SZPINAK Z RYŻEM.doc

(21 KB) Pobierz

Szpinak z ryżem

 

To w sumie prawie takie jak risotto, bo ma soczysta konsystencje i bardzo zdrowe.

 

Składniki:

1 kg szpinaku

1-2 duże cebule

2 zielone cebulki lub szczypior

ok, 400 gram ryżu

5-6 łyżek oliwy z oliwek

sok z 1cytryny

1-2 ząbki czosnku zmielone

pęczek koperku posiekany

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i odcinamy korzonki , dobrze pluczemy i parzymy we wrzacej wodzie, odstawiamy do ostygniecia. Nastepnie kroimy i odciskamy troche soku.Rozgrzewamy oliwe, wrzucamy cebulki, szklimy, dodajemy szpinak, mieszamy i dusimy. Dodajemy przyprawy, czosnek, koperek i podlewamy 2 szklankami wody. Gdy bedzie prawie miekki dodajemy ryz i znow p[odlewamy 2 szklankami wody. Ciagle mieszamy aby sie nie przypalil.Cytryne mozemy dodac w trakcie gotowania razem z przyprawami lub jak ktos nie lubi dOPRAWIC NA TALERZU.gOTUJEMY NA MALYM OGNIU POD PRZYKRYWKA.Potrawa jest gotowa gdy ryz zmieknie. Podajemy polane cytryna i oliwa. Smacznego Mala ciekawostka jak danie wyjdzie za bardzo slone wlejcie troche mleka i podgotujcie

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin