ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA.docx

(10 KB) Pobierz

ZIEMNIACZANA  ZAPIEKANKA

 

 

  * > 1 kg ziemniaków

    * > 0,5 kg mięsa mielonego

    * > 3 marchewki

    * > 1 średniej wielkości seler

    * > 2 duże cebule

    * > 2 ząbki czosnku

    * > 20 dag sera żółtego

    * > Vegeta, sól, pieprz, papryka słodka

 

 

> Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i gotować chwilę w osolonej wodzie.

 

> Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso, marchew, seler, cebulę oraz czosnek. Wszystko dusimy do miękkości i przyprawiamy do smaku Vegetą, solą, pieprzem oraz słodką papryką.

 

> W naczyniu żaroodpornym najpierw rozkładamy podgotowane ziemniaki, następnie farsz mięsno-warzywny. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na 25 minut. Posypujemy serem i wstawiamy jeszcze na 5 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin