ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA
* > 1 kg ziemniaków
* > 0,5 kg mięsa mielonego
* > 3 marchewki
* > 1 średniej wielkości seler
* > 2 duże cebule
* > 2 ząbki czosnku
* > 20 dag sera żółtego
* > Vegeta, sól, pieprz, papryka słodka
> Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i gotować chwilę w osolonej wodzie.
> Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso, marchew, seler, cebulę oraz czosnek. Wszystko dusimy do miękkości i przyprawiamy do smaku Vegetą, solą, pieprzem oraz słodką papryką.
> W naczyniu żaroodpornym najpierw rozkładamy podgotowane ziemniaki, następnie farsz mięsno-warzywny. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na 25 minut. Posypujemy serem i wstawiamy jeszcze na 5 minut.
E....v