smaku lub po odstaniu np. godzinę po ugotowaniu.
RUUKKI