Białka.pdf

(2078 KB) Pobierz
Białka
Krzysztof Solarz
Zakład Medycy Sportu i
Żywienia
Wrocław 2012
1074617166.040.png 1074617166.041.png 1074617166.042.png 1074617166.043.png 1074617166.001.png 1074617166.002.png
Plan prezentacji
1. Budowa i rola białek.
2. Źródła białek w pożywieniu.
3. Rola białka w wysiłku fizycznym.
1074617166.003.png 1074617166.004.png 1074617166.005.png 1074617166.006.png 1074617166.007.png 1074617166.008.png
Po spożywamy pożywienie?
Węglowodany
Tłuszcze
Białka (częściowo)
Energia
Białka
Lipidy:
• fosfolipidy
• glikolipidy
• cholesterol
Składniki mineralne: Ca, P, S,
Fe, J
Składniki
budulcowe
Regulacja
Witaminy
Białka
Składniki mineralne
Błonnik
1074617166.009.png 1074617166.010.png 1074617166.011.png 1074617166.012.png 1074617166.013.png 1074617166.014.png 1074617166.015.png 1074617166.016.png 1074617166.017.png 1074617166.018.png 1074617166.019.png 1074617166.020.png
 
Białka
gr. protos (pierwszy,najważniejszy)
Sucha masa komórek – 50% białka.
Występują we wszystkich żywych
organizmach i wirusach.
Każdy żywy organizm ma zdolność do
syntezy białek.
20% masy ciała człowieka.
Złożona budowa.
Składają się głównie z C, O, H, N, S.
1074617166.021.png 1074617166.022.png 1074617166.023.png 1074617166.024.png 1074617166.025.png 1074617166.026.png 1074617166.027.png 1074617166.028.png 1074617166.029.png 1074617166.030.png 1074617166.031.png
Budowa białek
1074617166.032.png 1074617166.033.png 1074617166.034.png 1074617166.035.png 1074617166.036.png 1074617166.037.png 1074617166.038.png 1074617166.039.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin