AH1N1 - profilaktyka.pdf

(237 KB) Pobierz
B_pracy-2009_05-sklad3.indd
Wirus A(H1N1)
Drogi zaka¿enia i profilaktyka
29 kwietnia 2009 r. dr Margaret Chan – Dyrektor Generalny Świa-
towej Organizacji Zdrowia podjê³a decyzjê o podwy¿szeniu fazy 4. na
5. alarmu pandemicznego w zwi¹zku z zagro¿eniem rozprzestrzeniania
siê wirusa grypy A(H1N1). Zgodnie z kryteriami przyjêtymi przez WHO,
faza 5. alarmu pandemicznego oznacza, ¿e wirus odzwierzêcy uzyska³
zdolnośæ przenoszenia siê z cz³owieka na cz³owieka w co najmniej
dwóch krajach.
Wirus grypy świñ nale¿y do rodziny Orthomyxoviridae , rodzaju
Influenzavirus, typ A, podtyp H1N1. Po raz pierwszy zosta³ wyizolo-
wany w 1930 r. przez Richarda Shopa od chorych zwierz¹t, u których
obserwowano zaburzenia ze strony uk³adu oddechowego. Do 1970 r.
wirus H1N1 wystêpowa³ jedynie na kontynencie pó³nocnoamerykañskim.
Pod koniec lat 70. pojawi³y siê pierwsze przypadki zachorowañ zwierz¹t
w Europie (g³ównie we W³oszech) i w Azji.
Nowa, zmutowana forma wirusa A(H1N1) zawieraj¹ca geny wirusów
grypy: świñskiej, ptasiej i ludzkiej jest chorobotwórcza dla ludzi. Podczas
tegorocznej pandemii do 17 maja 2009 r. odnotowano 8480 przypad-
ków zachorowañ na grypê A(H1N1) w 39 krajach świata (w tym 243
przypadki w Europie).
Objawy zara¿enia u ludzi
Okres wylêgania grypy typu A(H1N1) wynosi 7 dni. Objawy s¹ podobne
jak w grypie sezonowej, tj.: podwy¿szona temperatura cia³a, os³abienie,
kaszel, katar, ból gard³a, mo¿liwe jest wystêpowanie braku apetytu,
nudności i biegunki.
Sterylizacja
Wirus jest wra¿liwy na temperaturê (ginie w temperaturze 70 ÷100 °C).
Profilaktyka:
– unikaæ bliskiego kontaktu z osobami wykazuj¹cymi objawy grypo-
podobne
– je¿eli wyst¹pi¹ objawy grypy i jest podejrzenie kontaktu z osob¹,
która mog³a byæ nara¿ona na kontakt z wirusem A(H1N1), nale¿y
natychmiast skontaktowaæ siê z lekarzem, pozostaæ w domu przez
7 ÷ 10 dni w celu zapobiegania rozprzestrzenianiu siê epidemii
– zakrywaæ nos i usta chusteczkami podczas kaszlu i kichania
– wyrzucaæ zu¿yte chusteczki
– myæ rêce wod¹ i myd³em przez 15 ÷ 20 sek. po kaszlu i kichaniu,
zalecane jest stosowanie środków odka¿aj¹cych skórê (np. chusteczki
dezynfekcyjne)
– unikaæ dotykania rêkami oczu, nosa i ust
– wszelkie przedmioty i powierzchnie, które mia³y kontakt z osobami cho-
rymi lub ich wydzielinami z dróg oddechowych nale¿y dok³adnie umyæ
wod¹ i myd³em oraz zastosowaæ odpowiednie środki dezynfekcyjne
– odzie¿ osób zaka¿onych nale¿y niezw³ocznie upraæ w mo¿liwie
najwy¿szej temperaturze. (mgs)
Drogi zaka¿enia:
– kropelkowa – z cz³owieka na cz³owieka podczas kaszlu lub kicha-
nia
– bezpośrednia – dotykanie oczu, nosa, ust zainfekowan¹ rêk¹, kontakt
z wydzielin¹ z dróg oddechowych (zanieczyszczone chusteczki)
– nie mo¿na zaraziæ siê przez prawid³owo przygotowane i poddane
obróbce termicznej miêso oraz wyroby z miêsa wieprzowego (wirus
ginie w temp. > 70 °C)
– dotychczas nie udokumentowano przypadków zachorowañ po
spo¿yciu wody pitnej pochodz¹cej z wodoci¹gów miejskich oraz po
korzystaniu z basenów, gdy¿ wirus jest wra¿liwy na chlor, stosowany
w procesie uzdatniania wody.
Szczepienia
Dotychczas brak jest skutecznej szczepionki zapobiegaj¹cej zachoro-
waniom na grypê A(H1N1).
Leczenie
Skuteczne s¹ leki przeciwwirusowe – inhibitory neuraminidazowe,
dzia³aj¹ce bezpośrednio na wirusa ( zanamiwir i oseltamiwir ).
Źród³a:
http://www.pis.gov.pl/userfiles/file/Informacja.pdf
http://ecdc.europa.eu/en/files/pdf/Health_topics/090429_FAQ_swine
_influenza.pdf
http://www.cdc.gov/h1n1flu/swineflu_you.htm
I. Markowska-Daniel, A. Kowalczyk Mo¿liwości i ograniczenia profilaktyki
swoistej grypy świñ. „ Medycyna Weterynaryjna” 2007, 63(8): 891-895
Dezynfekcja
Wirus jest wra¿liwy na preparaty dezynfekcyjne na bazie chloru i jodu,
detergenty, alkohole oraz nadtlenek wodoru (woda utleniona).
2
05/2009
272985231.005.png 272985231.006.png 272985231.007.png
 
272985231.001.png 272985231.002.png 272985231.003.png 272985231.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin