Caffe Frappe
Składniki na 1 porcję:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
2 łyżeczki cukru ( najlepiej trzcinowego),
50 ml mleka zagęszczonego,
150 ml lodowato zimnej wod.
Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wsyp 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej, dodaj 2 łyżeczki cukru, 50 ml mleka zagęszczonego oraz 150 ml lodowato zimnej wody. Włóż do tego blender i miksuj aż powstanie na powierzchni puszysta pianka. Wysoką szklankę napełnij lodem. Wlej gotowe frappe. Podaj z rurką.
filiżanka wystudzonego espresso lub zaparzonej kawy (bez fusów),
dwie gałki lodów czekoladowych,
czekoladowy sos do deserów,
pół szklanki mleka,
5 kostek lodu.
Gorzka czekolada i bita śmietana do dekoracji.
Przygotowanie: lody, kostki lodu, mleko i kawę zmiksować aż napój zacznę się pienić. Brzegi wysokiej szklanki oblać w kilku miejscach sosem czekoladowym, tak aby na jej brzegach utworzyły się czekoladowe zacieki i wzory. Delikatnie wlać kawę do szklanki. Na wierzch dodaj bitą śmietanę i zetrzyj nieco gorzkiej czekolady.
Rada: Jeśli chcesz, aby kawa była jeszcze słodsza, cukier dodaj do gorącej, zaparzonej kawy. Dopiero potem ją wystudź i dodaj do lodów.
ok 10 kostek lodu,
pół szklanki mleka (3 proc),
filiżanka zaparzonego espresso,
5-6 kostek białej czekolady,
łyżeczka cukru brązowego (opcjonalnie),
2 łyżki syropu miętowego,
bita śmietana,
liście świeżej mięty do dekoracji.
Przygotowanie: Czekoladę, cukier i kostki lodu zmiksuj w blenderem aż będą przypominać śnieg. Następnie dolej mleko, kawę (wystudzoną) i syrop miętowy. Miksuj razem przez ok pół minuty. Przelej do wysokiej szklanki, udekoruj bitą śmietaną i miętą.
jolusia_1