Caffe Frappe.docx

(96 KB) Pobierz


0001PDR2HX8D5KHQ-C116-F4.jpg
Caffe Frappe

Składniki na 1 porcję:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,

2 łyżeczki cukru ( najlepiej trzcinowego),

50 ml mleka zagęszczonego,

150 ml lodowato zimnej wod.

 

Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wsyp 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej, dodaj 2 łyżeczki cukru, 50 ml mleka zagęszczonego oraz 150 ml lodowato zimnej wody. Włóż do tego blender i miksuj aż powstanie na powierzchni puszysta pianka. Wysoką szklankę napełnij lodem. Wlej gotowe frappe. Podaj z rurką. 

 


0001PDQZRYINRV51-C116-F4.jpg
Czekoladowa kawa mrożona

Składniki na 1 porcję:

filiżanka wystudzonego espresso lub zaparzonej kawy (bez fusów),

dwie gałki lodów czekoladowych,

czekoladowy sos do deserów,

pół szklanki mleka,

5 kostek lodu.

Gorzka czekolada i bita śmietana do dekoracji.

Przygotowanie: lody, kostki lodu, mleko i kawę zmiksować aż napój zacznę się pienić. Brzegi wysokiej szklanki oblać w kilku miejscach sosem czekoladowym, tak aby na jej brzegach utworzyły się czekoladowe zacieki i wzory. Delikatnie wlać kawę do szklanki. Na wierzch dodaj bitą śmietanę i zetrzyj nieco gorzkiej czekolady. 

Rada: Jeśli chcesz, aby kawa była jeszcze słodsza, cukier dodaj do gorącej, zaparzonej kawy. Dopiero potem ją wystudź i dodaj do lodów. 

 

Miętowe frappe z białą czekoladą

Składniki na 1 porcję:

ok 10 kostek lodu,

pół szklanki mleka (3 proc),

filiżanka zaparzonego espresso,

5-6 kostek białej czekolady,

łyżeczka cukru brązowego (opcjonalnie),

2 łyżki syropu miętowego,

bita śmietana,

liście świeżej mięty do dekoracji.

Przygotowanie: Czekoladę, cukier i kostki lodu zmiksuj w blenderem  aż będą przypominać śnieg. Następnie dolej mleko, kawę (wystudzoną) i syrop miętowy. Miksuj razem przez ok pół minuty. Przelej do wysokiej szklanki, udekoruj bitą śmietaną i miętą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin