Kapuśniak.rtf

(2 KB) Pobierz

                                                                             

 

 

                                                                                  ęłęóKapuśniak

 

 

 

Składniki:
40-50dkg kapusty kiszonej
marchew 1szt.
pietruszka
kawałek selera
ziemniaki
cebula
kawałek boczku najlepiej wędzonego
majeranek, pieprz, kostka rosołowa
ziele ang., liść laurowy
Wykonanie:
Kapustę jeśli długa pokroic na drobno,zalać wodą,gotować,wrzucić ziele ang,liść laurowy.

Marchew zetrzeć na grubych oczkach dorzucić do kapusty oraz resztę całych warzyw.Boczek pokroić w słupki,wrzucić na patelnię z 2 lyżkami rozgrzanego oleju (wtedy lepiej się wytopi) dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę,podsmażyć i wrzucić do gotujacej się kapusty.Można dodać kostkę rosołową.Sypnąć majeranku i gotowac do miękkości kapusty.Ziemniaki ok. 5 sztuk pokroić w kosteczke i ugotować w osobnym garnku z dodatkiem soli.Gdy kapusta miekka dorzucić ziemniaki,ja wlewam je razem z wodą w której się gotowały jesli kapusta jest zbyt gesta.Przygotować zasmażkę, na patelnię z masłem lub olejem sypnać 1-2 łyżki mąki,mieszać, lekko zrumienić po czym dodac do kapuśniaku energicznie mieszając by nie zrobiły się kluski(najlepiej trzepaczką tzw. rózgą).Sypnąć majeranku,świeżo zmielonego pieprzu a gdy za kwaśny można dodać trochę cukru.Chwilę zagotować i zupa gotowa.Najlepsza jest na drugi dzień, nabiera wtedy smaku lub po odstaniu np. godzinę po ugotowaniu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin